Ce fel de liceu sa aleg? de psiholog Lizetta Mihaila

/ / Modificat: 2020-04-01
Ce fel de  liceu sa aleg? de psiholog Lizetta Mihaila

Inca de la 13-14 ani incepem sa ne gandim la viitoarea cariera, la ce ne-am dori sa facem in viata, ce ne-ar place ori ce ni se potriveste.  De aceea, parintii incearca sa aleaga un liceu cu profilul potrivit  cu personalitatea copilului, iar mai tarziu facultatea ce il va juta sa se indrepte spre o cariera.

Iata cateva repere din personalitatea copilului ce te pot ajuta sa-l indrumi corect spre liceul, facultatea ori cariera potrivita:

  • Daca este un copil care nu are rezultate deosebite la invatatura, nu are abilitati verbale si nu este dornic de a iesi in evidenta, de a-si spune punctul de vedere in fata celorlalti, dar are o coordonare manuala foarte buna, ii plac activitatile ce necesia efort fizic ori diverse munci manuale, atunci el poate urma cursurile unui liceu cu profil agricol, mecanic, tehnic ori sportiv. Nu este potrivit pentru studiu aprofundat ori documentare, in special necesare in liceele teoretice.
  • Daca este un copil caruia ii place organizarea, reuseste sa lege prietenii ori sa stabileasca relatii cu ceilalti foarte usor, le da sfaturi potrivite, este un bun orator, citeste, scrie cu placere, dar nu se implica in activitatile ce necesita efort fizic indelungat, precizie tehnica si manuala, atunci el poate urma cursurile unui liceu teoretic, in special profilul uman.
  • Daca este un copil atent la detalii, la tot ceea ce tine de estetica, compune poezii ori diverse scrieri, deseneaza, picteaza ori studiaza un instrument cu placere, are nevoie de diverse materiale pentru a crea lucruri noi, atunci el se poate pregati pentru un liceu cu profil artistic- de muzica, de pictura sau pentru profilul uman al unui liceu teoretic, datorita abilitatilor literare si competentelor lingvistive. Dar, este nevoie sa studieze permanent si sa fie incurajat.
  • Daca este un copil care prefera relationarea cu alte persoane, dar cu scopul de a-si atinge       propriile interese, are abilitati verbale, negociaza si convinge , fara a face un efort prea mare, are atitudine de lider, nu se implica in activitati ce implica stiintele exacte, ori munca fizica, atunci el este potrivit unui liceu teoretic cu profil real sau unui liceu ce implica studierea managementului ori economiei. 
  • Daca este un copil ce prefera sa se gandeasca indelungat, studiind problemele in aprofunzime, are competente din domeniul fizicii, matematicii, biologiei ori altor stiinte, este preocupat de nou, de inventii ori de cercetare, atunci el poate fii indrumat catre un liceu ce presupune studierea stiintelor, cercetarea, geografia ori educatia tehnologica.
  • Daca este un copil ce prefera matematica, studierea legilor acesteia, este docil, nu iese in evidenta, isi indeplineste toate sarcinile, chiar si pe ale altora, prefera activitatile precise, ordonate si bine puse la punct, el poate studia matematica ori informatica, chiar daca va petrece mult timp pentru aceste pasiuni. Daca va fii indrumat corect, va putea sa devina un programator bun ori un cercetator de exceptie, in domeniul matematicii.

Important este ca alegerea sa fie atent studiata, copilul sa fie consultat, sa I se expuna avantsjele alegerii unui anumit liceu si el sa mearga cu lacere la scoala.

Articole recomandate

Citeste si despre