Alergiile de iarna ale copiilor

/ / Modificat: 2017-12-23
Alergiile de iarna ale copiilor

Cu totii am auzit de alergiile de sezon care apar primavara si toamna, dar alergiile de iarna sunt adesea trecute cu vederea. Motivul principal este acela ca oamenilor le curge nasul foarte des in timpul iernii de la frig si gripa si multi dintre cei alergici presupun ca au de fapt o infectie.

Un alt motiv este ca alergiile de iarna sunt mai putin frecvente decat alte tipuri de alergii de sezon. Astfel, multi oameni cu alergii de sezon se insanatosesc in timpul iernii. In timp ce rugina cauzeaza alergiile de toamna si plantele care produc polen cauzeaza alergiile de primavara, alergiile de iarna pot fi cauzate de humus, particule de praf etc.

Cauzele alergiilor de iarna

Cu cat oamenii petrec mai mult timp in casa pe perioada sezonului rece, cu atat alergenii din casa le pot provoca simptomele de alergie, inclusiv curgerea nasului, umezirea ochilor, stranutul sau tusea.

Animalele de casa pot constitui o problema deoarece si ele petrec foarte mult timp in casa in timpul lunilor reci de iarna.

O alta cauza frecventa a alergiilor din timpul lunilor de iarna este reprezentata de bradul de Craciun. Desi un brad adevarat poate fi frumos si impresionant, el poate sa provoace alergii anumitor persoane.

Un brad poate ascunde humus, care este cauza simptomelor unei alergii chiar daca persoana respectiva nu este alergica la brad in sine.

Daca ai un brad de Craciun artificial si apar simptomele unei alergii in perioada de Craciun, s-ar putea sa fie de vina bradul sau, daca nu, instalatia si ornamentele care s-ar putea sa aiba humus sau praf pe ele daca au fost depozitate pentru perioade lungi de timp.

Ce e de facut in privinta alergiilor de iarna? 

Ca si in cazul celorlalte alergii, trebuie sa eviti factorii care crezi ca provoaca alergia si sa ii dai medicamente anti-alergice, cum ar fi antihistaminicele si/sau un steroid nazal pentru a controla simptomele copilului tau.

Urmatorii pasi te vor ajuta sa controlezi alergiile frecvente, inclusiv particulele de praf, humusul, rugina care pot provoca alergii in timpul iernii:

  • Cumpara un brad artificial in loc de unul natural;

  • Indeparteaza obiectele care colecteaza praful, inclusiv draperiile grele, captuseala mobilei si animalele impaiate;

  • Foloseste un invelis din plastic ermetic pe toate saltelele si pernele;

  • Spala toate asternuturile in apa fierbinte o data la fiecare 7-14 zile;

  • Daca ai animale de casa, nu le lasa sa intre in dormitorul copilului tau si spala-le in fiecare saptamana pentru a indeparta alergenii de la suprafata;

  • Evita expunerea copilului tau la zone umede din casa (verifica inclusiv sub carpete);

  • Umiditatea aerului este si ea o problema – foloseste un aparat de masurare a umiditatii pentru a o tine sub control si un umidificator ca sa adaugi umiditate daca aerul este prea uscat (humusul si particulele de praf se inmultesc o data cu cresterea umiditatii);

  • Elimina carpetele daca este posibil;

  • Da cu aspiratorul frecvent cand copilul tau nu este in camera (avand in vedere ca multe lucruri care cauzeaza alergii sunt indeajuns de mici ca sa iasa la loc din sacul aspiratorului);

  • Acopera gurile de aerisire cu filtre;

  • Evita folosirea ventilatoarelor montate pe tavan;

  • Copilul tau nu trebuie sa stea in fum de tigara (totusi, acest lucru nu este suficient – persoanele din jurul din lui nu ar trebui sa fumeze deloc).


Alina Sica
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre