Campania Sansa la viata, sansa la noi amintiri si-a indeplinit obiectivul

11 maternitati din Romania au primit 14 echipamente de ultima generatie pentru copiii prematuri

A treia editie a campaniei "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" si-a indeplinit obiectivul: 14 echipamente de ultima generatie pentru copiii prematuri au fost donate catre 11 maternitati din Romania.

Echipamentele, care nu existau in maternitatile din Romania inainte de inceperea campaniei, permit ventilarea cu frecventa inalta a prematurilor ce dezvolta complicatii pulmonare, crescand rata de supravietuire a acestora.

"Sansa la viata, sansa la noi amintiri" s-a derulat in perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2010. Campania a avut ca obiectiv cresterea numarului de copii prematuri salvati si a avut doua componente:

  • educationala – informarea publicului in privinta prevenirii nasterilor premature si a modalitatilor de ingrijire adecvata a prematurilor;

  • investitionala - echiparea cu14 sisteme de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie a 11 maternitati.

Site-ul www.sansalaviata.ro a fost platforma de comunicare a campaniei si a oferit informatii despre nasterile premature si posibilitatile de prevenire a acestora, despre complicatiile pe care le pot dezvolta copiii nascuti prematur, precum si sfaturi pentru ingrijirea acestor copii.

Cele 11 maternitati incluse in program trateaza un numar mare de copii prematuri si acopera intregul teritoriu al Romaniei: Bucuresti (Cantacuzino, Giulesti, Municipal, Polizu – 2 echipamente), Cluj (Clinicile de Obstetrica si Ginecologie 1 si 2), Iasi – 2 echipamente, Oradea, Sibiu, Timisoara si Targu-Mures.

7 copii salvati deja datorita aparatelor noi

sansa_la_viata

"Inca din timpul campaniei, unele centre au salvat deja 7 copii si suntem increzatori ca pe parcursul urmatoarelor luni aparatele donate isi vor dovedi utilitatea pentru toate sectiile de neonatologie beneficiare. Valoarea celor 14 echipamente este de 1.300.000 de RON", a declarat Olivia Ciubotariu, Specialist Relatii Externe la Procter&Gamble.

In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra. C

ea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie (RDS). Acesta impune folosirea unui sistem de ventilatie artificiala. Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de inalta frecventa care ajuta copiii nascuti prematur sa supravietuiasca si, in plus, reduce apartia handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea.

Ventilatia cu frecventa inalta foloseste frecvente respiratorii care depasesc frecventa respiratorie normala si se adreseaza in special prematurilor nascuti inainte de 32 de saptamani. In 2009, in Romania s-au inregistrat 2.576 de copii care au avut la nastere o varsta de gestatie mai mica de 32 de saptamani (1% din totalul nou-nascutilor vii). Ventilatia de inalta frecventa ajuta la reducerea complicatiilor si creste rata de supravietuire. In acest moment, nicio maternitate din tara nu are in dotare un astfel de echipament.

"Donatia acestor 14 ventilatoare de inalta frecventa este foarte importanta pentru copiii prematuri ingrijiti in cele 11 centre. Maternitatile care au primit aceste ventilatoare acorda asistenta medicala copiilor cu varstele cele mai mici de gestatie, care sunt o necunoscuta pe plan mondial din punct de vedere al adaptarii la viata extra uterina, cea mai mare problema pe care o au fiind cea respiratorie. Aparatele functioneaza si au rolul de a salva, in principal, vietile copiilor cu detresa respiratorie, dar si ale altor copii ce dezvolta complicatii.

Asociatia de Neonatologie din Romania a elaborat un portocol comun care va fi aplicat in toate maternitatile care au beneficiat de aceste echipamente performante, pentru a urmari evolutia copiilor. Se vor monitoriza o serie de parametri comuni, care vor fi interpretati peste 6 luni. Ne asteptam la un impact pozitiv ca urmare a utilizarii acestor aparate. Pentru neonatologia din Romania ele reprezinta un pas inainte catre standardele de echipare din Occident, unde ventilatia cu frecventa inalta a inceput sa fie folosita inca de la mijlocul anilor ’90", a spus Prof. Univ. Dr. Silivia Stoicescu, Presedintele Asociatiei de Neonatologie din Romania.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul