Copiii cu parinti bogati ar putea ramane fara alocatie de la stat

/ / Modificat: 2010-02-23
Copiii cu parinti bogati ar putea ramane fara alocatie de la stat





 

Potrivit ultimelor declaratii ale ministrului Muncii, Mihai Seitain, exista un proiect de lege in lucru care va stipula faptul ca alocatiile pentru copii vor fi acordate in functie de castigurile parintilor. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a mai precizat, potrivit site-ului ziare.com, ca sistemul de acordare a alocatiilor va fi modoficat astfel incat statul sa dea alocatii doar sub un anumit plafon al venitului familial.

Deocamdata nu se stie exact ce va contine proiectul de lege, care sunt sumele ce vor fi acordate copiiilor, sau mecanismul prin care se va face economie din banii neacordati familiilor cu venituri foarte mari. Ministrul a declarat doar ca aceia ale caror familii au venituri mici, vor primi mai multi bani, iar cei cu venituri mari, vor primi mai putini. Dupa toate probabilitatile va exista si o categorie de copii care nu va primi niciun ban de la stat, in cazul in care parintii lor au venituri foarte mari.

Masura propusa de Seitan are ca scop marirea nivelului alocatiei pentru copiii din familiile sarace. Potrivit unor surse din PD-L, citate de ziare.com, partidul nu si-a dat acordul pentru aceasta propunere legislativa.

Ministrul Seitan si-a motivat decizia spunand ca: "Nu este corect ca o familie care castiga 200.000 euro, de exemplu, sa primeasca acea alocatie de la stat. Nu vor mai primi toti copiii alocatia de 42 lei, ci doar de la un anumit plafon in jos".

Potrivit spuselor ministrului, diferentierea alocatiilor in functie de venitul parintilor se practica in mai multe tari. Cu toate acestea, analistii atrag atentia ca nicio astfel de masura nu a fost acceptata in tarile europene pe timp de criza economica.

In prealabil, in octombrie 2009, a fost adoptat in Senat un proiect de lege prin care se modifica Legea 61/1993 privind alocatiile pentru copii. Noul proiect de lege cuprinde un articol in care se mentioneaza ca suma alocatiilor nu trebuie sa fie fixa.

Conform noii propuneri, copiii care provin din familii cu venituri salariale mai mici de 1.500 de lei pe luna vor primi o alocatie marita, in valoare de 150 de lei.  Copii care provin din familii cu venituri salariale de peste 6.000 de lei pe luna vor primi o alocatie de 30 de lei, cu 12 de lei mai putin decat alocatia actuala. O a treia categorie de copii, cu parinti cu venituri deosebit de mari, s-ar putea sa nu primeasca alocatie deloc. In prezent, alocatia de stat este de 42 de lei, indiferent de veniturile parintilor.

Seitan a mai precizat ca propunerea legislativa va fi publicata pe site-ul Ministerului Muncii in doua, trei saptamani cu intentia de a fi discutata impreuna cu societatea civila inainte sa fie trimisa in Parlament.

Citeste si parerea Oranizatie Salvati Copiii despre proiectul de lege privind alocatia copiilor.

Voi ce parere aveti despre propunerea legislativa a ministrului Muncii?

Ar trebui ca alocatiile copiilor sa se acorde in functie de veniturile parintilor? Spuneti-va parerea despre legea alocatiilor.

Copilul.ro va face tot posibilul ca parerile voastre sa fie auzite de catre autoritatile competente.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre