Expozitia Bing. Magia Jucariilor, la Muzeul National de Istorie a Romaniei

/ / Modificat: 2013-01-17
Expozitia Bing. Magia Jucariilor, la Muzeul National de Istorie a Romaniei

Expozitia Bing. Magia Jucariilor, la Muzeul National de Istorie a Romaniei

Perioada: 6 decembrie 2012 – 6 februarie 2013
Program vizitare: miercuri pana duminica intre orele 09:00 – 17:00
Locatia: Muzeul National de Istorie a Romaniei

In asteptarea sarbatorilor de iarna, Muzeul National de Istorie a Romaniei isi intampina vizitatorii cu o expozitie speciala care cuprinde jucarii de colectie din perioada 1895 – 1930, piese exceptionale din patrimoniul Asociatiei Colectionarilor de Jucarii Vechi.

Anuntam astfel, vernisajul expozitiei temporare "Bing. Magia jucariilor", joi, 6 decembrie, ora 14:30, la sediul din Calea Victoriei nr. 12, Bucuresti. Vernisajul va fi precedat de o conferinta de presa la care vor participa reprezentanti ai institutiilor organizatoare – domnul dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, director general al Muzeului National de Istorie a Romaniei si domnul ing. Victor Ioan Tartacuta, presedinte al Asociatiei Colectionarilor de Jucarii Vechi.

In ultimii ani, Muzeul National de Istorie a Romaniei a manifestat o deschidere din ce in ce mare si constanta spre universul copilariei. Tot ca urmare a unei noi viziuni privind rolului muzeului national de istorie, ca loc al memoriei sociale, luate in ansamblu, ne-am aplecat si asupra unui alt mare domeniu – cel al universului feminin. Interesul pe care l-am manifestat pentru istoria copilariei in spatiul romanesc se reflecta prin expozitiile organizate, in parteneriat cu o organizatie non-guvernamentala - Asociatia Muzeul Jucariilor, dar si cu institutii publice specializate, cum ar fi: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" (Bucuresti), Muzeul National Secuiesc (Sf. Gheorghe), Complexul National Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul de Etnografie Brasov, Complexul Muzeal Judetean Neamt (Piatra-Neamt) si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova (Ploiesti). Astfel, Muzeul National de Istorie a Romaniei a putut prezenta, in mai multe ocazii, publicului larg si specialistilor o serie de jucarii istorice, haine de epoca si mobilier pentru copii, precum si fotografii istorice reprezentand copii, fie ca era vorba de jucariile specifice copiilor de la tara (Copilaria de altadata, la tara, deschisa in perioada iunie-septembrie 2012), sau ale celor de la oras (Colectie de copilarii, deschisa in perioada iunie - iulie 2011 si De la Mos Gerila la Mos Craciun, decembrie 2011 - ianuarie 2012).

De data aceasta, va propunem o alta expozitie dedicata istoriei jucariilor – Bing. Magia jucariilor, realizata in parteneriat cu Asociatia Colectionarilor de Jucarii Vechi. Este vorba despre o expozitie cu totul deosebita, consacrata jucariilor produse de compania germana Gebrüder Bing (devenita ulterior Bing Werke) din Nürenberg, o mare firma, care a deschis un nou capitol in istoria jucariilor din toate timpurile. Pornita ca o modesta firma de produs vase de bucatarie, infiintata in 1863 de fratii Ignaz si Adolf Bing, din Nürenberg, Gebrüder Bing se va lansa in productia de jucarii in 1880. Fratii Bing au dovedit ca producerea si distributia jucariilor poate deveni o "treaba serioasa" si profitabila, o mare afacere, iar stilul jucariilor produse de firma lor, "stilul Bing", a devenit standardul acestei industrii pana in anii 1950, cand masele plastice, nou inventate si utilizate pe scara industriala, vor duce la o alta mutare majora in tehnicile de productie si in aspectul general al jucariilor.

Prin raritatea, frumusetea, ingeniozitatea si valoarea lor intrinseca, jucariile produse de firma Gebrüder Bing expuse cu prilejul expozitiei Bing. Magia jucariilor, constituie adevarate capodopere ale acestei industrii, ca si a tehnologiei europene a vremii. Valoarea lor este sporita de faptul ca, cele mai multe dintre piesele expuse sunt, inca, functionale, desi unele dateaza de peste 100 de ani si au supravietuit la doua razboaie mondiale. Nu mai putin important este faptul ca, adesea, jucariile expuse sunt insotite de ambalajul lor original si de cataloagele de vanzari si preturi ale firmei, editate inainte de Primul razboi mondial. Cea mai veche jucarie prezenta in expozitie este o lanterna magica cu 12 diapozitive din sticla, pastrata si etalata in cutia originala datand din 1889 iar cea mai "noua" jucarie este un hidro avion din 1930.

"Expozitia Bing. Magia jucariilor, nu ar fi fost posibila fara generozitatea membrilor Asociatiei Colectionarilor de Jucarii Vechi, care au acceptat sa puna la dispozitia copiilor de la 1 la … 99 ani "comorile" lor, adunate nu cu putine sacrificii si munca de ani de zile. Daca aceasta expozitie s-a nascut si s-a finalizat intr-un timp record, este, fara indoiala, meritul domnului inginer Victor Ioan Tartacuta, presedintele acestei asociatii, care nu numai ca a lansat ideea realizarii ei, dar a sprijinit, permanent eforturile echipei de entuziasti, care au lucrat la organizarea ei" - dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, director general al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Asociatia Colectionarilor de Jucarii Vechi din Romania a fost infiintata in anul 2011 de catre colectionarul Victor Ioan Tartacuta, presedinte al asociatiei - "Aceasta colectie reprezinta suma eforturilor noastre de a aduce un omagiu copilariei, acea perioada magica din viata oricarui om in care preferam sa ne bucuram de lumea din jurul nostru, in loc sa o punem la indoiala. Eclectica noastra colectie este constituita exclusiv din jucarii apartinand companiei germane Bing, o firma de familie de prestigiu aflata in productie intre anii 1895 si 1930. Concentradu-ne asupra activitatii lui Bing am reusit sa construim o imagine pertinenta a societatii si, in particular, a copiilor acelor vremuri si sa recream acest univers pentru vizitatorii nostri. Prin acest portret al copilariei si prin intermediul jucariilor expuse ne-am propus sa contribuim la educarea tinerilor din ziua de astazi, portretizand istoria inceputului de secol trecut din perspectiva unui copil."

Expozitia este insotita de un minunat catalog bilingv roman-englez care constituie o premiera stiintifica in muzeografia romaneasca, deoarece pana acum nu a fost prezentata o colectie de jucarii istorice, cu toate datele tehnice si cu o ilustratie atat de detailata si completa.

Expozitia va fi deschisa in perioada 6 decembrie 2012 – 6 februarie 2013 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 9.00 – 17.00. Catalogul expozitiei va fi disponibil pentru public incepand cu ziua vernisajului si va putea fi achizitionat de la magazinul muzeului.

Sursa: Muzeul National de Istorie a Romaniei

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Muzee copii

Articole recomandate

Citeste si despre