Campania 'Pot sa merg la gradinita?'
 

Gradinita este primul spatiu de autonomie al copilului, primul loc in care se duce singur si unde incepe viata lui fara prezenta permanenta a parintilor. Este un spatiu in sine, fizic si psihic, cu care copilul, pentru a se adapta, este necesar sa poata stabili o relatie.

Nu este doar un spatiu de asteptare pe perioada serviciului parintilor sau pana cand cineva va putea lua copilul, ci este un spatiu pe care copilul il investeste intr-un fel anume si fata de care va avea anumite trairi.

Pentru a se putea adapta la gradinita copilul trebuie sa poata pleca de acasa, sa se poata separa de parintii sai pe perioada timpului petrecut la gradinita; sa exista capacitatea copilului de a pleca si cea a parintilor de a-l lasa la plece.


Absenta capacitatii de separare conduce adesea la refuzul copilului de a mai merge, la o stare de angoasa si disconfort, la o retragere a sa si la lipsa unei relatii cu spatiul, colegii, educatoarea, jucariile. Copilul ramane undeva la intrare, intre casa si gradinita.

Atelierul de joacaProiectul nostru se adreseaza copiilor intre 1 an si 5-6 ani si urmareste cresterea capacitatii copilului de a se juca singur sau in compania unor copii sau adulti pe care nu-i cunoaste. Aceasta "joaca" poate lua diferite forme in functie de varsta copilului, de starea lui afectiva sau de inclinatiile sale.

Poate fi un joc, o modalitate de desen sau pictura, o manipulare de jucarii, o poveste inventata sau pusa in scena, un joc de cuvinte sau cu onomatopee sau o activitate artistica. Importanta este starea copilului si capacitatea lui de a accepta o alta persoana si de a intra in relatie cu ea, dar si cat de atras si de activ este in raport cu activitatea gasita.

Unii copii sunt dornici de a asculta, de a privi la inceput si de-abia dupa un timp pun manuta, iau jucarii noi sau accepta sa participe, altii sunt mai incantati de ceva nou, dar isi pierd repede interesul si isi cauta mama. Este un bun exemplu de cum va reactiona copilul cand va merge la gradinita si va ramane cu educatoarea si ceilalti copii, iar mama va pleca pentru cateva ore.

Asa cum am conceput noi modalitatea de lucru, mama va ramane in aceeasi incapere cu copilul, cu psihologul si eventual cu alti copii si mame. Mama va ramane cat mai pasiva cu putinta si va incerca sa ajute persoana noua pentru copil sa gaseasca o activitate despre care stie ca ii face placere copilului ei. Nu va participa la activitate, nu va certa si nici incuraja sau lauda copilul pentru a nu-i distrage atentia. Copilul va intra mai repede sau mai greu in relatie cu persoana noua si astfel mama va vedea cum se adapteaza el, pentru cat timp, ce face cand isi pierde rabdarea sau isi aminteste de ea.

Activitatea este conceputa sa dureze o ora si jumatate astfel incat sa constituie un inceput pentru copil, sa nu fie prea solicitant si sa poata fi gasite activitati in conformitate cu dezvoltarea si personalitatea copilului. Activitatile sunt simple, cu obiecte si jucarii obisnuite si nu se urmareste eficienta sau performanta copilului in a le defasura. De exemplu, in cazul modelarii plastilinei, este important ca cel mic sa se simta bine, sa dea si sa ia din mana persoanei noi figurile de plastilina, sa intinde manuta pentru a lua ce culori doreste, sa modeleze fara indicatii stricte sau limitari in privinta obiectelor modelate sau a "corectitudinii" lor, sa fie "prins" in activitate si destins, nu incordat, tensionat, obligat sa faca ceva anume sau sa suporte activitatea.

In acest timp, mama poate privi sau isi poate nota ce observa, pe cat posibil fara a interveni. La sfarsit, observatiile sau intrebarile ei vor fi luate in discutie pentru a trage o concluzie privind starea copilului, adaptarea, modul lui de a intra in relatie si in comunicare cu un strain.

Dupa plecare, mama va vorbi cu copilul despre activitatea desfasurata si il poate lauda sau incuraja sa se joace si data viitoare. De asemenea, acasa, copilul poate sa desfasoare singur activitati similare.

Programul este conceput sa dureze 10 sedinte, pe o perioada nu mai lunga de 3 luni. Este un bun prilej pentru mama de a afla opinia unui specialist, de a-si vedea copilul intr-o circumstanta noua si a-l ajuta sa faca fata intrarii in gradinita, relationarii cu adulti si copii necunoscuti, fara disperare, angoasa sau reactii de refuz.

Va invitam la lansarea proiectului "Atelierul de joaca" din cadrul campaniei "Pot sa merg la gradinita?" la Salonul Baby Expo, in data de 28 februarie, ora 17.00. Pentru detalii ne puteti contacta la cpap.copiisiparinti@gmail.com.

Anca Munteanu

Psiholog - Psihologia copilului

C.P.A.P.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul