Jocurile Olimpice pentru copii. Ce trebuie sa stim despre Olimpiada

/ / Modificat: 2014-02-04
Jocurile Olimpice pentru copii. Ce trebuie sa stim despre Olimpiada

Acum, in pragul Jocurilor Olimpice de iarna 2014 de la Soci, este recomandat sa il pui la curent pe micutul tau cu toate informatiile legate de ce inseamna Olimpiada, istoria ei si simbolurile sale, pentru a se familiariza cu aceasta competitie si pentru a sti la ce sa se astepte cand se va da startul intrecerilor olimpice din Rusia.

Jocurile Olimpice reprezinta o intrecere sportiva cu o bogata istorie in spate, insa micutul tau nu trebuie "bombardat" de o multime informatii care-i vor intra pe o ureche si ii vor iesi pe alta imediat dupa ce vei termina de povestit.

Selecteaza cele mai importante detalii legate de Olimpiada si specificul ei, astfel incat micutul sa isi imbogateasca cultura generala si sa fie capabil sa raspunda la intrebari simple despre aceasta intrecere sportiva.

Ce este Olimpiada?

Auzim adesea folosindu-se termenul "Olimpiada" ca sinonim pentru Jocuri Olimpice, insa nu sunt chiar acelasi lucru.

Jocurile Olimpice reprezinta evenimentul sportiv in sine, asa cum s-a impus el in istorie, iar Olimpiada este perioada de timp dintre doua jocuri olimpice. A primit numele de la muntele Olimp din Grecia.

Jocurilor Olimpice antice, particularitati si evolutie

Jocurile Olimpice au o istorie indelungata, care dateaza din anul 776 i.Hr., cand a avut loc prima editie a acestora, la Olympia, Grecia, regiune care a dat si numele acestei competitii. Vechile Olimpiade s-au serbat pana in anul 393, dupa care au fost intrerupte pana in anul 1896, cand au fost reluate la Atena.

La inceput, la Olimpiada participau doar barbati si baieti greci nascuti liberi. Femeile nu aveau voie nici sa participe la competitii, nici sa fie prezente in tribune, ca spectactori.

Foarte mult timp, Jocurile Olimpice antice au avut o singura proba: alergarea in jurul stadionului. In timp, au mai fost adaugate si alte probe - lupte, box, calarie, pentatlon (disc, sulita, trante, sarituri), pankration (combinatie intre tranta si box), curse de care etc.

Jocurile Olimpice moderne

Jocurile Olimpice moderne au prins viata la initiativa unui tanar baron francez, Pierre de Coubertin, in 1896, la Atena.

Un impatimit fan al sportului si al conceptiei conform careia sportul poate deveni un "sol" al pacii in lume, francezul a dat nastere celei mai mari competitii sportive la nivel mondial de pana atunci si a creat un spectacol din Olimpiada din 1896 de la Atena, acel moment marcand si reluarea Jocurilor Olimpice, dupa mai bine de 1500 de ani de intrerupere.

Juramantul impus de Coubertin la reluarea Jocurilor Olimpice de la Atena a ramas viu pana astazi, cand se considiera ca cel mai important scop al sportivilor la Olimpiada nu este castigul, ci sa participi.

"Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine" - Pierre de Coupbertin.

Jocuri Olimpice de vara si de iarna, o data la patru ani

Abia in anul 1911 s-a decis sa se organizeze Jocuri Olimpice separate, de iarna si de vara, insa nu s-a pus in practica decat in 1924, cand a avut loc prima editie de iarna, care s-a desfasurat la Charmonix.

Incepand cu Olimpiada de la Lillehammer din 1994, s-a decis ca Jocurile Olimpice sa se desfasoare o data la patru ani, cu editii de vara si iarna, alternativ, si ca acestea sa se desfasoare doar in ani pari.

Simboluri olimpice (Logo, Mascota, Torta, Medalii, Deviza, Juramant)

Torta sau flacara olimpica a fost reintrodusa la Olimpiada de la Amsterdam, din 1928 si simbolizeaza focul furat de Prometeu de la zei in antichitate. Era aprinsa intotdeauna in prima zi a competitiei.

In contemporaneitate, flacara este aprinsa cu cateva luni inainte de inceperea competitiei.

Stafeta sau traseul tortei olimpice, care incepe intotdeauna in Grecia si parcurge mai multe tari pana la orasul-gazda al jocurilor, a fost introdus odata cu Olimpiada de la Berlin, din 1936.

Pana sa ajunga la destinatia unde au loc Jocurile Olimpice, torta olimpica este purtata de oameni de vaza sau figuri emblematice ale sportului din fiecare tara in parte. Ramane aprinsa pe toata perioada competitiei.

Cel mai cunoscut simbol al competititie il reprezinta inelele olimpice. Sunt cele cinci cercuri inlantuite, in tot atatea culori, care sunt imprimate pe un drapel cu fond alb. Acest simbol este prezent la fiecare editie a Olimpiadei in parte, chiar daca fiecare tara-gazda are dreptul de a crea si un alt simbol, personalizat.

Cele cinci cercuri reprezinta numarul de continente de pe glob, iar culorile - rosu, albastru, verde, negru si galben, toate pe fond alb, au fost alese astfel incat fiecare tara participanta sa aiba cel putin o culoare pe acest steag universal, al Jocurilor Olimpice.

Dincolo de juramantul olimpic, inaintat de Coubertin odata cu reluarea Jocurilor Olimpice moderne - important nu este sa castigi, ci sa participi - exista si o deviza olimpica oficiala, care sta la "capataiul" fiecare editii a Jocurilor in parte. Este vorba de dictonul latinesc "Citius, Altius, Fortius" (Mai repede, mai sus, mai puternic).

Mascota olimpica este cel mai simpatic simbol al Jocurilor Olimpice. Consta intr-un animal specific tarii respective sau figurina care intruchipeaza mostenirea culturala a natiunii unde are loc Olimpiada.

Medaliile sunt cele mai "pretioase" simboluri ale intrecerii sportive, fiind ravnite de fiecare sportiv participant la competitie. Sunt in numar de trei - aur, argint si bronz, aferente locurilor unu, doi si trei ale podiumului.

Jocurile Olimpice reprezinta o competitie emblematica pentru lumea sportului si fiecare copil trebuie sa cunoasca un minim de informatii despre acest eveniment.

Care crezi ca sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un copil despre Jocurile Olimpice? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri olimpice Jocuri olimpice copii Activitati olimpiada copii

Articole recomandate

Citeste si despre