Teatrul De Animatie Tandarica celebreaza Ziua Internationala A Teatrului Pentru Copii si Tineret si Ziua Mondiala A Marionetei

/ / Modificat: 2015-03-19
Teatrul De Animatie Tandarica celebreaza Ziua Internationala A Teatrului Pentru Copii si Tineret si Ziua Mondiala A Marionetei

La Teatrul Tandarica urmeaza doua zile aniversare pline: Vineri, 20 martie si sambata 21 martie, teatrul din Piata Lahovari sarbatoreste Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret, respectiv Ziua Mondiala a Marionetei printr-un program gandit atat pentru cei mici, publicul fidel tandarica, cat si pentru adolescenti, adulti si profesionisti ai scenei.

Astfel, ziua de 20 martie incepe cu spectacolul Croitorasul cel viteaz, dedicat copiilor de peste 3 ani. Evenimentul sta sub semnul campaniei Du un copil la teatru, derulata la nivel mondial de ASSITEJ International.

Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret continua, la tandarica, incepand cu ora 19.00, cu premiera spectacolului Adunarea Pasarilor, inspirat din poemul persan omonim al lui Farid Uddin Attar. Spectacol nonverbal pentru adulti, reluat la aproape 20 de ani de la prima punere in scena, Adunarea Pasarilor, in regia lui Cristian Pepino, readuce in actualitate tema cautarii unui sens si a probelor cu care se confrunta, pe acest drum, umanitatea.

Comparat cu poemul original (ori cu dramatizarea lui Peter Brook si Jean-Claude Carriere din 1979), autorul prezentului text a tinut cont in primul rand de valoarea si dimensiunea universal umana a gandirii poetului persan Farid UDdin Attar, a filosofiei orientale, a gandirii inaintate si a cunoasterii de sine. Drumul lung si dificil al “initierii” in Adunarea pasarilor, al marii calatorii, se departeaza la Attar, fata de ceilalti filosofi si scriitori orientali, de “cer” si devine demonstratia adevarului de pe pamant, a adevarului din om – singur vinovat si responsabil de destinul sau. Tocmai aceasta trasatura fundamentala a literaturii lui Attar, aceasta desprindere de religie, aceasta deschidere larg umanista a gandirii lui, explica optiunea Teatrului tandarica pentru transpunerea acestui text intr-un spectacol nonverbal, vizual. El pastreaza pe de alta parte frumusetea si originalitatea gandirii orientale, dar se departeaza de fanatismul funciar al credintelor monoteiste cu precadere al celei islamice, in favoarea rationalismului, si al unui sens real pentru o viata reala. “Initierea” devine astfel un fapt de cunoastere in act si “pentru mine”, un drum al constiintei spre ea insasi, temeiul unic al oricarei existente autentice in cadre sociale.

Reprezentatia va fi urmata de lansarea volumului Papusi, regizori, profesori, semnat de muzicianul Dan Balan, un nume legat de multe dintre spectacolele de succes ale Teatrului de Animatie tandarica. 

Sambata, 21 martie, teatrul tandarica sta sub semnul Zilei Internationale a Marionetei, sarbatoare UNIMA. Cu aceasta ocazie, tandarica propune iubitorilor teatrului de papusi o piesa clasica - Scufita Rosie - adaptarea textului fratilor Grimm, destinata copiilor de peste 3 ani si parintilor acestora. Spectacolul pastreaza spiritul povestii clasice, adaugand insa o serie de detalii ale lumii moderne care aduc o atmosfera vesela, antrenanta, colorata si muzicala. Scufita Rosie este prototipul fetitei sugubete, inimoase dar usor neascultatoare. 

Program 20-21 martie

Vineri

20.03, ora 10:00

Croitorasul Cel Viteaz

Adaptare dupa Fratii Grimm

Script si regia artistica: Daniel Stanciu

Scenografia: Marian Sandu

Grafica 3D: Radu Constantinescu

Ilustratia muzicala: Vasile Manta

Distributia:  Florin Mititelu, Jou Jou Dragan, Simina Constantin, Viorel Ionescu, Paul Ionescu

Figura principala a povestii este un croitor sarac, ale carui patanii incep cand, suparat ca nu-l lasa sa manance linistit, omoara cu un prosop sapte muste. incantat de fapta lui, coase pe brau propozitia "sapte dintr-o lovitura". Aceasta incriptie ii va aduce o faima si o bogatie neasteptata. La spectacolul pus in scena la tandarica, noutatea vine din grafica si animatia digitala, special concepute si gandite pentru acest spectacol si care se pliaza pe manuirea papusilor, pe accentele muzicale si pe elementele scenografice.

3+; 60 min

20.03, ora 19:00

Adunarea Pasarilor (spectacol pentru adulti)

de Farid Uddin Attar

Scenariu: Cristian Pepino, dupa o idee de Michaela Tonitza Iordache

Regia si scenografia: Cristian Pepino

Muzica: Dan Balan, Gabriel Apostol

Pregatire vocala: Decebal Marin

Manuire papusi: Ioan Brancu

Miscare scenica: Liliana Gavrilescu

Distributia: Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Liliana Gavrilescu, Decebal Marin, Geo Dinescu, Marin Fagu, Cristian Mitescu, Andreea Ionescu, Ramona Vornicu, Cristina tane

Adulti; 60 min; nonverbal

20.03, ora 20.00 Lansare carte Dan Balan, Papusi, regizori, profesori

Sambata, 21.03 – Ziua Internationala a Marionetei

orele 10:00 si 12:00

Scufita Rosie

Adaptare dupa Fratii Grimm de Cristian Pepino si Gabriel Apostol

Regia: Gabriel Apostol

Scenografia: Cristina Pepino

Muzica: Dan Balan

Distributia: Alina Teianu/Dora Ortelecan Dumitrescu, Ioana Chelaru/Gratiela Ene, Cristian Mitescu/Marin Fagu, Florin Mititelu/Roxana Visan, Mariana Zaharia/Geo Dinescu

3+; 50 min

Teatrul Tandarica este un reper pentru teatrul de animatie romanesc. Fondat in 1945, cu o strategie repertoriala consolidata in timp si un portofoliu de titluri din literatura romaneasca si universala care nu mai au nevoie de nicio introducere (Pinocchio, Cenusareasa, Capra cu trei iezi, Punguta cu doi bani, Pacala, Cei trei purcelusi, Lampa lui Alladin, Motanul incaltat etc), Teatrul tandarica urmareste, in permanenta, sa alinieze teatrul de animatie si teatrul vizual din Romania la tendintele mondiale. 

Teatrul se implica, astfel, constant, in initiative care au rolul de a promova si de a creste calitatea teatrului romanesc vizual si de animatie: programe pentru artisti debutanti, proiectul Studio Animart (unde se joaca adaptari libere dupa opere clasice: Faust, Candid, Play Shakespeare, Golem sau Galaxia Svejk) si deja consacratele festivaluri internationale - Festivalul de vara "Teatru, strada si copil" (ajuns la cea de-a treia editie), respectiv Festivalul International al Teatrului de Animatie (ajuns la editia cu numarul 10).

Stagiunea 2014 la Teatrul de Animatie Tandarica a insemnat punerea in scena a 30 de spectacole proprii (la acestea se adauga o medie de 40 de spectacole invitate in festivaluri) si un total de 504 de reprezentatii care au atras peste 100.000 de spectatori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spectacole copii Teatru copii

Articole recomandate

Citeste si despre