Relatia mamei cu adolescentul

/ / Modificat: 2017-06-19
Relatia mamei cu adolescentul

Sa fii mama de adolescent difera enorm de perioada in care copilul tau era un bebelus. Regulile se schimba si relatiile de asemenea. Multi specialisti sustin ca la adolescenta rolul mamei se diminueaza, fiind preluat mai degraba de tata in ceea ce priveste disciplina si educarea copilului.

Se schimba raporturile dintre parinte si copil

Se pare ca relatia dintre mama si copilul adolescent este intr-o continua racire pe masura ce copilul inainteaza in varsta. Adolescentii devin mai autonomi, responsabili, mai stapani pe fortele proprii si au interese care pot contraveni conceptiilor mamelor. 

Legatura dintre mama si adolescent poate fi ori foarte stransa, ori extrem de rece si indiferenta. Daca nu ai o relatie apropiata cu copilul tau, sa stii ca cea care te poate ajuta sa schimbi situatia este comunicarea. Ea este extrem de importanta la aceasta varsta, insa uneori schimbarile tipice de la varsta adolescentina pot sa interfereze cu interactiunile si discutiile specifice dintre parinti si copii.

Oportunitatile de comunicare incep sa dispara din moment ce copilul devine mai interesat sa petreaca timpul cat mai mult singur, cu prietenii sau cu iubitul ori iubita. Daca in timpul copilariei timpurii discutiile aveau loc in jurul jucariilor, scolii etc., la adolescenta centrul acestora se deplaseaza la nivelul prietenilor, anturajului si colegilor.

Exista o serie de reguli noi pe care trebuie sa le iei in considerare in abordarea disciplinara si educationala a copilului. Nu mai ai de-a face cu copilul cel mic caruia ii schimbai scutecele sau ii dadeai sa pape cu lingurita. De acum vorbiti de pe alte pozitii si este randul tau sa respecti drepturile lui, chiar daca este inca un minor.

respecta intimitatea adolescentului;
• fii un exemplu pentru el in tot ce face;
• incurajeaza-l si sprijina-l mereu;
• ofera-i sfaturi, justificandu-le utilitatea prin apel la exemple;
• trateaza-l pe ca un mic adult responsabil (arata-i ca ai incredere in el si ca il vezi ca pe un "copil mare" acordandu-i diverse sarcini si lucruri complexe de facut);
• castiga-i increderea (pastreaza cu sfintenie secretele si demonstreaza-i ca poate avea incredere in tine);
• mentine contactul vizual cu el atunci cand ii vorbesti si nu face altceva intre timp;
• acorda-i toata atentia ta;
• vorbeste cu el despre tot felul de lucruri tabu sau nu - de la probleme sexuale, la politica, moarte, droguri, suicid etc.

Comunicarea este secretul oricarei relatii reusite dintre mama si adolescent, fie ca e vorba de baieti sau de fete. Pe de alta parte este important sa stii si tu sa asculti adolescentul. Pentru aceasta trebuie sa dai dovada de multa rabdare si sa ii acorzi atentie ori de cate ori are nevoie de tine. Numai in acest fel vei consolida relatia cu acesta. In plus, in acest fel il inveti prin exemplu si va invata ca si el la randul lui trebuie sa stie sa te asculte.

Este esential sa ii castigi increderea

Adolescentii au tendinta sa se bage in tot felul de buclucuri si sa se lase usor influentati. Atata timp cat are incredere in tine si stie ca poate veni sa iti spuna absolut tot ce gandeste si prin ce trece, il vei ajuta sa depaseasca probleme si sa fie in siguranta. Dar daca nu te dovedesti a fi un bun confident, acesta isi va rezolva problemele in stilul lui si va apela la altcineva, care poate fi nepotrivit in a da sfaturi si a-l ajuta.

Auzi mereu in stanga si in dreapta "eu sunt cel mai bun prieten al copilului meu", mai ales cand vine vorba de adolescenti. Insa nu acesta este telul pe care trebuie sa il tintesti ca parinte si sa il promovezi in relatia cu tanarul copil. Ai nevoie sa fii in continuare parinte pentru el, sa stie ca esti o autoritate si ca ai ultimul cuvant de spus in ceea ce il priveste.

Ii respecti drepturile si alegerile, dar daca exista motive sa crezi ca ce face ii pune sanatatea sau integritatea in pericol trebuie sa te faci ascultata si sa fii sigura ca stie ca vorbesti serios, nu "ca intre prieteni". Ai nevoie sa fii parinte pentru el in incercarea de a-l proteja si de a-l invata sa faca diferenta dintre bine si rau.

De asemenea, nu uita sa ii spui in fiecare zi cat de mult il iubesti, sa il lauzi pentru reusitele lui si sa il incurajezi cand greseste sau se impotmoleste. Cat timp esti aproape de el, trup si suflet, va deveni un matur responsabil si puternic si o persoana fericita si implinita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie mama adolescenti Relatie parinti copii Ingrijire copil Adolescenti sex Discutii despre sex

Articole recomandate

Citeste si despre