Fiica mea s-a schimbat!

Intrebare:

- Fiica mea are aproape 14 ani. Pana anul trecut ne-am inteles foarte bine aproape tot timpul. Era un copil cu note foarte bune la scoala pana anul trecut, acum risca sa repete anul. Vrea sa-si puna cercel in spranceana, si ne certam mai tot timpul de cand o prietena de-ale ei si-a pus cercel. Nu-mi imi place asta si nu vreau ca fiica mea sa o faca. Este vina mea? Ce pot sa fac sa o readuc pe drumul cel bun?

Raspuns:


 

Nu, nu este vina dumneavoastra, fiica dumneavoastra traverseaza o etapa fireasca a dezvoltarii sale in care nonconformismul si rebeliunea sunt caracteristice.

Intr-adevar parintii in aceasta perioada sunt foarte ingrijorati si incearca din rasputeri sa-si controleze cat mai bine copilul, insa cearta si discutiile in contradictoriu nu fac bine nici unei parti; adolescentul se va simti neinteles, iar parintele respins si nerespectat.

Va sfatuiesc sa purtati cu calm cateva discutii cu fiica dumneavoastra, asa cum pana de curand le purtati dupa spusele dumneavoastra, sa o tratati ca pe un adult cu putere de decizie si in cazul in care exista probleme in cazul carora nu va puneti de acord (precum cea cu cercelul de care aminteati), sa-i prezentati acesteia care ar fi argumentele ce sustin punctul dumneavoastra de vedere.


Tratand-o de la egal la egal, ca pe un adult cu putere de decizie, puteti aplana multe din conflictele iscate.

Ascultati si punctele ei de vedere, chiar daca nu sunteti de acord cu ele si incercati sa contraargumentati. In nici un caz o solutie nu este aceea de a-i interzice din start anumite lucruri, pentru ca poate din ambitie si rebeliune, fiica dvs. poate trece peste interdictia dvs.

In ceea ce priveste "drumul cel bun" pentru fiica dumneavoastra, va sfatuiesc sa-l zugraviti impreuna cu ea, cu ceea ce si-ar dori si ea, pentru ca trebuie avut in vedere si pentru cine e "bun" acel drum. Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog – Clinica Psihosolutions.

www.psihos olutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul