Expozitia The Dream of Java

| | Modificat: 2012-08-14 00:00:00

Artist: Dragana Mladenovic
Locul de desfasurare: Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal
Durata: 02.08.2012 – 24.08.2012
Vernisaj: 2 August, orele 13.00

Curatori: Alexandru Sonoc si Anca Mihulet

Expozitie realizata in colaborare cu Ambasada Indoneziei in Romania

the_dream_of_java

Wayang kain este numele picturii dezvoltate in provincia Java Centrala, pe baza istoriilor epice Mahabharata, Ramayana, si a istoriilor locale din provincia Java.

Pictura Wayang kain s-a dezvoltat pornind de la Wayang kulit (o papusa rorunda, plata folosita in show-urile de teatru, cu aparenta de dantela) care vorbeste despre populatia javaneza, despre principiile lor, despre religie, si semnificatii mistifice.

Arta Wayang reprezinta o cumulare de expresii estetice si aduce impreuna o multitudine de forme si ornamente, a caror prezenta sau absenta pare a rezolva un mister sau a rafina o atmosfera profunda.


In pictura Wayang, caracteristicele umane nu sunt prezentate intr-un mod naturalist, accentul cazând pe exprimarea subiectiva a emotiilor artistului vis-a-vis de viata zilnica, de adevarurile universale si de calitatile divine.

Dragana Mladenovic percepe procesul picturii Wayang ca pe o noua abordare a abstractiunii, animatiei si a benzii desenate, in contextul carora personajele au destul spatiu pentru gesturi ample si detalii, iar culorile devin reflexia pura a luminii si inspiratiei.

Text oferit de curatorii expozitiei:

Taguri Expozitie Muzee copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri