Un Craciun lipsit de stres

/ / Modificat: 2017-11-23
Un Craciun lipsit de stres

In cazul in care copilul tau nu este multumit de cadoul pe care l-a primit, fa-l sa inteleaga ce inseamna de fapt Craciunul. Hai sa scapam impreuna de stresul aparut odata cu luna decembrie si sa adoptam o atitudine noua in fata Craciunului!

Cumparaturi, cumparaturi si iar cumparaturi

Pune in miscare creativitatea familiei astfel incat sa gasiti impreuna modalitati noi de a cumpara cadouri de Craciun fara a cheltui foarte multi bani. Sa dai peste facturile din iarna in luna ianuarie este clar o cauza de stres. Iata cateva ponturi:

- Fiecare membru al familiei trebuie sa spuna ceva dragut despre ceilalti membri. Copiii mai mari isi pot asterne gandurile pe o hartie alaturi de o poza. Copiii mai mici sau prescolarii, pot taia poze din diferite reviste si pot realiza o felicitare. Apoi, pot impacheta "gandurile" si le pot aseza sub bradul de Craciun.

- In loc sa umbli prin magazine, secretosul Mos Craciun poate realiza mici cadouri acasa: de la simple proiecte (ca o tabla cu stickere si stelute) la proiecte elaborate, in functie de imaginatia fiecarui parinte.

- Nu gasesti jucaria "care trebuie neaparat cumparata" si nici una asemanatoare care ar putea sa o inlocuiasca? Nu e nici o problema! Poti taia o fotografie cu respectiva fotografie si sa o lipeste pe o felicitare pe care sa scrii ziua in care veti merge impreuna sa o cumparati, specificand eventual si un mic cadou in plus, de exemplu bilete la film dupa sarbatori.

Acest lucru nu numai ca te va usura de grija cadoului, dar il va invata si pe cel mic ca rabdarea ii va fi recompensata.

- Cum Craciun inseamna de fapt sa petreci mai mult timp cu familia ta, poti face cumparaturile online sau prin e-mail. Este posibil sa cheltuiesti mai mult pe transportul coletului... sau nu! Avantajul este ca vei salva mai mult timp si te va scapa cu siguranta de stres.

Ce isi doresc de fapt copiii de Craciun?

 Nou-nascutii si copiii mici devin stresati ca si fratii/surorile lor mai mari, ca si noi parintii de altfel. Este mai usor sa-l suprasoliciti pe cel mic, in special in aceasta perioada a anului in care rudele stau mai mult in preajma sa.

Desi stresul este o parte din viata fiecaruia, mai ales de sarbatori, trebuie sa fii temperata. Atunci cand simti ca cel mic este obosit, ia-l din mediul respectiv si du-l intr-o alta camera unde puteti sta linistiti. Cu timpul va creste si va invata sa se tempereze singur.

Traditii noi, dar cu intelepciunea de dinainte

- Este foarte important ca cel mic sa stie cat de norocos este. Daca il inveti sa imparta jucariile, dar si bucuriile alaturi de cei necajiti, acesta va deveni un adult plin de compasiune.

- Decoreaza brazi artificiali mici, de care sa atarni mici cadouri precum si prajituri, cd-uri cu colinde sau orice altceva ce ti se pare potrivit. Va fi un cadou perfect in spiritul Craciunului.

- Fa-ti timp sa gatesti o masa de Craciun pentru un adapost, dar programeaz-o in luna ianuarie, atunci cand toata lumea a uitat de sarbatori.

- Explica-le copiilor tai ce inseamna sa fii egoist si ce inseamna sa fii generos. Intreaba-i apoi care este varianta pe care ar alege-o.

- Realizeaza propria ta poveste de Craciun. Unul din membrii familiei incepe povestirea, iar apoi ceilalti continua pana cand povestea de Craciun va avea o concluzie sau o puteti continua anul urmator. Inregistreaza povestea sau scrie-o intr-o agenda.

- Plimbati-va in oras sa vedeti luminitele de Craciun. Apoi, acasa, votati luminitele preferate.

- Este un moment ideal ca de Craciun sa-l duci pe copilul tau la balet sau simfonii, in special la "Spargatorul de nuci". Multe dintre ele sunt versiuni mai scurte adaptate special pentru copii.

In ziua cea mare

- Strangeti familia si intreaba-i ce anume doresc sa faca de Craciun. Veti fi surprinsa cu siguranta. De exemplu, un copil de 5 ani i-a cerut mamicii lui sa mearga la munte in Ajunul Craciunului si sa realizeze un om de zapada.

- Fa cat mai multa ciocolata calda si pune-o intr-un termos si sunteti gata de mers la colindat.

- Desfacerea cadourilor nu trebuie sa marcheze sfarsitul sarbatorii. Ai grija ca fiecare membru al familiei sa aiba cate un cadou pe care il poate imparti cu ceilalti.

- Ziua in care dai jos toate luminitele de brad este ziua in care simti din nou spiritul Craciunului. Pune colinde si impacheteaza toate decoratiunile intr-o atmosfera placuta. Apoi intreaba pe toata lumea care a fost partea lor favorita de sarbatori si ce anume asteapta de la noul an.

Laura Moise
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre