Minte sanatoasa in corp sanatos

/ / Modificat: 2013-05-02
Minte sanatoasa in corp sanatos

"Minte sanatoasa in corp sanatos" este un dicton care ar trebui sa stea la capataiul deciziilor pe care le faci, ca parinte, cu privire la formarea obiceiurilor alimentare si sportive ale copilului tau. Daca iti doresti sa ai un copil destept, cu o minte ascutita si agera, este important sa ii asiguri nutrientii si activitatea fizica de care are nevoie pentru a creste mare si sanatos!

Alimentatia, pilonul istetimii si sanatatii copiilor

Alimentatia echilibrata si sanatoasa este obiectivul pe care orice parinte il are in vedere in cresterea sanatoasa a copilului. Este recomandat sa adaptezi alimentatia micutului la nevoile nutritionale pe care le are organismul lui.

Fiecare prichindel este unic si se dezvolta in ritm propriu. Nevoile nutritionale ale copiilor difera in functie de o multime de factori. Cere intotdeauna sfatul pediatrului cu privire la alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al copilului tau.

Un copil cu o dezvoltare normala va consuma din toate categoriile de alimente, in mod echilibrat. Creeaza meniurile copilului combinand alimente sanatoase, bogate in minerale, vitamine, proteine si carbohidrati complecsi. Acestia ofera energie micutului si contribuie si la dezvoltarea lui intelectuala.

Categorii de alimente precum fructe, lactate, legume, carne, cereale integrale sau oua hranesc nu doar organismul, ci si creierul copilului. Stimuleaza functiile cognitive si imbunatatesc abilitatile intelectuale ale celui mic.

Dulciurile, produsele de patiserie si alimentele grase si hipercalorice ar trebui sa se regaseasca in cantitati mici si ocazionale in alimentatia unui copil sanatos. Nu poti tine la infinit copilul departe de fenomenul fast-food sau junk food, dar ii poti insufla de mic obiceiuri alimentare sanatoase, care-l vor ajuta sa inteleaga cat de nocive sunt aceste produse pentru sanatate.

Copilul le poate consuma ocazional, fara a-i afecta sanatatea, insa acestea nu trebuie sa devina un obicei in alimentatia lui.  

Importanta proteinelor in dezvoltarea sistemului nervos

Proteinele din lapte sunt proteine cu valoare biologica mare, deoarece contin si aminoacizi esentiali, principala proteina din lapte fiind cazeina. Continutul de proteine din branzeturi variaza in functie de textura branzeturilor.

Branza proaspata poate contine pana la 15% proteine, telemeaua si casul pana la 20%, in timp ce branzeturile mature pot atinge un continut de pana la 30% proteine. Este recomandat sa ii oferim copilului produse ca: emmentaler, cascaval, branza proaspata.

Branzeturile contin aminoacizi esentiali importanti (triptofan, fenilalanina) din care se sintetizeaza o serie de hormoni (serotonina, dopamina, adrenalina, noradrenalina), care alaturi de vitaminele de grup B au rol in reglarea si buna functionare a sistemului nervos.

Este indicat sa se consume 1-3 portii pe zi de lapte degresat, iaurt si branza proaspata – produse lactate bogate in cisteina.

Laptele integral si produsele lactate: branza calcica Miez de Lapte, urda, ricotta, cottage si branza proaspata Delaco, alaturi de un iaurt integral, pot fi folosite cu succes in amestec cu un fainos sau impreuna cu fructele (proaspete sau congelate) pentru a crea un milkshake delicios, o budinca, un piure sau o inghetata sanatoasa si gustoasa.

Miscarea fizica si sportul, principiile unui corp puternic si sanatos la copii

Activitatile intelectuale ale copilului sunt hranite nu doar prin educatie si alimentatie, ci si prin sport si activitate fizica. Dependenta de calculator si televizor este unul dintre cele mai mari pericole care planeaza asupra sanatatii copilului in epoca moderna. Oricat de multe beneficii si avantaje ar avea in educatia lui, sedentarismul cauzat de aceste gadgeturi predispune copilul la o sumedenie de boli si afectiuni grave, care pot pune pe butuci sanatatea lui.

Copilul, aflat in perioada de crestere, are nevoie de miscare fizica pentru a fi in forma si a face fata informatiilor noi care il invadeaza zilnic, dar si multiplelor activitati pe care le are de facut.

Specialistii recomanda introducerea activitatilor fizice in programul copilului inca de la varste mici. Este cea mai eficienta metoda de a-i deschide apetitul pentru miscare si a-l ajuta sa fie activ si sanatos in fiecare zi.

Inscrie copilul de mic la sport si cumpara-i jucarii care-l stimuleaza sa depuna miscare si energie. Jucariile de exterior, interactive si recreationale sunt cele mai recomandate in acest sens - role, bicicleta, skateboard, minge etc. Pe langa faptul ca ajuta copilul sa petreaca mai mult timp in aer liber, il provoaca sa faca miscare si sa se mentina in forma.

Tu ce secrete ai pentru a creste un copil sanatos si istet in fiecare zi? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Delaco Miez de lapte Alimentatie copii Proteine copii Branza Sanatate copii Alimentatie sanatoasa Activitate fizica copii

Articole recomandate

Citeste si despre