Seara de film documentar, la Muzeul Taranului Roman

Seara de film documentar, la Muzeul Taranului Roman

Vineri, 14 septembrie, ora 19:00

La Studioul Horia Bernea

Babaluda Luda, de Mihai Leaha, 33 min.

Filmul a luat premiu la Festivalul International de Film Etnografic de la Göttingen in 2012.


seara_de_film_documentar

Filmul descrie Babaluda, un ceremonial ce are loc in fiecare an de Sfantul Gheorghe, la data de 23 aprilie, in satul Buru, judetul Cluj. Filmul chestioneaza modul in care povestea filmica este construita cu ajutorul metodei feedback-ului. Aceasta metoda s-a dovedit a fi extrem de relevanta in conturarea intentiei de a descrie etnografic lumea ceremonialului si a actantilor Babaluzii.


Conceptul rouchian de "shared anthropology" (antropologie impartasita) a fost pus in practica prin organizarea in fata performerilor ceremonialului a proiectiei propriului lor ceremonial atat intr-o sala de proiectie improvizata, cat si in fata micilor ecrane, in grupuri mici sau individual.


Filmul incerca sa armonizeze palierul ceremonial, reprezentat de filmarea la cald a obiceiului de primavara, cu palierul narativ, construit prin intersectia reactiilor satenilor la propria lor manifestare ceremoniala proiectata video. Astfel, montajul se construieste paralel prin suprapunerea reactiilor si a desfasurarii ceremonialului oferind impresia unui cronotop (o unitate spatio-temporala) al prezentului etnografic si iluzia de a privi filmul impreuna cu performerii.

Memoria gestului, de Bogdan Iuga, 52 min.

Filmul prezinta patru mestesuguri care sunt pe cale de a se pierde in zona Maramuresului:- Cum se fac opincile

Petru Ilies face opinci de vreo 30 de ani, iar filmul ne prezinta procesul intreg de confectionare a acestora: cum se taie si se croieste opinca, nojitele si ce unelte sunt necesare. inca se mai poarta opinci prin sate, dar nu se mai fac din piele, ca mai demult. Acum se fac din cauciuc (camera de tractor ori masina).- Povestea unui Fierar din Varful Muntelui

Vasile Dudas din Calinesti se ocupa de fierarie de prin anii '80. inca mai stie cum se fac pluguri, grape, carute din lemn, ori diferite elemente de fierarie necesare in gospodarii. Ne amintim de vremurile de odinioara, cand taranii isi faceau singuri uneltele. Acum e mai putin de lucru pentru fierari, doar potcovitul cailor, ori cate o sudura la un tractor sau un straf cu roti de cauciuc.


- Cum se pune "tiara"

Anuta este omul "cu cheile" din Poienile Izei; ea are grija de Biserica monument UNESCO din sat. Este o mama care are grija singura de copii sai. A inceput sa teasa de la 10 ani, impreuna cu bunica ei. Filmul arata cum Anuta, impreuna cu mama sa, pregatesc razboiul de tesut ("tiara").

 

- Cum se fac spetele

Vasile Brumar face spete de cand avea 9 ani. Procesul in sine este unul laborios: e nevoie de diferite nuiele si vergele de lemn, care sunt adunate la momente precise din an si care trebuie pregatite in asa fel incat sa fie gata de lucru cand va fi nevoie. Dupa aceea, de obicei toamna tarziu sau iarna (dupa cum era mai demult), tesatoarele vin si comanda exact spata de care au nevoie (pe "mutari"), iar spatarul se apuca de treba...

Filmul a fost realizat in 2011, in cadrul proiectului omonim, derulat de Fundatia social culturala pentru democratie "identitate, unitate, generozitate, actiune", din Baia Mare, in cadrul unui proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

Sursa: Muzeul Taranului Roman

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Filme romanesti

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul