Campania Globala pentru Educatie 2009

/ / Modificat: 2009-05-04
Campania Globala pentru Educatie 2009





Acces egal la educatia primara pentru persoanele de orice varsta

Salvati Copiii Romania coordoneaza la nivel national actiunile din cadrul Campaniei Globale pentru Educatie, derulata la nivel mondial in perioada martie-mai 2009. Incepand din anul 2001, Salvati Copiii coordoneaza anual acest eveniment desfasurat sub organizarea Global Campaign for Education – o coalitie din care fac parte asociatii de caritate, sindicate si grupuri de cetateni din intreaga lume.

Editia 2009 a Campaniei se deruleaza sub sloganul "Carti deschise, usi deschise" si isi propune sa lupte pentru respectarea universala a dreptului de a invata scrisul si cititul la orice varsta.

Campania de anul acesta urmareste exercitarea unei presiuni la nivelul politicienilor si al factorilor de decizie in vederea asigurarii accesului egal la educatie primara pentru persoanele de orice varsta, in vederea reducerii analfabetismului clasic si functional.

Conform celui mai recent raport publicat de Institutul de Statistica al UNESCO, referitor la intervalul 2007-2008, in lume exista peste 774 de milioane de adulti si 75 de milioane de copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca, iar peste 64% dintre adultii analfabeti sunt femei. In plus, statisticile arata ca in lume, copiii proveniti din familii care nu au beneficiat de educatie abandoneaza scoala foarte frecvent inainte de absolvirea celor 4 clase primare.

 

In Romania, 53% dintre adolescentii romani au dificultati de citire si intelegere a unui text si peste 500 de mii de persoane sunt analfabete.

Incapacitatea de a citi si inabilitatea de a intelege ceea ce se citeste sunt stigmate care condamna la marginalizare sociala, expun la riscuri crescute de imbolnavire, restrang posibilitatile de integrare pe piata muncii si sunt direct corelate cu un nivel crescut al saraciei, al criminalitatii si al delincventei juvenile.

Peste 100 de mii de copii din cele 530 de scoli din Romania inscrise in Campanie se vor alatura celor 10 milioane de participanti din lume pentru a transmite mesajul importantei vitale a educatiei. Este un nou record national de participare atins de Campanie, anul acesta numarul celor inscrisi dublandu-se fata de anul trecut.

Evenimentul central al Campaniei Globale pentru Educatie, intitulat sugestiv "Lectia de Citire", va avea loc pe data de 12 mai 2009 si va reuni aproximativ 200 de persoane: copii, profesori, parinti, personalitati, precum si autoritati si reprezentanti ai clasei politice in masura sa intreprinda schimbarile necesare in sistemul educational romanesc.

Autorii "Cartii de Citire" vor da startul la lectura citindu-si propriile povesti despre educatie. Lectia va continua cu dezbaterea mesajelor, opiniilor si cerintelor exprimate de cei peste 100 de mii de copii participanti la Campanie din toata tara in privinta accesului egal la educatia de baza pentru toate persoanele, indiferent de varsta.

Numeroase personalitati, printre care Nelson Mandela, Paulo Coelho sau Regina Rania a Iordaniei s-au implicat in aceasta Campanie la nivel mondial. Lor li s-au alaturat la nivel national personalitati precum Gabriela Szabo, Mihai Tatulici sau Aurora Simionescu, multe altele fiind asteptate sa raspunda invitatiei de a promova valoarea educatiei prin propriile marturisiri, ce vor fi puse laolalta in editia nationala a Cartii de Citire.

Campania Globala pentru Educatie urmareste, pe plan international, indeplinirea celor 6 Obiective ale Educatiei pentru Toti (Education for All- EFA) stabilite la Dakar, in anul 2000 de 180 de tari ale lumii, intre care si Romania:

1. extinderea educatiei prescolare;

2. asigurarea invatamantului obligatoriu gratuit pentru toti copiii;

3. promovarea educatiei continue si a invatarii abilitatilor de viata pentru tineri si adulti;

4. cresterea ratei de alfabetizare a adultilor cu 50% la nivel global;

5. atingerea paritatii de gen pana in 2005;

6. cresterea calitatii in educatie.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre