Salvati Copiii Romania lanseaza Manifestul pentru Dreptul la Educatie

/ / Modificat: 2015-10-12 11:58:43

Organizatia Salvati Copiii a lansat de Ziua Internationala a Educatiei Manifestul pentru Dreptul la Educatie prin care propune autoritatilor 10 prioritati pentru sistemul de educatie.

Ziua_Educatiei

Cele 10 obiective ale manifestului aduc in discutie problemele urgente cu care se confrunta elevii din sistemul de invatamant si propun un proces transparent de finantare al educatiei.

Organizatia Salvati Copiii ii invita pe toti cei care cred ca educatia ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania sa adere la  Manifestul pentru Dreptul la Educatie si sa semneze petitia pentru schimbarea educatiei din Romania.

Ziua_Educatiei2

Manifestul insotit de semnaturi va fi trimis Ministerului Educatiei, dar si celor doua comisii parlamentare pentru educatie din Parlamentul Romaniei.

Cele 10 prioritati ale Manifestului pentru Dreptul la Educatie sunt: 

  • Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educatie si transpartenta in folosirea banilor publici.
  • Asigurarea accesului universal la educatie prescolara, primara si secundara pentru toti copiii.
  • Imbunatatirea calitatii educatiei printr-o mai buna formare initiala si continua.
  • Curriculum modern, actualizat stiintific si bazat pe cercetari si bune practici privind educatia copiilor.
  • Incluziunea scolara a copiilor cu dizabilitati.
  • Adoptarea si implementarea Strategiei nationale si planului de actiune privind educatia timpurie.
  • Introducerea educatiei interculturale si a educatiei pentru toleranta si eliminarea discriminarii si a unor sisteme de prevenire si eliminare a violentei in scoli.
  • Participarea copiilor in procesul decizional al scolilor (obiectiv propus de  copii).
  • Asigurarea serviciilor de consiliere prin cresterea numarului de consilieri scolari, astfel incat unui consilier sa-i revina 300 de elevi.
  • Consolidarea cooperarii dintre sectorul public si organizatiile neguvernamentale

"Lansam astazi Manifestul pentru Dreptul la Educatie pentru a aduce in prim plan problemele din institutiile de invatamant din Romania cu care se confrunta elevii, profesorii si parintii. Manifestul cuprinde 10 solutii pentru educatia din Romania, solutii venite din partea copiilor in urma consultarilor pe care Salvati Copiii le-a avut cu acestia", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania.

Forumul_National_al_Copiilor

Festivalul Brazilor de Craciun, in sprijinul educatiei


Tot de Ziua Internationala a Educatiei, Organizatia Salvati Copiii anunta lansarea a celei de-a XV-a editii a Festivalului Brazilor de Craciun, eveniment de strangere de fonduri pentru asigurarea accesului la educatie si prevenirea abandonului scolar in randul copiilor proveniti din medii defavorizate. La fel ca in fiecare an, si in 2015 unii dintre cei mai cunoscuti designeri vor crea, exclusiv pentru aceasta ocazie, brazi de Craciun care vor fi apoi licitati. Fiind una dintre atractiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Craciun sprijina proiectele educationale derulate de Salvati Copiii Romania.

"Salvati Copiii Romania are drept principale prioritati prevenirea si reducerea abandonului scolar, cat si reducerea impactului negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor ramasi acasa. Gala Brazilor de Craciun este un eveniment anual extrem de important pentru Organizatie si speram ca si in acest an sa inregistram rezultate cel putin la fel de bune ca si in anii precedenti, pentru ca un numar cat mai mare de copii din comunitati defavorizate sa poata fi sprijiniti cu servicii educationale si de asistenta sociala", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv Salvati Copiii Romania.

Citeste si despre