Suntem generatia in miscare! - Un proiect national dedicat liceenilor, la a II–a editie

/ / Modificat: 2016-03-07 17:47:29

Fundatia PRAIS a lansat in aceste zile cea de-a doua editie a proiectului national „Suntem generatia in miscare!”. Din acest an, acesta se deruleaza in 170 de licee din 14 orase si 2 comune: Bucuresti, Ploiesti, Timisoara, Cluj - Napoca, Brasov, Codlea, Fagaras, Predeal, Rasnov, Rupea, Sacele, Victoria, Zarnesti, Bran si comunele Feldioara si Prejmer. 

Initiativa se adreseaza adolescentilor din clasele a IX-a, a X-a si a XI-a, avand ca obiective informarea si educarea lor si a familiilor acestora cu privire la importanta si beneficiile practicarii activitatilor fizice zilnice, a sportului de masa, alimentatiei echilibrate, somnului odihnitor, pentru o dezvoltare armonioasa. 

prais_suntem_generatia_in_miscare

Totodata, sunt promovate: diversitatea, talentul individual, atitudinea pozitiva, deschiderea catre nou si cunoastere, socializarea, voluntariatul, respectul de sine si al altora.

In aceasta noua editie, 65.000 de adolescenti si peste 2.700 de cadre didactice au primit materiale educationale. Principalul canal de informare si de activare online al comunitatii de tineri este reprezentat de platforma integrata cu canalele de social media (Facebook si YouTube) si cu portalul www.generatiainmiscare.ro.  

Elevii organizeaza voluntar activitati fizice si sportive in timpul liber in cadrul Marii competitii anuale intre licee. Pe langa aceste activitati, "Suntem generatia in miscare!" stimuleaza creativitatea si spiritul de echipa al liceenilor prin Quiz-uri lunare, concursurile GYMClass si Best Moving Generation Flashmob.

In cadrul Romanian PR Awards din 2015,  www.generatiainmiscare.ro - platforma integrata a proiectului - a fost distinsa cu Diploma de Excelenta la categoria "Website, intranet, blog".

"In  aceasta primavara, PRAIS Corporate Communications implineste 20 de ani de la infiintare. Fideli modelului nostru de business aspirational - de nisa dedicam aceasta aniversare proiectelor de marketing social bazate pe comunitate care sustin cauze sociale, pe care le-am creat si apoi donat Fundatiei PRAIS. Sprijinim prin tot ceea ce facem o lume in care tanara generatie sa aiba acces la resurse, cunoastere, educatie si cultura, promovam stilul de viata echilibrat, grija fata de natura si valorile morale" declara Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.

Studiul realizat in 2014 impreuna cu Facultatea de Sociologie din cadrul SNSPA, condusa de Prof. Dr. Vintila Mihailescu, pe un esantion de peste 990 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani din Bucuresti si Ploiesti arata ca in medie, circa 50% dintre respondenti fac doar intre 30 de minute si o ora de exercitii fizice pe saptamana.

In cursul saptamanii sunt la scoala in jur de 6 ore si 30 minute pe zi, aloca studiului in medie 2 ore si 10 minute; petrec zilnic in medie 7 ore si 30 minute in fata unui ecran TV, calculator sau telefon. 36% dintre liceeni au raspuns ca nu se trezesc odihniti, 38% se simt somnolenti sau au adormit la scoala, iar 29% au avut probleme de concentrare la liceu. Aceste date releva faptul ca adolescentii din esantionul chestionat duc un stil de viata sedentar, care alaturi de alte cauze, le pot afecta puterea de concentrare, pot conduce la instalarea unei stari de oboseala. Toate acestea, le pot influenta in timp starea generala de sanatate. 

Proiectul are la baza metodologiile EPODE International Network (EIN), cea mai mare retea globala de promovare a stilului de viata echilibrat si de prevenire a obezitatii juvenile, care reuneste 43 de programe nationale din 30 de tari, in cadrul careia Fundatia PRAIS este un model de bune practici.

Partenerii institutionali ai proiectului sunt: Inspectoratele scolare din Municipiul Bucuresti, din judetele Prahova, Brasov, Timis si Cluj, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane Brasov, Facultatea de Educatie Fizica si Sport Timisoara, Facultatea de Educatie Fizica si Sport Cluj-Napoca, scoala de antrenori “Ioan Kunst Ghermanescu”, Federatia Romana de Culturism si Fitness, Federatia Romana de Scrima, Federatia Romana de Dans Sportiv, Federatia Romana de Fotbal.

Implementarea proiectului este posibila datorita grantului acordat Fundatiei PRAIS, de catre Fundatia Coca-Cola, in urma unei selectii anuale de proiecte bazate pe comunitate, la nivel international.

Citeste si despre