Expozitia De-a arhitectura in orasul meu 2014

Expozitia De-a arhitectura in orasul meu 2014

Vineri, pe 13 iunie, la incheierea celui de-al doilea an de viata al programului educational de-a arhitectura in orasul meu, a avut loc in Bucuresti expozitia de proiecte ale claselor participante in cadrul cursului optional al Asociatiei de-a arhitectura, in anul 2013-2014. Pentru noi, echipa de-a arhitectura, ca si pentru copiii, invatatorii, arhitectii si parintii participanti, momentul a fost unul incarcat emotional si ne-a adus nenumarate satisfactii la finalul unui an de expeditii, prezentari si explorari ale orasului in care traim

arhitectura

Expozitia, desfasurata in sala TIAB, ca parte a evenimentului anual Street Delivery si deschisa pe intreaga durata a acestuia (13-15 iunie), a beneficiat de prezenta a circa 200 de copii dintre cei 407 inscrisi in Bucuresti, alaturi de cadrele didactice si parintii. Cele 16 machete (210x100cm) realizate de elevii din fiecare clasa, copii intre 9 si 11 ani, reprezinta incununarea muncii lor de peste an in cadrul cursului De-a arhitectura in orasul meu care doreste sa dezvolte interesul pentru arhitectura si mediu construit al scolarilor din clasele a III-a si a IV-a.

Copiii au fost invitati sa prezinte ideile importante care i-au ajutat sa concretizeze fiecare dintre cartiere. 

Discursurile, marcate de emotia inerenta vorbitului in public, pregatite in amanunt de la scoala sau improvizate cu entuziasmul celui care isi cunoaste bine lucrarea, ne-au bucurat ilustrand coerenta abordarii proiectului micului orasel, grija fata de adaptarea la relief, logica relatiilor functionale, conformarea spatiilor publice, scara cladirilor. Toti s-au avantat cu entuziasm in folosirea energiei verzi si gandirea unor constructii ecologice, iar apropierea vacantei i-a facut sa materializeze cu bucurie locurile lor favorite: doua dintre cartiere au iesire la mare, alte doua sunt asternute la umbra unei cetati. Lucrul in echipa a fost dificil pe alocuri, dar bucuria fiecarei clase ne-a aratat ca au ajuns mai intelepti la acest sfarsit de an.

arhitectura2

Copiii de la clasa castigatoare a fost premiata de Holcim Romania, principalul partener al proiectului De-a Arhitectura, cu cate un binoclu, pentru a-i sustine pe copii sa supravegheze in continuare dezvoltarea oraselor si a comunitatilor de langa ei. "Casa, scoala, cartierul si comunitatea sunt cele care modeleaza comportamentul, iar observarea acestora din perspectiva pe care o propune cursul De-a Arhitectura a schimbat modul in care copiii privesc lumea. Holcim Romania promoveaza dezvoltarea durabila, iar cea mai buna modalitate prin care putem realiza acest lucru este investirea eforturilor noastre in educatie, infrastructura si comunitati. in acest proiect am intalnit copii, care prin entuziasmul si implicarea lor, ne-au intarit opinia ca dezvoltarea durabila va fi norma pe care ei o vor sustine, iar provocarile viitorului vor fi mai usor de depasit cu ajutorul cunostintelor acumulate", a spus Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim Romania.

Tot in cadrul Street Delivery, pe 14-15 iunie, au avut loc ateliere gratuite destinate copiilor in varsta de 3-14 ani, indrumate de arhitectii voluntari ai asociatiei. "Cum creste un oras" a fost lucrarea comuna a tuturor copiilor care au trecut pe aici, o macheta a unui oras imaginar, care a crescut si s-a transformat prin interventia fiecarui participant, intocmai ca un oras real. Asociatia "De-a arhitectura" a fost creata de arhitectii: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil si Miruna Grigorescu. 

In 2011, cu sprijinul Filialei TeritorialeBucuresti a OAR a fost dezvoltat programul cultural "De-a arhitectura" - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit. in cadrul acestui program cultural s-a elaborat, cu sprijinul Facultatii de Psihologie si stiintele Educatiei Bucuresti, curricula optionala "De-a arhitectura educatie pentru arhitectura si mediu construit" pentru clasa a III-a si a IV-a. Programul cultural este finantat partial din fondul Taxa de Timbru de Arhitectura, acordata de Ordinul Arhitectilor din Romania in urma concursurilor de proiecte culturale.&

Din 2014 UAR National sustine si finateaza atelierele de pregatire a indrumatorilor arhitecti care vor preda curricula "de-a arhitectura" in scoli alaturi de cadrele didactice

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri De-a arhitectura

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul