Ce trebuie sa stie fetita ta despre menstruatie?

/ / Modificat: 2017-09-06
Ce trebuie sa stie fetita ta despre menstruatie?

Menstruatia este unul dintre cele mai delicate momente ale copilariei fetitei tale. Nici nu trece bine de 10 anisori ca fiica ta trebuie sa inteleaga ce este menstruatia si cum ii va influenta viata. Prima menstruatie o face pe fiica ta sa devina o femeie, iar asta schimba radical lucrurile din viata ei. Iata cum sa vorbesti si sa ii explici micutei tale un subiect atat de delicat, dar extrem de important in viata oricarei fete!

Se apropie varsta la care orice fetita se vede pusa in fata unui moment crucial din viata ei: venirea primei menstruatii. Unele fetite reactioneaza pozitiv si sunt receptive la explicatii, altele insa se pot speria foarte tare la vederea petelor de sange pe chilotei. De aceea, este important sa vorbesti cu fetita ta despre menstruatie, inainte ca aceasta sa o ia prin susprindere.

Explica-i cum functioneaza sistemul reproducator feminin!


 

Foto: oprah.com

Este mai bine ca micuta ta sa afle de la tine toate informatiile esentiale despre modul in care functioneaza sistemul reproducator feminin si rolul menstruatiei in acesta. Incepe prin a-i vorbi despre ce se intampla in organismul unei fete atunci cand apare menstruatia. Foloseste cuvinte simple si fa asocieri pe intelesul ei. Fiica ta trebuie sa stie la ce sa se astepte peste foarte putin si cum trebuie sa reactioneze.

Menstruatia este momentul in care fetita devine femeie, iar orice relatie sexuala pe care o va avea se poate sfarsi cu o sarcina, daca nu are grija. Este important sa ii mentionezi astfel de amanunte, pentru a se proteja de eventuale neplaceri pe viitor.

Nu este usor sa vorbesti cu o fetita de 10-12 ani despre sex si sarcina. Daca te simti lipsita de inspiratie sau esti confuza cu privire la cat trebuie sa spui sau ce anume, foloseste-te de carti sau informatii de pe internet care te pot ajuta in acest sens.

Invat-o semnalele corpului care indica ca menstruatia se apropie


Inainte ca menstruatia sa apara, corpul da o multime de semnale care-i anunta venirea. Sanii micutei tale incep sa creasca, creste parul pubian, apare acneea, incepe sa se dezvolte brusc, practic intra la pubertate.

Apoi, cu cat menstruatia este mai aproape, fetita simte cum sanii sunt mai sensibili, apar durerile de burtica (crampele menstruale) etc.. Asigura-te ca fetita ta cunoaste aceste informatii si repeta-i-le din cand in cand, pentru a le retine.

La fel de important este sa o asiguri ca toate fetitele trec prin asa ceva, pentru a nu simti ca ceva este in neregula cu ea. De asemenea, spune-i ca este un eveniment firesc si natural in viata unei fete, care ii permite ca la maturitate sa faca un bebe, asa cum a fost si ea candva si sa devina mamica, asa cum esti tu, asigurand-o ca este una dintre cele mai frumoase experiente pe care ti le daruieste viata.

Explica-i ce se intampla exact si ce trebuie sa faca


Spune-i ca in momentul in care va veni pentru prima oara menstruatia va observa cateva pete de sange pe slip. In acel moment, trebuie sa foloseasca absorbantele (nu este indicat sa foloseasca tampoane de mica), produse special destinate pentru aceasta perioada a lunii la fetite. Arata-i-le si explica-i cum se folosesc, apoi exemplifica-i pasii pe un slip. Pune-o si pe ea sa exerseze sau sa repete acest proces.

Explica-i ca menstruatia dureaza cateva zile pe luna si ca o va avea pana tarziu, cand va fi mare, pe la 40 si ceva de ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menstruatie fetite

Articole recomandate

Citeste si despre