Copiilor dislexici din Romania li se ofera accesul egal la educatie

/ / Modificat: 2010-04-20
Copiilor dislexici din Romania li se ofera accesul egal la educatie





 

Copiilor dislexici (cu tulburari de invatare) din Romania li se ofera accesul egal la educatie, printr-un program social desfasurat in cadrul unui parteneriat intre OMV si Asociatia Romana pentru Copii Dislexici (ARCD).

Proiectele desfasurate in programul "OMV Move & Help – Mergi mai departe citind" au ca scop informarea cu privire la dislexie si sustin accesul egal la educatie al copiilor afectati de acest tip de tulburare.

Astfel, programul presupune o campanie de strangere de fonduri, lansarea portalului dislexic.ro si reeditarea unui manual de specialitate (ce va putea fi comandat de pe site), care sa serveasca drept indrumator pentru parinti sau cadre didactice in tratarea tulburarilor lexico-grafice.

Fondurile vor fi stranse in perioada 15 aprilie – 15 iunie 2010, prin vanzarea de carti postale pictate de copii dislexici, puse in vanzare la fiecare statie OMV din tara, si vor merge catre ARCD.

In Romania exista o singura scoala, in Targu Mures, unde exista o clasa speciala pentru copii dislexici, ce are 10 elevi.

 Ce este dislexia?

Dislexia este cea mai frecventa tulburare de invatare la nivel mondial, o tulburare de prelucrare a informatiilor, cauzata de o disfunctie neurologica. Tulburarile de invatare pot aparea la orice nivel de inteligenta, chiar si la cel maxim, si au la baza o disfunctie neurologica, dar sunt influentate si de ereditate.

Disfunctia neurologica pote fi cauzata de factori nocivi din timpul sarcinii, de nasterea prematura, complicatiile din timpul nasterii sau diferite traume si boli care afecteaza sistemul nervos central in timpul copilariei mici.

Aceasta leziune cerebrala afecteaza zona limbajului, a memoriei, a motricitatii si altele, in combinatii diferite si pot fi mai mult sau mai putin grave.

Semne ale dislexiei sunt, printre altele, vocabularul sarac al copilului sau incapacitatea de a asimila alfabetul scris si se pot identifica incepand cu varsta de 5 ani. Uneori, dislexia se suprapune cu ADHD.

  Portalul, un ajutor pentru copii dislexici

Pentru ca esecul repetat al copilului dislexic in mediul scolar duce la dezvoltarea unui adult frustrat si cu o incredere mica in sine, este importanta identificarea timpurie a predispozitiei prescolarului catre o astfel de afectiune.

Manualul detaliaza metode de educare si de abordare pentru copii cu astfel de tulburari de invatare, pentru ca ei sa citeasca si sa scrie mai bine.

Atat manualul cat si portalul lansat prin aceasta campanie sociala sunt menite sa vina cu sfaturi in sprijinul parintilor, specialistilor si cadrelor didactice care au in grija copii dislexici, dorindu-se si construirea unei baze cat mai complete de logopezi din toata tara.

20 aprilie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre