Interventii psihologice in premiera in Romania

| | Modificat: 2016-10-10 16:34:39

O conferinta inedita a avut loc joi, 6 octombrie, la sediul Clinicii Hope din Bucuresti: lansarea a doua programe de tratament psihologic unice in Romania: unul pentru tulburarea bipolara si unul pentru tulburarea de personalitate borderline.

Astfel, si pacientii din tara noastra, care sufera de aceste afectiuni severe si care pana acum aveau parte doar de tratament medicamentos, vor putea beneficia de interventiile complete, psihiatrice si psihologice, asa cum sunt ele recomandate in ghidurile de specialitate. Ei vor avea posibilitatea sa isi mareasca astfel semnificativ sansele de regasire a echilibrului si sanatatii psihice si emotionale.

In conditiile in care intre 27 din populatia adulta a Europei a avut cel putin un episod de tulburare psihica in ultimul an (OMS, 2014) si aproape 50% din adultii din SUA vor avea o problema psihica in cursul vietii (CDC, 2011), sanatatea mentala si psihologica devine treptat una dintre cele mai importante preocupari ale vietii noastre si ale intregii societati. Tulburarile psihice sunt principala cauza de suferinta in populatia Europei.

Tratamentul tulburarilor psihice este posibil si este unul de succes, cu conditia imbinarii armonioase a interventiei medicamentoase (daca este necesara) cu metode psihologice (diferite forme si abordari psihoterapeutice). In acest context, Dr Gabriella Bondoc, psihiatru si manager al Clinicii Hope (initiatoarea programelor) ne-a explicat:  "Dorinta si visul nostru este sa dezvoltam si sa implementam programe de tratament care sa ofere pacientilor din Romania aceleasi tipuri de servicii si implicit aceleasi sanse de vindecare pe care le-ar avea in alte tari, cu precadere in domeniul tulburarilor psihice majore (depresie, anxietate, tulburare afectiva bipolara, schizofrenie, tulburare de personalitate borderline). "

clinica_hope_program_tulburari_bipolare_depresie

Despre programul de tratament al tulburarii bipolare ”Navigand intre poli”

Tulburarea bipolara (fosta tulburare maniac-depresiva) este o tulburare mentala cronica caracterizata prin aparitia de episoade de dispozitie sever crescuta (manie/hipomanie) si de episoade de depresie, care alterneaza cu perioade de dispozitie normala. Este o tulburare foarte frecventa, aproximativ 4,5 % din populatia generala putand avea unul din diagnosticele din cadrul tulburarii bipolare. Varsta de debut si majoritatea episoadelor de boala apar intre 15-40 de ani, afectand grav perioada cea mai importanta si mai productiva din viata.

Tulburarea bipolara este o tulburare biologica si genetica in care sunt afectate mecanismele ce regleaza starea emotionala si care mai reusesc sa o mentina in echilibru. in tulburarea bipolara, dispozitia trece de la o extrema la alta. Desi dramatica prin manifestari, tulburarea bipolara este o boala cronica, asemanatoare cu, de exemplu, diabetul, tulburarea putand fi tratata printr-o medicatie adecvata si prin urmarea unui stil de viata foarte ordonat.

Numeroase celebritati au declarat deschis ca sufera de tulburare bipolara printre care Catherine Zeta-jones, Demi Lovato, Linda Hamilton sau Sinead O’Connor. O suita de oameni de stiinta, scriitori si artisti au suferit de aceasta tulburare precum Churchill, Van Gogh, Gauguin, Schumann, Virginia Wolf, Hemingway, Baudelaire, Herman Hesse ori Edgar Allan Poe etc.

Desi recomandarile internationale pun accentul pe medicatie cronica si interventii psihologice, in Romania tratamentul acestei tulburari frecvente era, inainte de acest program, aproape exclusiv medicamentos.

Programul pentru tratamentul tulburarii bipolare “Navigand intre poli” construieste un sistem complet de management al tulburarii bipolare, in care psihiatrii si psihoterapeutii colaboreaza strans pentru un program personalizat de tratament.

Programul are 3 aspecte:

-psihiatrie pentru evaluare, diagnostic pentru stabilirea schemei de tratament medicamentos si urmarirea acestuia

-psihoterapie individuala si /sau de familie

-grupul de psihoeducatie ”Navigand intre poli”.

Programul de psihoeducatie de 12 saptamani imbina educatia despre boala cu terapia interpersonala si a bioritmurilor sociale intr-o interventie psihologica unica in Romania menita sa readuca echilibrul. El ajuta pacientii ”sa navigheze” cat mai eficient pe ”valurile” maniei si depresiei si sa reuseasca sa evite sa treaca de la ”un pol” la altul.

Cunostiintele despre tulburare si tratament reusesc sa ofere pacientilor posibilitatea de preveni sau trata episoadele de la primele semne, evitand dezechilibrele majore si mentinand calitatea vietii si inteleg mai bine importanta aderentei cu strictete la tratamentul medicamentos. Pacientii afla despre rolul unui stil de viata echilibrat si construiesc un program individualizat de ”bioritm social” (somn, activitate fizica, activitate profesionala, intalniri cu alte persoane si relatii interpersonale) care sa le mentina stabilitatea emotionala. in prezent, in Clinica Hope are loc deja a doua serie din grupul de psihoeducatie, primul fiind un success in randul pacientilor.

Despre programul de tratament al tulburarii de personalitate borderline “Gaseste-ti echilibrul”

Tulburarea de personalitate borderline este de departe cea mai intens studiata, discutata, disputata si greu de tratat tulburare de personalitate, vietile celor afectati fiind extrem de dramatice si pline de suferinta. Lista de celebritati care au/au avut tulburare de personalitate borderline include nume foarte sonore ca Printesa Diana, Amy Winehouse, Courtney Love, Lindsay Lohan, Marilyn Monroe sau Angelina Jolie. Povestile lor tumultoase de viata au retinut atentia presei pe perioade lungi de timp, iar unele povesti nu au avut un final fericit.

Este un tip de personalitate foarte frecvent, aproape 6 % (Grant, 2008) din populatia generala si peste 30% din cei care care apeleaza la psiholog/psihiatru avand aceasta tulburare.

Simptomele cuprind o profunda instabilitate emotionala si interpersonala cu impulsivitate, sensibilitate majora la respingere, teama de abandon, furie, interpretativitate, asociata cu tentative de suicid, autovatamare sau consum de droguri sau alcool, fiind insotita frecvent si de alte diagnostice: anxietate, depresie, tulburare bipolara, dependenta de alcool sau droguri, tulburari alimentare. Cauza acestei tulburari de personalitate este si ea intens disputata, ultima varianta fiind: un tipar de personalitate care apare dupa traume psihologice multiple in copilarie insotite de o instabilitate a relatiei parinte-copil.

Tratamentul este foarte dificil si presupune psihoterapie pe o perioada foarte lunga de timp, cu multe probleme si conflicte, ocazional necesitand tratamente psihiatrice pentru tulburarile psihice asociate. De aceea, tratamentul acestor pacienti necesita forme specializate de psihoterapie si terapeuti cu abilitati in aceste tipuri de interventie. Dintre acestea, cea mai recomandata este psihoterapia dialectic-comportamentale, special dezvoltata pentru aceasta tulburare de Marsha Linehan din anii 1970 pana in prezent si care se distinge prin studii repetate care ii dovedesc eficienta.

In Romania, Clinica Hope este prima si singura care implementeaza acest tip de psihoterapie, prin programul ”Gaseste-ti echilibrul!”

Tratamentul este tot in trei poli:

- Consult, diagnostic, evaluare si tratament psihiatric

- Psihoterapie individuala pe termen lung (esentiala)

- Cursul de abilitati “Gaseste-ti echilibrul”

Particularitatea tratamentului psihoterapeutic din tulburarea borderline consta in faptul ca, in paralel cu psihoterapia individuala, este necesara si participarea la un curs in care sa se invete un set de abilitati psihologice care permit clientului sa isi amelioreze mai rapid simptomele si sa isi imbunatateasca calitatea vietii. Este un program de 6 luni, care se poate repeta pentru o durata de 1 an. Sunt predate 4 seturi de tehnici si abilitati: Mindfulness, toleranta la suferinta emotionala, eficacitatea in relatiile interpersonale (asertivitate), reglarea emotiilor iar invatarea lor este stimulata prin teme saptamanale.

Pentru a intelege mai bine rolul acestui tratament, Oana Munteanu, psihoterapeut ne-a explicat: ”persoanele cu aceasta tulburare de personalitate sunt ca niste oameni cu arsuri pe toata pielea, orice intamplare din viata obisnuita le provoaca durere asa cum atingerile banale provoaca durere celor cu arsuri. Suferintele din copilaria lor i-au ”ars” iar acum acest curs de abilitati vine ca o ”piele artificiala” pana cand, prin psihoterapie, ”pielea” sufletului se vindeca”. Primul grup care urmeaza aceste cursuri a inceput deja pe 3 septembrie.

Serviciile de sanatatea psihica din Romania sunt de foarte multe ori in urma celor din strainatate, multe tipuri de interventii sau clinici lipsind cu desavarsire. De aceea, programele de tratament care reduc aceste deficite sunt importante nu numai pentru pacientii carora se adreseaza (deloc putini) dar si pentru societatea noastra in general pentru ca aduc speranta in construirea unui sistem medical romanesc caracterizat de profesionalism, calitate, pasiune si interes pentru binele maxim al pacientului.

Afla mai multe detalii pe clinica-hope.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA