Ziua Copilului in lume

/ / Modificat: 2023-05-29
Ziua Copilului in lume

Toata lumea stie ca data de 1 iunie este dedicata prichindeilor si ca toata lumea sarbatoreste, in aceasta zi, Ziua Internationala a Copilului. Chiar daca aceasta data are un caracter international si a fost adoptata de foarte multe tari din Europa si nu numai, exista zone ale lumii in care Ziua Copilului se celebreaza pe cu totul alte date.

Ziua Internationala a Copilului se sarbatoreste pe data de 1 iunie in aproximativ 50 de tari ale lumii, inclusiv Romania. Este ziua in care prichindeii au un program recreational bogat: primesc cadouri, bomboane si participa la o multime de evenimente speciale dedicate lor. Totodata, 1 iunie este si data in care parintii isi amintesc, cu nostalgie, de propria lor copilarie.  

Ziua Copilului in Japonia

Japonia are cu totul alte date si traditii pentru a celebra copiii decat noi sau alte regiuni ale lumii. Desi in anul 1948, Ziua Copilului a fost stabilita pentru data de 5 mai, in anii 80, autoritatile japoneze au hotarat ca Ziua Copilului sa se desfasoare in doua zile diferite: una pentru baietei (5 mai) si una pentru fetite (3 martie).

De ziua baieteilor, in 5 mai, japonezii organizeaza Festivalul Samurailor, iar in data de 3 martie, cand sunt sarbatorite fetitele, exista obiceiul organizarii Festivalului Papusilor.  

Ziua Copilului in Turcia

Inca din 1920, poporul turc a inceput sa sarbatoreasca Ziua Internationala a Copilului in 23 aprilie, data stabilita la acea vreme de catre fondatorul Republicii Turce, Mustafa Kemal Ataturk. Acesta a hotarat ca ziua de 23 aprilie a fiecarui an sa fie dedicata copiilor, considerati a fi viitorul natiunii.

Sarbatoarea este marcata cu evenimente, concursuri si activitati recreationale dedicate in totalitate prichindeilor din toate regiunile tarii.  

Ziua Copilului in Brazilia

Brazilienii sarbatoresc Ziua Copilului in data de 12 octombrie, cand toti copiii din regiune celebreaza asa-numita "Dia das Criancas" (Ziua Profesionala). Ziua Copilului a fost adoptata prima oara in Brazilia in 1920, cand deputatul adunarii federale din Brazilia, Galdino Valle, a propus ca ziua de 12 octombrie a fiecarui an sa fie dedicata copiilor.

Abia in 1924, presedintele brazilian Arthur Bernardes a semnat decretul prin care se stabilea oficial aceasta data pentru Ziua Copilului. In fiecare an, in 12 octombrie, toti copiii au liber de la gradinita sau scoala, iar parintii de la serviciu, pentru a-si putea dedica in totalitate timpul si atentia sarbatoririi celor mici.  

Ziua Copilului in Argentina

Nici Argentina nu este una dintre regiunile lumii aliniate celor 30 de tari care sarbatoresc Ziua Internationala a Copilului in 1 iunie. "El Dia del Nino" (Ziua Copilului) este celebrata cu fast si traditii numeroase in Argentina si are loc in fiecare a doua duminica a lunii august. Este o zi in care intreaga comunitate organizeaza evenimente dedicate celor mici, iar parintii pregatesc cadouri speciale pentru prichindeii lor.

Ziua Copilului in Germania

Germania are o istorie aparte cand vine vorba de celebrarea Zilei Copilului si a semnificatiei ei. In timpul Razboiului Rece, aceasta zi era sarbatorita in Germania de Est si de Vest in doua date diferite. In timp ce Germania de Est sarbatorea Ziua Copilului in 1 iunie si purta numele de Kindertag (Ziua Internationala a Copilului), Germania de Vest celebra aceasta zi in 20 septembrie, purtand numele de Weltkindertag (Ziua Mondiala a Copilului) si avea o cu totul alta semnificatie.

In Germania de Est, Ziua Copilului era o celebrare fastuoasa a copilariei, libertatii si respectului pentru parinti si era marcata cu tot felul de evenimente speciale. In partea de Vest, Weltkindertag-ul nu avea o valoare prea mare si nici foarte multi adepti. Multa lumea nici macar nu stia ce se sarbatoreste la acea data si nu se facea mare valva in jurul ei.

Dupa reunirea celor doua Germanii, in 1990, data celebrarii Zilei Mondiale a Copilului din Germania de Vest - 20 septembrie - a fost adoptata oficial ca "Ziua Copilului", pe intreg teritoriul tarii. Cu toate acestea, inca mai exista locuitori si parti ale tinutului nemtesc care sarbatoresc aceasta zi in 1 iunie, ramand fideli traditiei si ideologiei Germaniei de Est.  

Mai cunosti tari care celebreaza Ziua Copilului pe alta data decat 1 iunie? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ziua copilului 1 iunie

Articole recomandate

Citeste si despre