Lucruri pe care fiica ta trebuie sa le stie inainte de prima intalnire

/ / Modificat: 2017-10-06
Lucruri pe care fiica ta trebuie sa le stie inainte de prima intalnire

Fetita ta a crescut, nu mai este micuta pe care o duceai de manuta la gradinita, ci este aproape adolescenta, ceea ce inseamna ca momentul primei intalniri este pe aproape. Oricum, ai stiut intotdeauna ca va veni vremea ca fiica ta sa aiba prima intalnire, insa nu te-ai gandit ca timpul zboara atat de repede. Este important sa te pregatesti din timp si sa iei in considerare cu atentie rolul tau in aceasta situatie.

Asa ca pregateste-ti fiica pentru prima intalnire, dandu-i cateva sfaturi de care sa tina cont:

1. Stabileste limite clare, adecvate

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca fetele sa mearga la o intalnire in jurul varstei de 16 ani. Daca tu consideri ca fiica ta este pregatita pentru o prima intalnire, o poti lasa sa mearga singura, dar cu anumite conditii.

Discuta cu ea despre locul in care va merge ca sa nu iti faci griji si spune-i o ora la care sa soseasca acasa. Sugereaza-i ca locul unde va avea loc prima intalnire sa fie o cafenea relaxata, in parc ori la cinema. Spune-i fiicei tale cat este de important sa nu ramana singura intr-un loc izolat cu o persoana pe care de abia incepe sa o cunoasca. Prima intalnire trebuie sa se desfasoare intotdeauna intr-un loc care sa ofere siguranta!

Daca simti ca fiica ta nu este pregatita pentru prima intalnire sau daca, in urma unor discutii despre baiatul cu care urmeaza sa se intalneasca, ti-ai dat seama ca nu este bine pentru ea, atunci nu te teme sa ii spui ca nu poate iesi la intalnire. Nu ii impune sa nu merga, fiindca risti sa se razvrateasca si sa mearga la intalnire fara stirea ta. Discuta cu ea si explica-i rational de ce consideri ca inca nu este momentul sa iasa la o prima intalnire. 

2. Discutati despre acest subiect

Incepe sa discuti despre acest subiect cu fiica ta de la varste mai fragede, spune-i ca va veni un moment cand un baiat de varsta ei o va placea si o va invita in oras. Spune-i sa accepte invitatia daca si ea il place pe acel baiat, daca simte ca este pregatita, nu trebuie sa faca acest lucru doar pentru ca prietenele ai au deja intalniri, ci doar in momentul in care ii va placea cu adevarat de un baiat.

3. Spune-i sa ti-l prezinte pe cel cu care iese in oras

Ideal este ca baiatul cu care iese la prima intalnire sa vina sa o ia pe fiica ta de acasa, astfel incat sa ai timp sa schimbi cateva replici cu el. Explica-i fiicei tale ca acesta este un comportament corect al unui barbat, pentru ca asa isi dovedeste grija si respectul fata de femeia pe care o place. Daca si fiica ta este de acord, il poti invita la un suc, inauntru, ca sa petreceti un pic de timp impreuna.

Spune-i ca, daca nu ii convine ceva, sa iti trimita un mesaj tie sau tatalui ei, iar voi puteti merge sa o luati acasa.

4. Invata-ti fiica sa fie ea insasi

Pentru ca prima intalnire sa fie una foarte frumoasa, cu o insemnatate aparte pentru fiica ta, este important ca ea sa stie ca trebuie sa se poarte natural, firesc, ca nu trebuie sa para altcineva decat este.

Un alt sfat pe care poti sa i-l dai este sa fie tot timpul cu zambetul pe buze, sa dea dovada de multa incredere si sa nu ii fie teama sa isi spuna parerile. Cum o astfel de intalnire ii da si ei sansa sa il cunoasca mai bine pe baiatul pe care il place, incurajeaza-o sa nu fie tacuta, sa ii puna acestuia intrebari, dar sa nu para un interogatoriu. De exemplu, poate sa aduca in discutie pasiunile comune, cartile preferate, filmele sau serialele pe care le urmaresc fiecare dintre ei cu placere.

5. Ai incredere in ea!

Odata ce fiica ta a trecut de la copilarie la adolescenta, este important sa ii fii nu numai parinte, ci si prieten. Asa ca este bine sa ai incredere in deciziile ei, mai ales ca ai avut grija sa ii oferi cele mai bune sfaturi si o educatie excelenta. Incurajeaza-o sa iti povesteasca despre cum a decurs intalnirea, asculta ceea ce are de spus si nu o ironiza niciodata, pentru ca adolescentii sunt la varsta la care pot fi foarte sensibili.

Arata-i fiicei tale ca te bucuri pentru ea, nu te purta de parca pleaca la razboi. Este important sa intelegi ca prima intalnire este o etapa fireasca in viata ei, este un moment de o mare incarcatura emotionala pentru fiica ta, de aceea trebuie sa simta ca o incurajezi si ca te bucuri pentru ea. Doar ai trecut si tu prin aceste momente! Cu siguranta o intelegi perfect. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima intalnire Comportament adolescenti Relatia mama-fiica

Articole recomandate

Citeste si despre