Copiii au sustinut in Parlament proiectul de lege 1 Iunie Zi libera la nivel national

/ / Modificat: 2016-05-17 00:00:00

- Pe 16 mai a avut loc evenimentul Parlamentul copiilor, in cadrul caruia 180 de scolari au participat la dezbateri cu deputati si senatori si au sprijinit proiectul de lege 1 Iunie Zi libera.

- Evenimentul face parte din campania derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

- Campania urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania, determinandu-i pe cei din urma sa petreaca mai mult timp de calitate alaturi de cei mici.

180 de scolari cu varste cuprinse intre sase si 14 ani au adus propuneri de legi si de modificari legislative legate de Drepturile omului si de cele ale copilului in Parlamentul Romaniei.

Totodata, copiii au purtat cu parlamentarii un dialog despre demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi libera, nationala, astfel incat familiile sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna. Scolarii si-au exprimat sustinerea pentru acest proiect de lege si au argumentat ca ei si-ar dori ca 1 iunie sa fie zi libera la nivel national pentru a se bucura si mai mult de compania parintilor.

parlamentul_copiilor_1_iunie

Pentru a arata cat de mult inseamna pentru ei acest proiect de lege, copiii au facut peste 100 de desene cu tema 1 Iunie Zi libera, acestea fiind reunite intr-o expozitie gazduita de Parlamentul Romaniei.

In plus, cei 180 de scolari le-au inmanat senatorilor si deputatilor prezenti scrisori in care explicau viziunea lor despre ziua de 1 Iunie ca zi libera. Cei mici au facut si un tur al principalelor obiective din Palatul Parlamentului, iar, la finalul evenimentului, au primit diplome de Parlamentari pentru o ora.

Senatoarea Rozalia Biro si deputata Claudia Boghicevici, initiatoarele proiectului de lege 1 iunie Zi libera, Gabriela Coman, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) si Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM, alaturi de parlamentarii Cristina Pocora, Aurelia Cristea, Cristina Nichita, Nicolae Popa, Gabriela Cretu si Mihaela Popa, au participat la Parlamentul Copiilor.

"Este momentul sa acordam atentia si importanta cuvenita dreptului copiilor de a-si exprima opinia si de a participa la luarea deciziilor care ii privesc. Atunci cand un copil stie ca vocea lui conteaza, acest lucru il capaciteaza, il pregateste pentru viata in care va lua decizii singur si ii intareste increderea, stima de sine si ambitia de a reusi", a afirmat Gabriela Coman, presedintele ANPDCA.

Copiii cu cheia la gat, parintii de azi

"Cei care am fost copii cu cheia la gat intelegem cel mai bine cat de important este timpul pe care il petrecem cu copiii nostri. Din pacate, la 20 - 30 de ani de cand parintii nostri stateau cu sufletul la gura pana cand ne gaseau acasa, copiii de atunci, parintii de astazi, se confrunta cu o si mai acuta lipsa de timp dedicat copiilor lor. 1 Iunie Zi libera este mai mult decat o propunere legislativa pentru o zi libera a parintilor, este un semnal de alarma", a declarat deputata Claudia Boghicevici.

"Evenimentul Parlamentul Copiilor, in cadrul caruia a avut loc vizita celor mici in institutie, ne-a dat ocazia sa aflam ce au de spus reprezentantii viitorului nostru si poate chiar viitorii nostri colegi. M-a bucurat sa observ ca scolarii nu doar ca stiu ce vor, dar stiu si sa isi argumenteze coerent opiniile si sa fie convingatori. Copiii si-au exprimat limpede si clar dorinta de a se bucura din plin de timpul petrecut cu parintii, aratand ca ziua de 1 iunie trebuie sa devina una libera, de care sa beneficieze intreaga familie", a detaliat senatoarea Rozalia Biro.

Evenimentul Parlamentul Copiilor face parte din campania care urmareste sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania, campanie derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Iantu si Tili Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea ANPDCA.

"Copiii din Romania sufera din cauza absentei timpului de calitate cu parintii, de aceea Itsy Bitsy FM a demarat o campanie de constientizare in acest sens. Ne dorim sa transformam 1 Iunie din ziua copilului in ziua copilului cu parintii, pentru a pune o caramida la construirea unei relatii parinte - copil mult mai prezenta si mai afectuoasa", a subliniat Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.

Problemele familiilor normale

Grupul de initiativa a demarat campania in urma semnalelor de alarma ridicate de numeroase studii, care arata ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin. Pe masura ce copilul creste, timpul petrecut cu parintii in timpul saptamanii si in weekend scade. Conform expertilor, timp de calitate nu inseamna timp petrecut in aceeasi camera, ci ca parintii sa fie prezenti 100% in relatie, oferindu-le copiilor intreaga atentie.

Pentru a oferi solutii la aceste probleme, grupul de initiativa a lansat un apel catre parintii din Romania - "Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri" - si o ampla campanie de informare pe parcursul anului, care include si demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi nationala, libera, astfel incat parintii si copiii sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp de calitate impreuna. Peste 12.000 de romani care au sustinut initiativa s-au alaturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.

Decalogul parintelui modern si ocupat

Pentru a ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii, specialistii din grupul de initiativa le-au pus la dispozitie primul decalog de solutii concrete pentru sanatatea emotionala a celor mici:

1. Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie.

2. Ofera-i 100% din atentia ta copilului in aceasta ora.

3. Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi.

4. Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi.

5. Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul.

6. Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice.

7. Intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. incurajeaza-l sa isi exprime emotiile.

8. Invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene.

9. Invata 10 jocuri ale copilului tau.

10. Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arata-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Articole recomandate

Citeste si despre