Pregatirea casei de Craciun si siguranta copiilor

/ / Modificat: 2011-12-02
Pregatirea casei de Craciun si siguranta copiilor

S-a dat startul impodobirii bradutului si casutei pentru venirea lui Mos Craciun. Desi luminitele intinse prin toata casa sunt frumoase, iar crengile de brad si ornamentele cu lumanarele creeaza o atmosfera de basm, ele pot reprezenta un pericol pentru copiii mici. Pot aparea accidente nedorite ce pun in pericol sanatatea copilului. Iata trucuri prin care sa feresti copilul de ele, dar sa ai si casa frumos decorata!

  • Alege pentru bradut globuri din plastic sau din alt material decat sticla. Copiii vor avea tendinta sa traga de ele sau sa participe la impodobirea lui, iar ultimul lucru de care ai nevoie este sa le sparga si sa se taie in cioburi.

  • Renunta la scaun pentru a te urca sa pui varful in brad sau alte decoratiuni.

    Copilul va dori si el sa se urce, macar sa vada cum e si ce faci tu acolo, iar scaunul nu iti ofera stabilitatea necesara. Ia-ti o scarita speciala, stabila si sigura.
  • Renunta la decoratiuni de dimensiuni foarte mici, atat prin casa cat si prin pom. La varste mici, copiii au impresia ca totul se mananca. Daca mai e si un ornament colorat frumos, "apetisant", copilul va incerca sa il manance, iar de aici pana la a se ineca e foarte scurt drumul.

  • Lumanaricile si candelutele de Craciun frumos aranjate intr-o decoratiune tematica sunt superbe. Insa focul este un pericol langa care nu ai vrea sa tii copilul. In plus ceara fierbinte poate curge pe micut sau el poate baga degetul in ea. De aceea, poti apela la lumanarele speciale fara flacara, care se bazeaza pe dispozitive spevciale cu baterii.

  • Asigura-te ca bradul este stabil in locul unde este pozitionat. Copiii mici vor trage de ornamentele din el si nu iti doresti sa pice peste ei. De aceea, alege un suport sigur sau pozitioneaza-l pe o masuta, la inaltime, unde copilul nu poate ajunge atunci cand scapa nesupravegheat.

  • Orice decoratiune pe care o pui pe masuta, noptiera, pe pereti sau pe usa va deveni o tinta pentru copii. Cand vor vedea atatea ornamente colorate si stralucitoare ochisorii lui se vor atinti asupra lor si va incerca sa le smulga pentru a se juca cu ele. Organizeaza-i si lui un coltisor de camera cu jucarii si ornamente sigure care sa-i distraga atentia. Daca vede ca le are si el nu va mai atenta la cele expuse frumos prin casa.

  • Atentie la vascul traditional de Craciun. Daca este din greseala ingerat de copil, este foarte otravitor. Daca nu poti renunta la el, asigura-te ca este agatat undeva la inaltime, unde copilul nu poate ajunge si ca este scuturat de bobitele care ar putea cadea pe jos si ar deveni un pericol pentru micut.

  • Renunta la zapada artificiala! Pe cat de frumos arata pe bradut pe atat de periculoasa este pentru sanatatea copilului. Specialistii sustin ca afecteaza dezvoltarea plamanilor copiilor.

  • Tine copilul departe de aragaz. Vei fi atat de ocupata sa termini toate preparatele incat vei avea toate ochiurile aprinse, inclusiv cuptorul. Vei fi atat de implicata in pregatirea preparatelor incat l-ai putea scapa de sub supraveghere pe copil. O secunda este de ajuns ca un accident nefericit sa apara, Asa ca e mai bine sa il tii departe de bucatarie atunci cand ai foarte multe lucruri de facut. Planificasa faceti impreuna o prajiitura speciala la care sa iti fie ajutor de bucatar. Atunci il vei implica si pe el la gatit si vei avea si timp sa il supravecghezi indeaproape.

  • Atentie si la instalatiile pentru pom. Majoritatea lor contin cantitati mari de plumb care pot pune in pericol sanatatea copilului. Doar daca micutul pune mana pe ele si apoi o baga in gurita este suficient pentru a-l ingera. Daca nu gasesti instalatii fara plumb, care sunt sigure pentru ei, atunci asigura-te ca le pui undeva unde micutul sa nu ajunga.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Craciun copii

Articole recomandate

Citeste si despre