Ultimele zile ale expozitiei Chopin indragostit

/ / Modificat: 2012-03-30
Ultimele zile ale expozitiei Chopin indragostit

Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia si Muzeul National al Taranului Roman va invita sa profitati de ultimele zile ale expozitiei "CHOPIN indragostit", expozitie care a avut vernisajul pe 1 martie si care se incheie pe 1 aprilie.

Intrarea este libera.


Expozitia prezinta legaturile dintre muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin si contine lucrari ale artistilor din diferite parti ale lumii – traditii care par sa-l fi inspirat pe compozitorul polonez.

Printre obiectele prezentate in expozitie se afla instrumentele folosite in epoca, in zona rurala din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum tambalul, basul si cimpoiul sunt inca folosite in muzica populara poloneza. Altele, precum suka din Bilgoraj si Mielec sau vioara din Plock nu au supravietuit pana astazi, dar au fost reconstituite dupa surse iconografice sau in baza descoperirilor arheologice, fiind prezente in cadrul expozitiei.

O parte importanta a expozitiei este dedicata fonogramelor care infatiseaza portretul muzical al artistilor din Mazovia, care au invatat sa cante ascultandu-si maestrii, interpretand repertoriul ani la rand. Inregistrarile de arhiva, care sunt prezentate in cadrul expozitiei, provin de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de stiinta.

Culegerea si colectarea materialelor sonore ale muzicii traditionale poloneze a debutat inca din perioada interbelica, cele mai multe dintre inregistrari fiind distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Datorita eforturilor depuse de Jadwiga si Marian Sobieski, arhivele au fost reconstituite. intre 1950 si 1954, in timpul unei actiuni privind culegerea de folclor muzical (Akcja Zbierania Folkloru Muzycznego), au fost inregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind si astazi folosite de catre companiile de inregistrari, pentru producerea de noi discuri.

Multumita inregistrarii muzicienilor nascuti in a doua parte a secolului al XIX-lea si in prima parte a secolului al XX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin. Chopin nu a fost influentat doar de muzica mazoviana sau poloneza in general. De aceea, instrumente mult mai exotice, precum santor, kemancze si saranga pot fi vazute in expozitie.

Curatorul expozitiei: dr. Adam Czyzewski
Scenografia: Maria Pomianowska
Consultant stiintific: dr. Ewa Dahlig-Turek

Organizatori: Institutul Polonez din Bucuresti, Muzeul National de Etnografie din Varsovia, Muzeul National al taranului Roman

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Expozitie Muzica Eveniment cultural Evenimente copii Evenimente parinti

Articole recomandate

Citeste si despre