Street Delivery si Caile Ferate Romane prezinta - TRAIN DELIVERY #2

| | Modificat: 2014-07-17 00:00:00

Gara de Nord din Bucuresti se transforma intre 25 si 27 iulie 2014 in locul de intalnire al pasionatilor de arte, muzica, filme si trenuri pentru a doua editie a Train Delivery, eveniment urban-feroviar care isi propune sa revitalizeze un spatiu simbolic al Bucurestiului. Train Delivery vine in continuarea initiativei Street Delivery pentru spatiu public de calitate si este organizat de Fundatia Carturesti si CFR cu o finantare ARCUB.

Ai o idee prin care sa redai Garii de Nord frumusetea ei uitata? Vrei s-o revendici ca bun cultural, turistic si arhitectural al orasului? Mai stii cum era calatoria aceea nesfarsita cu trenul, in care lumea intreaga se desfacea in fata ta? Intra pe www.traindelivery.ro si inscrie-ti proiectul pana pe 18 iulie!

 traindelivery

Se spune despre Gara de Nord ca a vazut mai multe saruturi sincere decat Oficiul Starii Civile. Cate povesti de dragoste sau tradare au inceput in aceasta poarta catre lume? Cate milioane de oameni s-au intalnit pentru prima oara cu Bucurestiul? Cati au pierdut trenul si cati au plecat spre mare dintr-un impuls de moment? Cate cantece s-au scris despre acest loc emblematic? Cate ore ai petrecut aici in asteptarea unei scurte iubiri eterne?

La Train Delivery vei redescoperi un monument istoric si un bun cultural marcant pentru identitatea orasului, pe care istoria recenta l-a aruncat in desuetudine. Pariem ca te-ai indragosti de Gara de Nord daca ai afla mai mult despre ea, cum ni s-a intamplat si noua.

Inaugurata in 1872, acesta este cel mai important nod feroviar al Romaniei: 200 de trenuri si 10.000 de oameni trec zilnic prin ea. Putini dintre ei stiu ca Gara de Nord a rezistat bombardamentelor Aliatilor in 1944 si ca Ceausescu planuia sa o darame. si mai putini au intrat in Salonul Regal construit special pentru vizita imparatului Franz Joseph al Austro-Ungariei, un spatiu fabulos in care Carol I isi astepta cuminte trenul personal. Aproape nimeni nu mai stie ca la etajul Garii de Nord se afla o sala de spectacole de 450 de locuri sau ca Muzeul CFR gazduieste una dintre cele mai interesante diorame cu trenuri electrice in miniatura din Romania.

Ce facem la Train Delivery? Aducem pentru tine un tren pe care il garam pe linia 14, unde te asteapta cel mai larg peron al Garii. Timp de 3 zile, te poti plimba dintr-un compartiment in altul trecand prin expozitii, spectacole, un restaurant pe sine si alte instalatii urbane. in timpul asta cativa dintre cei mai buni artisti graffiti din Romania vor desena trenul pe exterior, iar muzica va umple peronul, alaturi de zeci de proiecte gandite sa redea garii fascinatia pe care o merita. Dar lucrurile nu se termina pe peron – iti vom arata Gara asa cum nu ai mai cunoscut-o niciodata, de la Muzeul CFR (unde orice parinte ar trebui sa-si duca copilul), Salonul Regal (unde nostalgicii si iubitorii arhitecturii vor avea parte de dezbateri cu cei mai interesanti intelectuali ai momentului), Sala de Spectacole (unde vei urmari filme care tin de cultura feroviara, precum "Trenuri bine pazite" de Jiri Menzel), salile de asteptare, Salonul Mama si Copilul, crasmele traditionale, ba chiar si locul de unde doamnele Garii de Nord anunta mersul trenurilor. Tot pe linia 14 vom fi martorii unui proces de reconversie a unui vagon de marfa intr-o cafenea, librarie si loc de intalnire printr-o interventie plastica-sculpturala care presupune decuparea tablei acestuia si transformarea ei in obiecte de mobilier.

In urma unui concurs de proiecte, ARCUB finanteaza la Train Delivery scena de muzica si cea de graffiti, asa ca asteptati-va la sunete colorate si la o intreaga simfonie de spray can-uri. Daca anul trecut am adus pe scena Train Delivery muzica Garii de Nord prin oamenii care au cantat-o de-a lungul timpului (Corina Chiriac, Rimaru, Norzeatic, Vlad Dobrescu, printre altii), anul acesta ii vei putea asculta pe Silvia Dumitrescu & Discoteca, Rodion, Avant'n'Gard, plus o duminica plina de jazz. Printre grafferi ii veti intalni pe Sweet Damage Crew, IRLO, Kero, ERPS, Dablef si multi altii, pe care ii rugam sa nu deseneze pe alte trenuri decat cele agreate cu CFR.

Ce a ramas in urma colaborarii noastre cu CFR pentru Train Delivery #1?

  •     Wi-Fi gratuit in toata Gara (cauta reteaua Train Delivery)
  •     Taxiurile pirat nu mai sunt tolerate la iesirea principala de la coloane
  •     Cosurile de gunoi au fost inlocuite
  •     Intrarea in Muzeul CFR a fost marcata printr-un graffiti care atrage vizitatori si fotografi
  •     Angajatii Garii de Nord abia asteapta sa te revada

Cum v-am obisnuit, intrarea e libera, gratuita, fara garduri, fara bratari si fara bilet de calatorie. Detalii despre program, proiecte si alte chestiuni feroviare: www.traindelivery.ro.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1507385579493706

Organizatori: Street Delivery, CFR SA, Fundatia Carturesti

Proiect finantat de: ARCUB

Taguri Evenimente parinti si copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri