Frati intr-o continua disputa

Intrebare:

- Am doi copii, amandoi in pragul adolescentei. Fata are 16 ani, baiatul are 14 ani. Se cearta zilnic din orice, oricat de banal ar fi subiectul, pornesc o controversa ce ia amploare imediat, eu sunt arbitru. Nu pot lua parte unuia si pe celalalt sa-l dau deoparte. Cum pot sa-i ajut in solutionarea conflictului?

Raspuns:

Asa cum chiar dumneavoastra spuneti, nu puteti lua partea unui copil in defavoarea celuilalt. Acest lucru nu este nici indicat pentru ca alegand un copil de aparat il transformati pe celalalt in "agresor" si dumneavoastra veti fi privita ca apartinand celeilalte "tabere". Totodata, chiar daca unul dintre ei vine la dumneavoastra "ranit" de vorbele sau faptele fratelui , nu-l ascundeti sub aripa dumneavoastra pentru ca nu faceti decat sa creati un precedent.

In primul rand identificati natura problemelor reale dintre ei, trecand peste "nimicurile" pe care le au zilnic de impartit si incurajati o negociere intre acestia pentru depasirea lor. Fiecare, este de dorit, sa-si impuna regulile proprii, limitele pentru celalalt, si sa-si asume responsabilitatea pentru incalcarea drepturilor celuilalt.

In orice caz nu-i obligati sa se poarte frumos unul cu celalalt, pentru ca o vor face doar formal, pentru cateva zile, dupa care "show-ul" reincepe. Ei singuri trebuie sa-si negocieze drepturile, responsabilitatile si consecintele actiunilor lor.

Daca negocierea nu functioneaza, puteti adopta o atitudine paradoxala: incurajati cearta dintre ei! Da, poate suna bizar, dar incurajand-o ii puteti surprinde si astfel distrage atentia de la cearta in sine. Incurajati sa se certe in scris, sa se certe schimband din 5 in 5 minute (dupa ceas) locatia in casa, sau numai intr-un anumit interval de timp. Toate aceste modalitati de incurajare a certurilor, in aparenta, nu vor face decat sa le deschida ochii asupra absurdului situatiei si apoi sa domoleasca conflictul.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul