Ce faci daca adolescentul tau are note mici la scoala?

/ / Modificat: 2023-09-26
Ce faci daca adolescentul tau are note mici la scoala?

Orice parinte isi doreste un viitor de succes pentru copilul sau, asa ca nu este de mirare ca atunci cand descoperi ca adolescentul tau are note mici la scoala poti avea o experienta extrem de frustranta si s-ar putea chiar sa te cuprinda un sentiment de furie gandindu-te ca o medie mica ii va afecta sansele de a intra la o facultate buna, sau chiar de a termina liceul.

Atunci cand un elev de liceu ramane in urma la ore, este destul de greu sa mai recupereze materia si daca notele sale au de suferit atunci nu este exclus ca adolescentul sa renunte cu totul la scoala.

Daca si adolescentul tau are astfel de probleme la liceu si risca sa ramana corijent sau chiar repetent din cauza notelor mici, ai posibilitatea sa intervii si sa incerci sa aplici urmatoarele tehnici pentru a-l ajuta sa rezolve situatia.

Identifica problema

Daca adolescentul tau are o nota mica sau este in pericol de a ramane corijent la o materie, discuta aceasta problema cu el, incearca sa afli care este motivul pentru care nu reuseste sa obtina o nota de trecere. Uneori elevii care incep anul scolar in forta raman in urma, in timp ce altii nu se simt motivati sa tina pasul cu cerintele academice.

In urma discutiei cu adolescentul tau incearca sa iti dai seama daca unul dintre urmatoarele lucruri a contribuit la obtinerea unei note mici:

Nu isi face temele? Intreaba-l daca isi face sau nu temele pentru acasa, pentru ca daca nu lucreaza poate fi greu sa ia o nota buna. Afla daca nu si-a facut temele, daca le-a facut cu intarziere, sau daca nu stie sa le rezolve.

Testele si tezele ii produc anxietate? Unii elevi au emotii atunci cand sunt testati in cursul orei de curs, sau nu stiu sa se pregateasca corespunzator pentru teste sau teze.

Are absente nemotivate? Daca a lipsit nemotivat sau daca are prea multe absente chiar si motivate, acest lucru ar putea sa ii afecteze notele la scoala.

Este stresat? Daca adolescentul tau este stresat atunci este posibil sa nu se poata concentra si sa nu reuseasca sa isi finalizeze proiectele si temele pentru acasa.

Este posibil sa aiba o afectiune mentala care sa fie parte a problemei? Uneori adolescentii sufera de depresie sau anxietate, care pot sa ii afecteze dramatic notele de la scoala. Consumul de narcotice poate fi o alta cauza a problemelor de la scoala, asa ca este bine sa excluzi aceste variante.

Vorbeste cu profesorii

Desi este posibil ca adolescentul tau sa nu isi doreasca ca tu sa vorbesti cu profesorii sai, este important sa porti o discutie cu fiecare dintre ei pentru ca ei te pot ajuta sa afli care este problema si de ce copilul tau nu reuseste sa ia note mai mari.

Poate ca elevul nu isi da seama ca nu este suficient de atent in cursul orei, sau ca a ramas in urma. Discutand cu profesorii ai putea sa afli care este parerea lor si ce ar putea face adolescentul tau pentru a reusi sa promoveze.

Ia in considerare si faptul ca adolescentul tau ar putea avea o dificultate de invatare, precum ADHD, care poate ramane nediagnosticat pana in anii de liceu. Intereseaza-te daca este cazul sa fie testat psihologic sau educational pentru a exclude un astfel de diagnostic.

Rezolva problema impreuna cu adolescentul

Dupa ce afli mai multe detalii privind posibila cauza pentru care adolescentul are note mici la scoala, discutati impreuna despre modalitatile prin care copilul tau poate rezolva aceasta problema.

Are nevoie de reguli cand vine vorba de temele pentru acasa? Unii adolescenti nu dau randament atunci cand au libertatea de a-si face temele si de a se pregati oricand si oriunde vor, asa ca discuta impreuna cu el si stabiliti un program al rezolvarii temelor.

Nu isi aduce aminte ce teme are? Unii adolescenti sunt mai dezorganizati si nu tin o buna evidenta a temelor pentru acasa si a proiectelor pe care le au de rezolvat, asa ca impreuna gasiti o strategie care sa il ajute sa fie mai organizat.

Are nevoie de meditator? Multor adolescenti le este teama sa solicite ajutor pentru ca le este rusine sau pentru ca nu inteleg, chiar si atunci cand profesorul le explica din nou ceva ce ei nu au inteles, asa ca daca adolescentul tau se alatura unui grup de studiu sau daca merge la meditatii este posibil sa ii fie de ajutor.

Nu se simte motivat? Uneorii adolescentii nu se simt motivati sa isi faca temele si sa invete fie pentru ca sunt plictisiti, fie pentru ca o anumita materie nu li se pare interesanta, asa ca identifica impreuna cu el strategii care sa il ajute si sa-l motiveze pentru a lua note mai bune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Note copii Adolescenta Comportament adolescenti Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre