Cat de importante sunt grasimile pentru sanatatea copiilor?

/ / Modificat: 2013-02-06
Cat de importante sunt grasimile pentru sanatatea copiilor?

Lipidele (grasimile) sunt privite de cele mai multe ori ca fiind personajul negativ din alimentatie, insa trebuie sa stiti, dragi mamici, ca acestea sunt indispensabile pentru buna functionare a organismului. Stiati ca 60% din creierul nostru este alcatuit din lipide?

In calitatea voastra de mamici trebuie sa stiti ca grasimile sunt de doua feluri:

  • Saturate – din carne, mezeluri, lactate si branzeturi, proportia recomandata fiind de o treime din necesarul zilnic de lipide;
  • Nesaturate – din peste, uleiuri vegetale, seminte si nuci, proportia recomandata fiind de doua treimi din ratia zilnica.

Grasimile nesaturate sunt elemente bune necesare organismului, cu rol antiinflamator si protector cardiovascular, care contin acizi grasi esentiali. Acestea sunt importante pentru sanatatea micutului tau deoarece intra in structura creierului, a retinei, nervilor si a pielii, fiind componente de baza ale membranelor celulare. Ele au rol in cresterea si dezvoltarea organismului si a functiilor sale, in pastrarea imunitatii si in transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E si K).

Un rol controversat il au lipidele nesaturate, care prin procesare (solidificare) se transforma in grasimi "trans". Acestea se gasesc in margarina, mezeluri, biscuiti, fursecuri sau alimente prajite, grasimi care favorizeaza imbatranirea organismului.

Deoarece grasimile "trans" se regasesc si in branzeturi, e important sa stim sa le alegem cu grija si sa le oferim in portii corespunzatoare pentru fiecare categorie de branza.

Alegeti dintre varietatile existente o crema de branza proaspata (30 g) pentru tartine in locul branzei topite, puneti in farfuria copilului 30 g cascaval, emmental, sau parmezan, 50-60 g telemea sau rasa peste o salata proaspata, 100 g – 150 g de branza proaspata (urda, ricotta, miez de lapte, cottage, branza slaba de vaci), in trei portii zilnice de produse lactate (lapte, iaurt, branzeturi).

Favorizati variantele de branza fabricate din lapte partial degresat, cu mult zer, cu un procent de pana la 20% grasime si nu uitati sa alcatuiti pentru micutul dumneavoastra, portii adecvate fiecarui tip de branzeturi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Delaco Branza Grasimi copii Acizi grasi esentiali copii

Articole recomandate

Citeste si despre