Autismul poate fi invins!


Copiii bolnavi de autism din Romania au, incepand din noiembrie 2008, un sprijin. Fundatia Romanian Angel Appeal continua campania "Impreuna invingem autismul" prin actiuni si demersuri menite sa-i ajute din punct de vedere material pe copiii cu autism care au nevoie de terapii eficiente si sa determine autoritatile sa adopte un act normativ care sa le ofere acestor copii accesul la diagnosticare, screening, evaluare si terapie.

La sfarsitul lunii februarie, toti partenerii implicati in aceasta campanie si parintii unor copii cu autism s-au intalnit cu autoritatile pentru a discuta pasii care trebuie facuti astfel incat un nou act normativ sa fie supus dezbaterii si aprobat pentru protejarea drepturilor copiilor cu autism si facilitarea accesului la diagnostic si terapie.


Autoritatile care au participat la intalnire au fost: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii – Centrul National de Sanatate Mintala, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Psihologilor.

Iata mai jos solicitarile initiatorilor Campaniei "Impreuna invingem autismul":

• Accesul la servicii de screening, diagnosticare si evaluare a copiilor cu TSA prin reteaua medicala de asistenta primara, in acord cu standardele internationale din domeniul medical.

• Accesul la interventie terapeutica adecvata (timpurie, intensiva si de calitate).

• Recunoasterea oficiala de catre Colegiul Psihologilor din Romania a terapiilor care si-au demonstrat eficienta in recuperarea copiilor cu TSA.

• Formarea specialistilor/terapeutilor din domeniul recuperarii copiilor cu TSA.

• Decontarea din bugetul central/local a cheltuielilor realizate cu terapiile pentru recuperarea copiilor cu TSA.

Au fost prezentate cazurile catorva copii diagnosticati cu TSA (tulburari de spectru autist) care au inregistrat mari progrese in recuperare, dupa cativa ani de terapie ABA – terapie recunoscuta international ca fiind efecienta pentru recuperarea partiala sau totala a copiilor cu autism.

Parintii copiilor cu TSA prezenti la intalnire au prezentat reprezentantilor autoritatilor publice principalele probleme cu care se confrunta aproape zilnic: diagnostice inexacte, incorecte sau stabilite foarte tarziu, servicii de ingrijire a sanatatii neadaptate la nevoile copiilor cu TSA, lipsa specialistilor in recuperarea copiilor cu TSA, lipsa resurselor materiale si financiare pentru plata terapiilor de recuperare (TR), dat fiind faptul ca acestea nu sunt recunoscute si in consecinta nu pot fi decontate in acest moment in Romania.

Diagnosticarea corecta si interventia terapeutica timpurie si adecvata constituie nu doar recunoasterea unor drepturi fundamentale, dar asigura si premizele de recuperare completa a 50% din cazuri redand societatii indivizi inalt functionali si diminuand in acelasi timp drastic numarul persoanelor adulte asistate social.

De o evaluare corecta si o terapie adecvata au nevoie mii de copii cu autism din Romania, care inca nu au fost diagnosticati si nici inclusi in vreun program de recuperare. Cu cat terapia incepe mai repede, cu atat sansele lor de recuperare si integrare sociala sunt mai mari.

Cifra reala a copiilor cu autism nu este cunoscuta in tara noastra insa avem peste 58.000 de copii cu dizabilitati.

Centru de Resurse Juridice, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia Romanian Angel Appeal isi ofera sprijinul pentru a contribui la elaborarea normelor care sa asigure recunoasterea in practica a drepturilor copiilor cu TSA prin initierea unui grup de lucru format din reprezentanti ai autoritatilor si societatii civile.

Mai multe informatii si povestile copiilor aflati accesand site-ul www.invingemautismul.ro.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul