Cum stimulam creativitatea copilului, in bucatarie

/ / Modificat: 2014-01-22
Cum stimulam creativitatea copilului, in bucatarie

Implicarea copilului in activitatile din bucatarie reprezinta o metoda simpla de a dezvolta perspicacitatea, creativitatea si imaginatia lui. Insa nu toti prichindeii sunt fani ai spalatului vaselor, gatitului si curateniei din bucatarie, preferand oricand sa se joace cu jucariile preferate sau sa stea la televizor. Totusi, interesul copilului pentru bucatarie si gatit bunatati poate fi trezit prin cateva metode simple si distractive!

Gatitul bunatatilor, un joc distractiv

Poti face din gatitul cu copilul o experienta distractiva si amuzanta, din care cel mic va invata o multime de lucruri noi si utile in dezvoltarea lui.

Inventati un joc in care sunteti la restaurant si sunteti angajati sa pregatiti doua feluri de mancare si un desert. Tu esti bucatarul sef, iar copilul are rol de ajutor de bucatar. Apoi, inspectati impreuna retetele pe care urmeaza sa le preparati si faceti inventarul ingredientelor. Lasa copilul sa identifice ingredientele si sa le caute prin camara sau frigider. Apoi, incepeti gatitul.

Solicita-i diverse ustensile si ai grija sa il lasi si pe el sa participe la pregatirea propriu-zisa a preparatelor. Pune-l sa amestece ouale, crema, sa framante si el o particica separata de aluat si sa o modeleze.

Opteaza pentru preparate care ajuta la dezvoltarea imaginatiei si creativitatii copilului.

Aperitivele haiose pe care sa le mancati apoi impreuna sunt o idee perfecta, atat pentru a implica copilul in bucatarie, cat si pentru a-l convinge sa manance.

Foarte probabil ca micutul tau va fi mai incantat sa pregateasca deserturi, decat feluri principale de mancare. Profita de acest lucru si pregatiti deserturi si gustari simple, in combinatii indraznete. Lasa-l si pe el sa-ti spuna ce ingrediente din bucatarie ar combina pentru a face niste frigarui gustoase, de exemplu.

Pentru inceput, puteti opta si pentru una dintre aceste retete simple, rapide si foarte gustoase:

Barcute din nectarine si Miez de Lapte

Frigarui de Miez de Lapte cu struguri si crema de vanilie

Macedonia fructe cu Emmentaler si Miez de Lapte

Retetele care se fac din aluat tare - biscuiti, saratele, fursecuri - permit copilului sa se distreze copios in timp ce il modeleaza in diverse figurine. Este recomandat sa ii cumperi si lui un set separat de ustensile de gatit, din plastic, cu ajutorul carora sa iti imite miscarile si sa prepare propriile lui retete.

Este important sa ii oferi ustensile din plastic, deoarece la varste mici, nu poti lasa pe mana copilului cutite, furculite sau alte instrumente care-i pot pune siguranta in pericol.  

Pregatirea mesei, un ritual de familie

Coopteaza toti membrii familiei in aranjarea tacamurilor si veselei pe masa. Implica copilul in acest proces, folosindu-te de jocuri amuzante si cantecele. De exemplu, taticul poate sa se ia la intrecere cu copilul pentru aranjarea farfuriilor si tacamurilor, fiecare pe cate o parte a mesei.

Tu poti fi juriul care decide cine a aranjat mai repede, dar si mai frumos si corect vesela si tacamurile pe masa. Acest joculet simplu ajuta copilul sa invete tacamurile si vesela de care are nevoie pentru fiecare fel de mancare, precum si aranjarea lor corecta la masa.  

Spalatul vaselor si dansul balonaselor de detergent

Spalatul vaselor nu este o activitate foarte interesanta si creativa, dar poate fi extrem de distractiva si il invata sa fie responsabil. Nu poti lasa copilul sa spele toate vasele, deoarece cutitele si vasele din sticla sunt periculoase. Insa ii poti lasa cateva boluri de plastic si alte ustensile din lemn pe care sa le spele cu atentie. Ii poti arata cat de amuzant este sa spele vase cu detergent, facand balonase si fredonand cateva cantecele simpatice.  

Curatenia in bucatarie, o activitate dansanta

Indiferent ca ne place sau nu, curatenia face parte din procesul de gatit, iar copilul trebuie sa stie acest lucru si sa fie responsabil in acest sens. Faceti curatenia din bucatarie pe ritmuri dansante. Puneti-va muzica si incepeti sa dansati in timp ce eliberati masa sau o stergeti, in timp ce maturati sau puneti vasele la loc.  

Tu cum ai reusit sa iti atragi copilul in bucatarie? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Delaco Miez de lapte Activitati bucatarie copii

Articole recomandate

Citeste si despre