Importanta glucidelor pentru sanatatea copilului tau

/ / Modificat: 2013-04-03
Importanta glucidelor pentru sanatatea copilului tau

Pentru orice mamica nimic nu este mai important decat cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului ei.

Glucoza este un element indispensabil pentru buna functionare a creierului si muschilor, de aceea este important ca fiecare mamica sa stie ce cantitate trebuie sa-i introduca copilasului in meniu.

Glucidele sunt de doua calitati diferite, prin urmare trebuie consumate in moduri diferite. Prioritare sunt glucidele lente (carbohidrati complecsi), care au un indice glicemic scazut. Acestea pot reprezenta pana la 50-55% din aportul caloric zilnic. Zaharurile sunt absorbite diferit de organism, de aceea va prezint, in functie de eliberarea lor in sange, alimentele ce le contin.

  • Cu eliberare rapida in sange – zaharul, mierea, dulciurile rafinate si alimentele dulci foarte procesate.
  • Cu eliberare lenta in sange – cerealele integrale, leguminoasele si fructele.
  • Fibrele  – zaharuri solubile si insolubile, din alimente integrale si fructe, ce reduc viteza de absorbtie a zaharului in sange.

Din categoria zaharurilor cu eliberare lenta fac parte leguminoasele si alimentele integrale ca: mazarea, fasolea, lintea, painea integrala, orezul integral sau salbatic, cerealele integrale etc. Adaugand aceste alimente in meniu alaturi de branzeturi prospete asiguri energia prichindelului tau pentru mai multe ore, sporindu-i randamentul scolar si capacitatea de concentrare. 

Zaharurile cu eliberare rapida ar trebuie eliminate cu totul atat din viata copiilor, cat si din a ta. Ele tind sa creasca nivelul energetic brusc, insa pe o perioada foarte scurta de vreme, apoi scade din nou si micutul va solicita o noua forma de dulce. Cel mai bine este sa inlocuiesti dulciurile cu combinatii de fructe, cereale integrale si branzica proaspata.

Stim ca e greu ca mamica sa rezisti rugamintilor insistente al prichindeilor pentru "ceva bun", insa trebuie sa stii ca zaharul perturba echilibrul glicemic al organismului. El  determina cresterea in greutate, afecteaza atentia si scade si nivelul de energie, inhiba sistemul imunitar si induce aparitia cariilor.

O cantitate acceptabila de zahar este de 2 grame de zahar la 100 grame de produs, pe cand 10 grame la aceleasi 100 de grame de produs este mult prea mult.

Verificati cu atentie etichetele produselor atunci cand faceti cumparaturi si serviti cat mai putine alimente prelucrate industrial. Doar vrem ca copilasii nostri sa creasca sanatosi si voiosi, nu?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Meniu copii Vitamine copii Branza Zahar alimentatie copii Glucoza Delaco

Articole recomandate

Citeste si despre