De Martisor. Targ cu talc..

/ / Modificat: 2015-02-20
De Martisor. Targ cu talc..

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizeaza in perioada 23 februarie – 8 martie 2015 targul "De Martisor..." prilejuit de sarbatoarea cu acelasi nume, eveniment aflat sub egida proiectului cultural Anotimpuri la Muzeul Satului. 

Vizitatorii vor avea ocazia sa achizitioneze martisoare traditionale, creatie a mesterilor populari, dar si martisoare realizate cu multa imaginatie de artisti plastici.

Traditia vorbeste despre martisorul confectionat, in satele de odinioara, dintr-un snur bicolor simbolizand infruntarea dintre anotimpul friguros si cel calduros, oferit si purtat ca atare la 1 Martie sau despre martisorul de care se agata o moneda de aur sau argint pe care parintii il daruiau copiilor, fete si baieti. 

El se purta la inceput legat la mana, iar mai tarziu in piept sau la gat. Se credea ca cei ce-l purtau erau, astfel, feriti de boli si de deochi, erau sanatosi, bogati si norocosi.

Astazi sarbatoarea Martisorului este legata de obiceiul daruirii, la inceput de primavara, in luna ce-i poarta numele, a unui obiect artizanal prins de un snur din doua fire rasucite, colorate alb si rosu ce se poarta agatat in piept una sau mai multe zile de catre fete si femei.

Program targ: 9.00 – 17.00

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Targuri

Articole recomandate

Citeste si despre