Nu ma privi de sus, Expozitie de fotografie de Artan Korenica

| | Modificat: 2013-01-23 00:00:00

Nu ma privi de sus, Expozitie de fotografie de Artan Korenica
25 ianuarie – 1 februarie 2013, Sala Acvariu

Muzeul National al Taranului Roman va invita vineri, 25 ianuarie 2013, la ora 18.00, la Sala Acvariu, la expozitia de fotografie Nu ma privi de sus, de Artan Korenica.

"Nu ma privi de sus" este un proiect la care Artan Korenica a inceput sa lucreze acum cativa ani, fiind sustinut in decembrie 2011, de catre Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elvetiei, Fundatia pentru o Societate Deschisa Kosovo si Fundatia pentru o Societate Deschisa, cu o contributie a Programului Arta si Cultura, Budapesta.

Nu_ma_privi_de_sus

In cele aproape 12 luni de fotografiere a comunitatilor roma, ashkali si egiptana din Kosovo, Albania, Macedonia si Muntenegru, a reusit sa capteze toate povestile pe care dorea sa le spuna prin aceste fotografii. Proiectul este compus dintr-o expozitie fotografica si un album. Sunt portretizate persoane care apartin mediilor sociale si economice diferite, au o formare educationala diferita, apartin ambelor genuri si au varste diferite. Albumul contine fotografii din expozitie, portrete si fotografii documentare prezentand conditiile de viata ale persoanelor fotografiate.

Declaratia fotografului:

"Trebuie sa ii multumesti in fiecare zi lui Dumnezeu ca pielea ta este alba", mi-a spus prietenul meu odata. Cand l-am intrebat de ce, mi-a spus ca pentru lucrurile simple pe care eu le fac zilnic fara sa ma gandesc, el trebuie sa lupte doar pentru ca pielea lui e inchisa la culoare. Nu pot sa lucrez oriunde vreau, nu pot sa traiesc oriunde vreau, nu pot sa mananc oriunde vreau, nu pot sa stau in sala de clasa oriunde doresc. Doar pentru ca sunt "negru".

Lucrand intre New York si Kosovo m-am gandit ca pot sa fac ceva in acest sens. Prin munca mea as putea face ceva de dimensiuni mici si poate, cel putin pentru o persoana, voi schimba prejudecatile privind oamenii cu pielea inchisa la culoare. incet, incet, poate intr-o zi o sa intelegem ca suntem toti la fel.

Este important pentru mine sa ii arat pe toti oamenii acestia muncind, mancand, studiind si jucandu-se, folosindu-ma de portretele si de ochii lor pentru a artata ceea ce au ei sa iti spuna tie, care ii vezi diferiti. Doar pentru ca ei apartin comunitatilor rroma, ashkali sau egiptene, nu ii face sa fie mai neimportanti decat esti tu.

Bucura-te si gandeste-te!


Biografia lui Artan Korenica:

Artan Korenica s-a nascut in Gjakova, Kosovo, in 1978. A inceput sa lucreze ca fotograf de evenimente intr-o scoala. Dupa ce s-a mutat la Prishtina in 2000 s-a pregatit ca cinematograf, relizand cateva filme si videoclipuri.In timpul lucrului ca asistent fotograf a inceput sa faca fotografii pentru sine dezvoltandu-si pasiunea ca fotograf. Artan Korenica de obicei fotografiaza pe o tema anume, prefera sa realizeze reportaje fotografice care prezinta o poveste. Proiectele sale fotografice si filmografice au si un scop umanitar. in prezent lucreaza intre Kosovo si Statele Unite.


Fotograf: Artan Korenica
Producatori: Armand Morina & Blerta Basholli

Taguri Expozitie Expozitie arta parinti

Citeste si despre

Articole de la parteneri