Bucharest Science Festival, 28 septembrie - 2 octombrie

/ / Modificat: 2016-09-27
Bucharest Science Festival, 28 septembrie - 2 octombrie

Bucharest Science Festival, primul festival dedicat cunoasterii stiintifice si tehnologice din Romania, isi deschide portile pentru toti iubitorii de stiinta, in perioda 28 septembrie - 2 octombrie, in Bucuresti si alte doua orase ale tarii. La baza acestui proiect stau pasiunea pentru cunoastere si dorinta de a aduce o schimbare pozitiva in societatea romaneasca, iar editia din acest an a primit inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Tema BSF 2016 va fi colonizarea planetei Marte si provocarile pe care o astfel de actiune unica in istorie le va genera, raspunzand la cele mai arzatoare intrebari cu privire la cucerirea planetei rosii. in cadrul festivalului, vor fi organizate o serie de expozitii, seminarii si tururi ghidate pe teme stiintifice, dublate de experimente si demonstratii menite sa arate si fata practica a stiintei.

"Am aparut si am evoluat de-a lungul a milioane de ani, in Africa, si apoi am facut un prim pas in afara acestui continent. intai am colonizat Europa si Asia, apoi, treptat, intregul pamant. Am invatat sa strabatem oceanele si sa zburam. Am mers mereu mai departe, spre noi orizonturi. Curiozitatea a stat la baza progresului omenirii. Mereu am mers inainte incercand sa descoperim ce se afla dincolo. A sosit momentul pentru o noua aventura: colonizarea Sistemului Solar. Acum ne indreptam privirile catre Luna si Marte, catre centura de asteroizi sau catre satelitii lui Jupiter. La o prima vedere, planeta Marte este arida si inospitaliera, dar misiunile spatiale din ultimele decenii au inceput sa ridice valul aparentelor. In cadrul Bucharest Science Festival 2016, vom aborda colonizarea lui Marte, provocarile pe care o astfel de actiune unica in istorie le va genera”, a declarat Alexandru Toma Patrascu, Directorul Bucharest Science Festival.

S-a gasit apa lichida pe Marte – exista si viata?

In cadrul editiei din acest an, colonizarea planetei Marte si toate provocarile aferente acestui demers – de la dezvoltarea de noi sisteme de transport spatial, asigurarea necesitatilor de baza (alimente, adapost, energie), pana la infiintarea si gestionarea unui intreg ecosistem - constituie tema principala a festivalului.

Aflat la cea de-a patra editie, Bucharest Science Festival reuneste cercetatori, experti, specialisti din cele mai diverse domenii ale stiintei, elevi si studenti, parinti, intr-un spatiu comun al carui scop este stimularea curiozitatii, cunoasterea lumii inconjuratoare si incurajarea tinerilor de a urma o cariera in domenii legate de stiinta si tehnologie.

Printre expertii care vor participa la festival se numara mai multi invitati din strainatate, precum Dr. Markus Landgraf (Agentia Spatiala Europeana), cu cercetari ce acopera o zona vasta, de la proprietatile prafului interstelar la noi tehnologii care sa ne deschida drumul spre spatiu, Dr. Catalina Curceanu (Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN - Italia), renumita pe plan mondial pentru prelegerile de fizica destinate tinerilor sau Prof. Philippe Clergeau (Muzeul National de Istorie Naturala din Paris), specializat in ecologie urbana.

Micii exploratori ai spatiului

Printre surprizele pregatite de organizatori iubitorilor de stiinta se numara: ateliere practice, experimente si demonstratii, vizite in marile laboratoare, seminarii de tip „Cum functioneaza”, conferinte si dezbateri in cadrul seriei „Magia Realitatii”, sustinute la Libraria Humanitas de renumiti oameni de stiinta din tara si din strainatate pe teme „fierbinti” de cercetare sau intalniri cu tineri cercetatori organizate in marile licee din Bucuresti.

De asemeni, copiii vor dispune de propriul laborator de chimie – Kids' Lab, organizat in cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si stiinta Materialelor (Universitatea Politehnica Bucuresti) cu sprijinul BASF Romania, unde vor avea ocazia sa efectueze ei insisi experimente, in conditii de siguranta, utilizand truse de lucru adaptate varstei si cunostintelor.

Pregatirea pentru colonizarea planetei Marte cuprinde si construirea unei machete a unei baze spatiale sferice de 2 metri diametru. Tururile tematice includ vizite in Parcul Natural Vacaresti, la ROMAERO, vizite la Casa Pasiva (o casa cu un bilant energetic pozitiv, un proiect unic in Romania) din cadrul Facultatii de Energetica din Bucuresti, precum si un tur al caselor verzi din capitala. si orasele Rasnov si Adjud s-au alaturat demersului Bucharest Science Festival, organizand Zilele stiintei, prilej prin care doresc sa aduca stiinta mai aproape de oameni. Mai multe detalii despre programul complet al festivalului puteti gasi pe http://www.bucharestsciencefestival.ro/program/.

De asemenea, muzica oficiala a festivalului va fi asigurata de John D. Boswell (melodysheep), un artist pasionat de muzica si stiinta, care isi propune sa transmita prin creatiile sale un mesaj incarcat de semnificatii, oferind simultan o experienta muzicala placuta. Asculta aici Symphony of Science

Bucharest Science Festival este organizat de Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), impreuna cu Planeta stiintei, cu sprijinul BASF Romania, European Space Agency, System Plus, Institutul Francez din Romania, Blugento si Editura Humanitas.

10 lucruri mai putin cunoscute despre Marte

1. Pe Marte te simti mai „usor”. Cand oamenii vor reusi sa paseasca pe planeta rosie, se vor simti mai usori, la propriu, decat pe planeta pe care obisnuim sa o numim „casa”. si asta pentru ca pe Marte, gravitatia este cu 62,5% mai slaba decat pe Terra.

2. Cel mai inalt munte munte din intregul Sistem Solar. Marte gazduieste cel mai inalt munte, un vulcan care este de trei ori mai inalt decat Muntele Everest, avand o inaltime de 22 de kilometri.

3. Prima observatie printr-un telescop. Desi este cunoscuta din preistorie, putand fi observata noaptea cu ochiul liber, astronomul italian Galileo Galilei a fost primul om care a studiat planeta Marte printr-un telescop.

4. Planeta Cairo. Cairo inseamna Marte in limba araba. Capitala Egiptului a fost numita astfel, se pare, intrucat planeta rasarea in ziua in care s-a fondat orasul.

5. Un an pe Marte. Un an martian este echivalentul a 687 de zile pe Pamant, in timp ce o zi pe Marte dureaza doar cu 40 de minute mai mult decat o zi „pamanteana”.

6. Cel mai aproape de Pamant.  In anul 2003, Marte a fost cel mai aproape de Pamant din ultimii 60.000 de ani, fiind la o distanta de 56 milioane de kilometri de planeta noastra. Nu va mai fi atat de aproape de noi pana in anul 2287.

7. Semne de viata. In 2003, cercetatorii de la NASA au descoperit urme de metan in atmosfera martiana, ceea ce ar putea indica prezenta vietii. Pe Pamant, peste 90% din metan este produs de organismele vii.

8. Apa pe Marte. Cercetatorii au descoperit apa in stare lichida in timpul verii martiene.

9. Aterizare pe Marte. Peste mai putin de o luna, pe 19 octombrie, urmeaza sa aterizeze pe Marte modulul Schiaparelli, lansat in cadrul misiunii ExoMars 2016 a Agentiei Spatiale Europene.

10. Explorare si colonizare. NASA planuieste o misiune cu echipaj uman pana in anul 2030, iar in perioada urmatoare se vor face pasi istorici pentru a extinde prezenta omului dincolo de Pamant

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente parinti si copii Festivaluri

Articole recomandate

Citeste si despre