Semnele pubertatii precoce si efectele acesteia

/ / Modificat: 2019-08-28
Semnele pubertatii precoce si efectele acesteia

Pubertatea apare in mod normal in jurul varstei de 10-11 ani. Cu toate acestea, exista copii care incep sa se dezvolte fizic si emotional mai devreme.

Cand acest lucru se intampla inainte de varsta de 7 sau 8 ani (pentru fete) si varsta de 9 ani (pentru baieti), poarta numele de pubertate precoce sau pubertatea timpurie.

Cercetatorii au asociat pubertatea precoce cu o serie de consecinte psihologice asupra sanatatii.

Semnele pubertatii timpurii

La fete, pubertatea precoce include urmatoarele semne inainte de varsta de 7 sau 8 ani:

  • Dezvoltarea sanilor;
  • Cresterea parului pubian si la axila;
  • Ritm de crestere mare intr-un timp scurt;
  • Menstruatie;
  • Acnee;
  • Mirosul corpului;

La baieti, pubertatea precoce include urmatoarele semne inainte de varsta de 9 ani:

  • Marirea testiculelor sau a penisului;
  • Cresterea parului pubian, la axila sau pe fata;
  • Ritm de crestere mare intr-un timp scurt;
  • Ingrosarea vocii;
  • Acnee;
  • Mirosul corpului;

In cazul unor copii se pot manifesta doar una sau doua dintre semnele pubertatii precoce, restul nu. Aceasta se numeste pubertate precoce partiala.

Cauze

Desi este neclar motivul exact care sta la baza inceperii pubertatii mai devreme decat este normal, unele cazuri de pubertate precoce au fost atribuite:

  • Geneticii (5% dintre baieti si 1% dintre fete au mostenit afectiunea);
  • Problemelor nutritive si obezitatii;
  • Mediului inconjurator;
  • Problemelor structurale la nivelul creierului sau a leziunilor sistemului nervos central;
  • Unei probleme la ovare sau glanda tiroida;

De obicei, pubertatea timpurile nu are drept cauza nicio problema medicala. Pur si simplu nu exista un motiv cunoscut pentru care se intampla.

Cum poate afecta copilul

pubertate1

Exista o serie de consecinte fizice, emotionale si sociale ale trecerii mai devreme prin pubertate. Fiecare copil va experimenta diferit aceasta perioada de tranzitie.

Crestere rapida

Un copil care trece prin pubertate poate fi mai inalt decat cei de varsta lui. Totusi, copilul va inceta sa creasca la sfarsitul pubertatii. Aceasta inseamna ca un copil cu pubertate precoce nu isi va atinge potentialul maxim de inaltime, deoarece scheletul sau se maturizeaza si cresterea oaselor se opreste mai devreme decat ar trebui in mod normal.

Modificari comportamentale

In cazul fetelor, pubertatea timpurie poate fi insotita de iritabilitate, izbucniri emotionale si stare proasta de spirit. Baietii pot experimenta aparitia unor dorinte sexuale nepotrivite pentru varsta lor si, totodata, un comportament agresiv.

Bullying

Copiii mai mari observa rapid daca cineva dintr-o clasa mai mica se dezvolta fizic inaintea lor. Multi copii mici care se confrunta cu pubertate precoce - in special fetele - raporteaza faptul ca au fost tachinate sau intimidate de copiii mai mari din scoala.

Rata mai mare de depresie si anxietate

Copiii care se confrunta cu pubertate timpurie au rate mai mari de depresie si anxietate comparativ cu ceilalti. Efectul se gaseste in mod constant la fete. Din pacate, riscul crescut de depresie si anxietate se poate intinde pana la anii de facultate.

Autostima scazuta

Fetele care se maturizeaza prea devreme tind sa sufere de o stima de sine mai scazuta. In plus, ele ajung sa isi dispretuiasca noile forme ale corpului. Baietii nu se confrunta cu aceste efecte negative.

Rezultate slabe la invatatura

Unele studii au aratat faptul ca fetele cu pubertate precoce au rezultate sunt mai proaste la scoala. Aceste performante scazute se pot extinde in anii de liceu si, eventual, dincolo. Baietii se descurca la fel de bine din punct de vedere academic, indiferent de momentul in care apare pubertatea.

Cum poate fi ajutat copilul sa depaseasca perioada critica

Copilul poate fi cel mai bine ajutat daca i se ofera explicatii simple si pe intelesul sau despre ceea ce se intampla cu corpul lui. Invata-l la ce sa se astepte pe parcursul schimbarilor. Explica-i ca schimbarile cu care se confrunta sunt normale pentru copiii si adolescentii mai mari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pubertate Pubertate precoce copii Semne pubertate precoce

Articole recomandate

Citeste si despre