Croatii ieri si azi,expozitie despre viata si obiceiurile croatilor din Romania

/ / Modificat: 2013-08-05
Croatii ieri si azi,expozitie despre viata si obiceiurile croatilor din Romania

Croatii ieri si azi

2 iulie – 1 octombrie 2013, Sala Laolalta


Croatii ieri si azi

2 iulie – 1 octombrie 2013, Sala Laolalta

Ambasada Croatiei in Romania, Uniunea Croatilor din Romania si Muzeul National al Taranului Roman va invita marti, 2 iulie, ora 12:00, la Sala Laolalta, la vernisajul expozitiei Despre Viata si Obiceiurile Croatilor din Romania, Croatii ieri si azi.

Incepand cu secolul al XIV-lea, croatii au inceput sa emigreze in mai multe valuri pe teritoriul tarii noastre. Croatii stabiliti pe teritoriul Romaniei pot fi impartiti in trei grupuri distincte, separate de usoare diferente de ordin lingvistic. Primul dintre aceste grupuri traieste in Recas, la 30 de km de Timisoara, al doilea, la vest de Timisoara, la Checea si, in sfarsit, cel de-al treilea si cel mai numeros, in jur de 6500 de persoane, in Caras-Severin, in doua localitati: Carasova si Lupac.


Primii cunoscuti sub numele de carasoveni reprezinta cea mai veche comunitate de croati din Romania fiind, din punct de vedere lingvistic si etnografic, cel mai bine conservat grup. Ei si-au pastrat identitatea datorita constiintei propriilor origini, dar si datorita faptului ca au trait intr-o zona relativ izolata. Carasova a fost mentionata documentar, pentru prima data, in anul 1333 sub denumirea de Karasow, aici functiona in acel an un protopopiat catolic.

Majoritatea membrilor minoritatii croate traiesc in comunitati rurale: Carasova, Iabalcea, Clocotici, Nermed, Vodnic si Rafnic, Lupac si se ocupa cu cresterea vitelor si agricultura. Limba materna este utilizata in viata de zi cu zi in incercarea de conservare a identitatii. Numarul total al croatilor din Romania este estimat la 7500 de persoane, comunitatea croata fiind din punct de numeric printre cele mai mici minoritati nationale care traiesc in tara noastra.

Croatii sunt organizati in doua asociatii, prima dintre infiintata in anul 1991, in Carasova, este cunoscuta sub denumirea de Zajednistvo si functioneaza ca o organizatie etnica si culturala al carui scop il constituie conservarea obiceiurilor, religiei, limbii si culturii minoritatii croate. in anul 1998 a fost fundata o alta organizatie: Uniunea Croatilor din Romania, la Clocotici. Exista, de asemenea, un grup cultural si artistic la Carasova cunoscut sub denumirea de Karasevska si un altul Clocotici, in localitatea cu acelasi nume. Minoritatea croata din Romania are propriul reprezentant in parlamentul Romaniei.

Expozitia, cea de-a sasea din ciclul expozitiilor temporare desfasurate in cadrul proiectului Laolalta, prezinta imagini reprezentative pentru costumul si obiceiurile croatilor din Carasova si cateva obiecte din colectiile Muzeului National al taranului Roman.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 1 octombrie 2013, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00. (Intrarea in expozitie se face din soseaua Kiseleff, nr.3).


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Expozitie arta parinti

Articole recomandate

Citeste si despre