Medicina perinatala in atentia specialistilor in obtetrica-ginecologie din Sud-Estul Europei

/ / Modificat: 2011-05-20
Medicina perinatala in atentia specialistilor in obtetrica-ginecologie din Sud-Estul Europei

Asociatia Romana de Medicina Perinatala (ARMP) impreuna cu Societatea Sud-Est Europeana de Medicina Perinatala (SSEEMP) organizeaza, in perioada 20-21 mai 2011, cel de-al 4-lea Congres de Medicina Perinatala.

Congresul Societatii Sud-Est Europene de Medicina Perinatala se doreste a fi o manifestare de referinta pentru toti obstetricienii romani cu preocupare in domeniul medicinii fetale, dar in egala masura si pentru medicii neonatologi.

Pe parcursul celor doua zile, vor fi aduse in atentia medicilor specialisti din tot Sud-Estul Europei cateva teme de importanta majora pentru acest domeniu:

  • obstetrica interventionala;

  • neonatologie si factorii de risc implicati;

  • controverse si inovatii in obstetrica si ginecologie.

Evenimentul a fost legat si de Scoala Ian Donald Curs Avansat de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, desfasurata in zilele de 18 si 19 mai. Dezbaterile s-au desfasurat pe marginea subiectului despre sistemul nervos central al fatului:

  • diagnosticul ecografic;

  • strategii de management;

  • posibilitati terapeutice pre si post natale;

  • noi modalitati de diagnosticare.

In cadrul Congresului, vor sustine prelegeri specialisti in medicina perinatala din Macedonia, Grecia, Bosnia si Hertegovina, Moldova, Albania, Turcia, Croatia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, USA, Romania.

Nasterea prin cezariana, o moda?

Suntem printre tarile fruntase la nasterile prin cezariana, romancele decid sa nasca la o varsta mai inaintata, iar numarul cazurilor de fertilizare in vitro se afla in crestere. Acestea sunt doar cateva dintre realitatile ce pot fi extrase din speach-urile celor prezenti la eveniment.

Numai in Bucuresti, peste 50% dintre gravide nasc prin cezariana. Acest procent este destul de mare in comparatie cu nivelul Europei, unde media de cezariene este de 15-30% maximum.

Potrivit constatarilor medicilor specializati in obstetrica-ginecologie, tot mai multe femei amana momentul conceperii unui copil, acest lucru realizandu-se cel mai des dupa varsta de 30 de ani. La aceasta varsta recomandarea pentru efectuarea unei cezariene este mult mai mare, astfel ca implicit, prin cresterea numarului de gravide trecute de 30 de ani, creste si numarul de nasteri prin cezariana.

Cezariana a ajuns la noi o chestiune de business. Medicului ii convine sa programeze o nastere decat sa fie chemat noaptea in spital, iar femeile considera cezariana ca fiind o nastere mai usoara, speriate poate si de povestile despre durerile nasterii, considera Acad. Prof. Dr. Florin Stamatian.

Privind din puctul de vedere al medicului, riscul major la o nastere prin cezariana se muta asupra mamei, lucru valabil si la a doua sarcina, dupa o cezariana, uterul cicatricial reprezentand o reala problema.

Un alt subiect atins in cadrul conferintei de presa l-a reprezentat institutia moasei in Romania. Bela Szabo, presedintele Comisiei de obstetrica si ginecologie, sustine institia moasei bine pregatite. Un punct in plus este faptul ca nasterea acasa este pe cale de eradicare in Romania si legea prevede ca nasterea poate avea loc doar in spitale cu medic anestezist de garda.

Legat de traseul femeii insarcinate la medic, inca din momentul intarzierii menstruatiei, Acad. Prof. Dr. Florin Stamatian a subliniat faptul ca, pe parcursul celor 9 luni de sarcina, sunt suficiente 5-6 vizite la medicul de familie si circa 3 consultatii la medicul ginecolog, pentru o sarcina fara probleme.

Mortalitatea neonatala, cauze si solutii

In ceea ce priveste mortalitatea neonatala, Acad. Prof. Dr. Florin Stamatian sustine ca Romania se confrunta cu aceleasi probleme ca si restul tarilor din Europa. De asemenea, el a tinut sa sublinieze ca "medicina romaneasca nu este cu nimic in urma fata de cea europeana". Totusi, intrarea in vigoare a legii potrivit careia se declara nastere orice copil nascut dupa 24 de saptamani si cu o greutate mai mare de 500g ar putea duce la cresterea mortalitatii neonatale. Acest fapt are drept cauza sansele de supravietuire de doar 22% in cazul copiilor atat de mici. In vechile prevederi, se declara nastere copilul nascut dupa 28 de saptamani de sarcina, cu o greutate de minim 1000 g.

Benefice pentru scaderea mortalitatii neonatale ar putea fi campaniile tot mai agresive de sustinere a alaptarii.

Congresul SSEEPM este un eveniment de amploare in domeniul obstetricii, medicinii fetale, neonatologiei si geneticii. Reprezinta un mijloc de dezvoltare si afirmare a celor mai buni specialisti in obstetrica si ginecologie, precum si un cadru oficial de diseminare a informatiilor cu privire la cele mai noi descoperiri in domeniu. Nu in ultimul rand, reprezinta o oportunitate pentru specialistii in diverse discipline de a schimba opinii intre ei sau cu colegi din alte tari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize medicale in timpul sarcinii

Articole recomandate

Citeste si despre