Hai la Noaptea Muzeelor, pe 19 mai!

Ajunsa in 2018 la cea de-a 14-a editie, Noaptea Muzeelor, organizata de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), va avea loc anul acesta pe data de 19 mai, cu participarea a aproximativ 150 de muzee si organizatii partenere din tara si din Bucuresti. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal si evenimentelor conexe si un brand cultural deosebit, Noaptea Muzeelor invita publicul in seara de sambata, 19 mai, sa descopere si anul acesta oferta culturala a muzeelor, a organizatiilor culturale, a asociatiilor si a galeriilor de arta din Bucuresti si din tara.

noaptea-muzeelor

An de an oferta culturala s-a diversificat, iar in 2018, Noaptea Muzeelor aduce in peisaj un ingredient nou. Este vorba despre o serie de 10 scurtmetraje documentare prin care sunt prezentate publicului aspecte nestiute si nevazute din culisele a 10 muzee din Bucuresti, membre ale RNMR. Prin acest demers, finantat cu ajutorul Administratiei Fondului Cultural National si prin colaborarea cu Societatea Romana de Televiziune, se doreste consolidarea brandului ”Noaptea Muzeelor” ca un fenomen social care sa sporeasca interesul comunitatilor locale pentru muzee. Este propus, in consecinta, un dialog intre muzeul nevazut si public, exploatand elemente si resurse culturale provenite din zona patrimoniului cultural material – un demers inovator de apropiere a publicului de muzeu pentru o intelegere mult mai umana a rolurilor muzeului in societate si de stimulare a vizitarii in orice zi, nu doar in cadrul unor evenimente organizate.

In rolul povestitorului este binecunoscuta actrita Maia Morgenstern, care s-a implicat pro-bono in acest proiect cultural ce urmareste consolidarea valorii sociale si educative a colectiilor muzeale in constiinta publicului.

Documentarele au fost realizate cu asistenta specializata a unor experti muzeali si surprind aspecte nestiute sau nemarturisite ale muzeelor selectate: Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National al Literaturii Romane, Palatul Mogosoaia, Muzeul National de Geologie, Centrul expozitional documentar al Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Muzeul National Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida", Muzeul National "George Enescu" si Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi.

Cele 10 episoade, cu durata de 5 minute, vor fi difuzate pe posturile nationale ale TVR incepand cu data de 7 mai si vor ghida publicul prin labirintul muzeal pentru ca vizitatorii sa aiba acces la anumite informatii si povesti altfel prea putin sau deloc cunoscute.

Azi, 7 mai, incepe la TVR campania ”Povesti nestiute ale muzeelor”, preambul al Noptii Muzeelor. Ora 18.50, TVR 1, si 20.55, TVR 3. Primul episod este despre Muzeul Taranului Roman.

Programul de vizionare complet este urmatorul:

TVR 1 - de luni pana vineri, in perioada 7-18 mai, astfel:

  • 07 mai 2018, ora 18.50 ; 08-11 mai 2018 , ora 19.30.
  • 14-18 mai 2018, ora 19.30.

TVR3 - de luni pana vineri, in perioada 7-18 mai, astfel:

  • 07-11 mai 2018, orele 20.55
  • 14-18 mai 2018, orele 20.55

TVR HD - de luni pana vineri, in perioada 7-18 mai, astfel:

  • 07-11 mai 2018, orele 19.45.
  • 14-18 mai 2018, orele 19.45.

TVR International - de luni pana vineri, in perioada 7-18 mai, astfel:

  • 07-11 mai 2018, orele 20.55
  • 14-18 mai 2018, orele 20.55

TVR Moldova - de luni pana vineri, in perioada 7-18 mai, astfel:

  • 07-11 mai 2018, orele 20.55
  • 14-18 mai 2018, orele 20.55

Aceasta editie a ”Noptii Muzeelor” cuprinde si alte proiecte special gandite pentru a fi cat mai prietenoasa interactiunea intre muzee si vizitatori, Questo oferind si anul acesta trasee muzeale digitale care pot fi explorate gratuit. Peste 34 de muzee au creat, prin aplicatia Questo, tururi prin care publicul va descoperi singur spatiul, povestile, expozitiile si exponatele, aceste trasee fiind menite sa atraga foarte mult segmentul de tineri (elevi, studenti, cupluri si familii cu copii) si sa valorifice expozitiile si povestile muzeelor participante. Astfel, vizita intr-un muzeu sau intr-o casa memoriala devine o experienta complexa pentru publicul interesat.

Programul complet si lista participantilor vor fi in curand disponibile pe www.noapteamuzeelor.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul