Zilele Filmului LUX 2013, Cinema Studio

/ / Modificat: 2013-11-27
Zilele Filmului LUX 2013, Cinema Studio

Zilele Filmului LUX 2013, Cinema Studio

Biroul de Informare al Parlamentului European invita iubitorii de film din Bucuresti la Cinema Studio, vineri, 29 noiembrie si sambata, 30 noiembrie, la Zilele Filmului LUX. Cu aceasta ocazie va avea loc proiectia filmelor finaliste pentru Premiul LUX al Parlamentului European, Paradisul Spulberat (The Broken Circle Breakdown), Miele si Uriasul cel egoist (The Selfish Giant).

Zilele Filmului LUX isi propun sa aduca in atentia cetatenilor europeni diversitatea si bogatia cinematografiei europene. in cadrul acestui eveniment se difuzeaza 3 filme europene, in 23 de limbi, in toate cele 28 de tari ale Uniunii Europene, in aceeasi perioada – toamna. in acest an, filmele vor fi difuzate in peste 40 de orase europene.

Instituit in 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX urmareste, in primul rand, sa puna in evidenta dezbaterea publica referitoare la Uniunea Europeana si la rolul sau in viata cetatenilor europeni si, in al doilea rand, sa sprijine cinematografia europeana prin difuzarea (co)productiilor europene in toate tarile membre ale Uniunii. Filmul castigator, ales de deputati in Parlamentul European, va fi anuntat pe  11 decembrie 2013.

Castigatorul Premiului LUX nu primeste o subventie directa, dar filmul sau va fi subtitrat in toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene; versiunea originala va fi adaptata pentru persoanele cu deficienta de vedere si / sau de auz. O copie a filmului in format 35 mm va fi distribuita in fiecare stat membru.

Iubitorii de film au ocazia de a-si exprima opinia cu privire la filmele LUX si la temele abordate si pot vota online filmul favorit pentru "Mentiunea publicului". Rezultatul Mentiunii publicului va fi anuntat la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary din iunie / iulie 2014.

Mai multe informatii despre Premiul LUX gasiti la: www.luxprize.eu

Program Zilele Filmului LUX

Vineri, 29 noiembrie 2013


18:00 – 19:40  Paradisul Spulberat (The Broken Circle Breakdown) - Belgia, 2012
Regia: Felix van Groeningen)
Cu: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse, Geert van Rampelberg, Nils de Caster, Robby Cleiren , Bert Huysentruyt, Jan Bijvoet
Premii/ selectie: Berlinale 2013, Panorama Special Audience Award, CPH PIX 2013,  Prize 2013 Official Selection Competition, Tribeca Film Festival 2013

Filmul spune povestea de dragoste incredibila dintre Elise si Didier, care trebuie sa faca fata bolii grave a fiicei lor.

Sambata, 30 noiembire 2013


18:00 – 19:40  Miele - Franta, Italia, 2013
Regia: Valeria Golino
Cu: Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Libero De Rienzo, Vinicio Marchioni, Iaia Forte, Roberto De Francesco, Barbara Ronchi, Claudio Guain, Teresa Acerbis, Valeria Bilello, Massimiliano Iacolucci.
Premii/ selectie: Cannes 2013, Un Certain Regard, Festivalul de film de la Bruxelles 2013, LUX Prize Official Selection Competition, Globi d'Oro 2013, Cel mai bun film de debut, Cea mai buna actrita (Jasmine Trinca).

Filmul este povestea unei femei care ajuta sa moara oameni bolnavi in faza terminala si relatia ei cu un "client" nou – un barbat perfect sanatos.  

20:15 – 21:50   Uriasul cel egoist (The Selfish Giant) -  Marea Britanie, 2013
Regia: Clio Barnard
Cu: Sean Gilder, Siobhan Finneran, Lorraine Ashbourne, Steve Evets, Elliott Tittensor, Conner Chapman, Shaun Thomas
Premii/ selectie: Cannes 2013, Directors' Fortnight, LUX Prize Official Selection Competition

Filmul este o fabula contemporana despre doi prieteni, dintre care unul devine lacom si exploatator, lucru ce va duce la un eveniment tragic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre