Expozitia Recuperarea modelelor strabune, Muzeul National al Taranului Roman

/ / Modificat: 2012-10-22
Expozitia Recuperarea modelelor strabune, Muzeul National al Taranului Roman

Expozitia Recuperarea modelelor strabune, Muzeul National al Taranului Roman

Expozitie in Sala Acvariu, perioada 23 octombrie – 29 octombrie 2012
Vernisaj: marti, 23 octombrie 2012, ora 17:00


Fundatia Social-culturala pentru democratie "Identitate, unitate, generozitate, actiune" organizeaza, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman expozitia Recuperarea modelelor strabune.

In deceniul sapte al veacului trecut, a fost achizitionata pentru viitorul Muzeu de Etnografie de la Baia Mare o colectie de peste 200 de "pogmate" sau "carpe de modele"

In primavara acestui an, multumita proiectului cultural "Recuperarea Modelelor Strabune - din sertarele muzeului - de la bunici la stranepoti" - finantat de Administratia Fondului Cultural National, a venit vremea ca modelele sa faca o cale intoarsa, inspre lumea satelor si oraselor maramuresene si, acum, spre lumea larga.

Dupa ce au fost prelucrate, modelele au fost date pentru a fi refacute sau recreate de catre copiii din Cercurile de Creatie din scolile partenere: sisesti, surdesti, Danesti, Bontaieni, Sighetul Marmatiei, dar şi studentilor de la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca, precum şi mesterilor maramureseni.

Expozitia gazduita de Muzeul National al Taranului Roman prezinta lucrarile si creatiile realizate de copiii din cele patru Cercuri de creatie, de mesterii maramureseni, de studentii clujeni, precum si imagini din timpul proiectului si, bineinteles, modelele ce si-au reinceput calea spre oameni.
Tinerii au lucrat cu drag si bucurie, iar speranta noastra consta in permanenta vechilor simboluri, fiindca „Viitorul apartine acelor care isi respecta identitatea prin continuarea traditiei”.

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National

Partenerii proiectului:

Fundatia Social-Culturala pentru Democratie "Identitate, unitate, generozitate, actiune", Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara, Baia Mare; Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti; Universitatea de Arte si Design, Cluj Napoca; scoala cu clasele I-VIII Vasile Lucaciu, sisesti; scoala de Muzica si Arte Plastice, Sighetul Marmatiei; Asociatia Creatorii frumosului, Tisa.

Sursa: Muzeul National al Taranului Roman

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Expozitie Muzee copii

Articole recomandate

Citeste si despre