Ada Kaleh. Insula din suflet

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 2 august, ora 17.00 la vernisajul expozitiei "Ada Kaleh. Insula din suflet". Expozitia face parte dintr-un proiect finantat de AFCN si va fi itinerata ulterior la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (14 – 28 septembrie 2012) si la Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 – 31 octombrie 2012).

ada_kaleh

Expozitia "Ada Kaleh. Insula din suflet" este deschisa la sala Foaier de pe 3 pana pe 19 august 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00. Intrarea este libera.


Suntem invitati sa deschidem o pagina de istorie din trecutul recent al Romaniei. Vom rememora impreuna destinul tragic al micutei insule de pe Dunare, in aval de Orsova veche, disparuta impreuna cu aceasta in apele involburate ale fluviului, in momentul in care s-a incheiat – la inceputul anilor ’70 ai secolului trecut – constructia Hidrocentralei Portile de Fier I.


Nu s-a reconstituit fidel stilul de viata aparte, specific comunitatii insulare preponderent dLe etnie turca – de altfel imposibil de redat veridic intr-o expunere temporara. S-a cautat doar, ca prin crearea unei atmosfere speciale sa se sugereze – atat cat se poate – unicitatea unui spatiu exotic, pierdut pentru totdeauna.


Povestea insulei s-a construit pas cu pas din fotografiile provenite mai cu seama din arhivele personale ale fostilor insulari, din carti postale si ilustrate din perioada de glorie a insulei, din harti vechi si din relatari pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei. Obiecte provenite din Ada Kaleh (atatea cate s-au mai pastrat), dar si altele, cu valoare de simbol, vor intregi un tablou pitoresc pe care fiecare vizitator si-l va contura din informatii disparate si subiective. Este singura perspectiva posibila astazi asupra unui spatiu considerat de localnici un paradis pamantesc, pe cale sa devina mitologie.

Dupa vernisaj, suntem invitati la o calatorie in timp prin intermediul camerei de filmat, oferindu-ne o proiectie de filme documentare realizate in si despre Ada Kaleh la sfarsitul deceniului 6 de catre studioul Sahia Film. Acestora li se va adauga filmul Ada Kaleh Stories de Ismet Arasan (Turcia, 2009).


Curatori: Rodica Marinescu, Carmen Mihalache
Coordonatorul proiectului: Magda Andreescu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente parinti Eveniment cultural Expozitie

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul