Cum iti dai seama ca adolescentul tau te minte

/ / Modificat: 2018-07-16
Cum iti dai seama ca adolescentul tau te minte

Adolescenta poate fi o perioada dificila pentru un tanar aflat pe drumul catre maturitate, care tocmai ce incepe sa isi exploreze libertatea si independenta si care pentru a se proteja pe sine, sau pe altii, isi ascunde greselile si incalcarea regulilor in spatele minciunilor. Desigur, ca parinte, siguranta copilului tau este pe primul loc, de aceea vrei sa stii intotdeauna adevarul despre ce se intampla cu adolescentul tau, sa il poti consilia si indruma astfel incat sa nu cada prada unui comportament periculos. Dar cum iti dai seama cand te minte?

Cercetarile arata ca majoritatea avem sanse de 50% sa ne dam seama atunci cand suntem mintiti nepremeditat, iar sansele sa stim ca suntem mintiti scad in situatia in care minciuna este premeditata. Daca acorzi atentie comportamentului manifestat de adolescentul tau atunci cand nu este tocmai sincer cu tine, s-ar putea insa sa ai mai multe sanse de a detecta minciuna.

Toata lumea minte

Chiar daca ti-ai invatat copilul sa nu minta, sa fie intotdeauna onest in relatiile cu ceilalti si mai ales in relatia cu tine, adevarul este ca toata lumea minte la un moment dat, iar acest lucru face parte din natura umana. Nu fii surprinsa ca adolescentul tau te minte, mai bine pleaca de la premiza ca te va minti si accepta ca acest lucru se va intampla, mai devreme sau mai tarziu.

Foloseste ceea ce iti aduci aminte despre comportamentul adolescentului atunci cand te-a mintit, pentru a putea sa iti dai seama mai usor, data viitoare cand se intampla din nou si chiar daca faptul ca il prinzi cu minciuna s-ar putea sa afecteze increderea pe care i-ai acordat-o, incearca sa tii cont de cat de grava este minciuna atunci cand reactionezi fata de el.

Atunci cand minte, o persoana este fortata sa gandeasca mai intens, ceea ce creste incarcatura cognitiva a mincinosului si poate duce la semne care sa indice ca persoana respectiva gandeste mai mult decat ar face-o daca ar face o afirmatie sincera si nu mincinoasa.

Fii si tu un detectiv, folosind tactica politistilor de a face suspectul sa gandeasca din greu atunci cand raspunde la intrebari, pentru a evidentia comportamentul sau atunci cand minte.

Semne ca adolescentul tau te minte

In primul rand, nu uita ca aceste semne pot varia de la persoana la persoana si ca trebuie sa te bazezi in primul rand pe experienta ta de parinte cu copilul tau pentru a-ti da seama cand acesta spune o minciuna, dar acorda atentie urmatoarelor semne si vezi cum reactioneaza adolescentul atunci cand spune adevarul si atunci cand te minte:

Pauzele - urmareste daca adolescentul face pauze inainte de a-ti raspunde la o intrebare sau in timp ce iti raspunde la intrebare, pentru ca orice pauza anormala poate fi un semn ca se gandeste intens la ce raspuns sa iti dea.

Contactul vizual – acesta este unul din semnele care ar putea sa fie variabil; daca iti evita privirea, se uita in jos, sau in alta directie, ar putea fi un semn ca minte, insa unii adolescenti pot minti in timp ce pastreaza contactul vizual. Un indiciu ar putea fi cat de des clipesc in mod normal.

Respiratia grea si gura uscata – o schimbare in modul in care respira sau o gura uscata pot fi indicii ca urmeaza sa iti spuna o minciuna si este posibil ca si inflexiunea vocii sa sufere modificari.

Sta nemiscat – deoarece creierul adolescentului tau este ocupat cu inventarea unei minciuni, corpul devine adesea nemiscat, asa ca s-ar putea sa observi ca nu mai este la fel de agitat ca de obicei.

Isi atinge gatul sau gura – de obicei astfel de gesturi sunt obisnuite pentru cei care mint, deoarece ei isi protejeaza o zona vulnerabila, blocand efectiv comunicarea.

Detaliile – un adolescent care minte s-ar putea sa evite sa iti ofere prea multe detalii cand il intrebi prima data ceva, daca nu si-a repetat deja raspunsul. Ar putea chiar sa schimbe povestea atunci cand il intrebi a doua oara, asa ca daca il intrebi cat mai multe detalii, vei pune presiune pe adolescent, ceea ce ar putea sa il faca sa se dea de gol. Pe de alta parte, daca iti ofera o gramada de detalii, fara ca tu sa il intrebi, poate fi un semn ca iti spune o minciuna premeditata.

Cea mai buna metoda pentru a te asigura ca adolescentul tau iti spune adevarul si nu se pune in pericol este sa ai incredere in el, dar sa ii verifici spusele si sa ii reamintesti ca nu va fi pedepsit daca iti spune adevarul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Minciuna Adolescenta Comportament adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre