Dragi parinti de adolescenti, stim ca va este greu!

/ / Modificat: 2017-12-06
Dragi parinti de adolescenti, stim ca va este greu!

Tinerii adolescenti se afla intr-una dintre cele mai dificile perioade din viata lor, cand se petrec multe schimbari atat la nivelul corpului, cat si pe plan emotional. Sunt idealisti, plini de energie, visatori, cred ca pot muta si muntii din loc. Pe de alta parte, adolescentii trec prin crize existentiale si de identitate, este varsta la care isi pun multe intrebari, sunt irascibili, este varsta la care sunt mai sensibili, mai vulnerabili.

Este o perioada grea nu numai pentru adolescenti, ci si pentru parintii acestora. Cresc conflictele dintre parinte si copil, pentru ca la aceasta varsta tanarul isi doreste mai multa libertate, cauta mai mult apropierea de prieteni, iar parintii simt nevoia sa ii protejeze, sa ii faca mai responsabili.

Nu este deloc usor sa fii parinte de adolescent, pentru ca este perioada in care puiul tau a crescut, in care parca isi doreste mai mult ca oricand sa isi ia zborul din cuib, sa se indrepte catre independenta fata de parinti. Iar tu, ca parinte, simti ca trebuie sa fii prezent in viata lui parca mai mult ca oricand, sa il ajuti in cautarile sale. In adolescenta parintii tind sa nu mai fie modele pentru odraselele lor asa cum se intampla in copilarie, ci dimpotriva, adolescentii devin critici la adresa parintilor, le reproseaza ca nu ii inteleg.

De aici si aparitia conflictului, din modul diferit in care parintii si adolescentii percep lucrurile. Varsta problemelor incepe pe la 13-14 ani si poate sa dureze pana la 17-18 ani, in functie de fiecare copil in parte. 

Fiindca stim cat iti este de greu uneori sa tii piept comportamentului adolescentului tau, iti dezvaluim cateva sfaturi care sa te ajute sa il intelegi si sa ii faci fata cu succes:

Incearca sa fii un parinte-prieten

Oricat de neinteles este comportamentul copilului tau pentru tine, oricat de rebel este, incearca sa adopti o atitudine calma si rabdatoare. Arata-i ca ii esti, inainte de toate, un prieten bun. Incearca sa lasi deoparte critica atunci cand face un lucru cu care nu esti de acord.

Daca, de exemplu, fiica ta si-a vopsit parul fara sa iti ceara voie, spune-i ce consecinte poate sa aiba acest lucru asupra sanatatii ei. Vino cu exemple prin care sa ii motivezi de ce nu esti de acord cu asta, in loc sa o critici.

Tine cont, de asemenea, ca atunci cand critici un adolescent la toate greselile pe care le face, el o sa inceapa sa se inchida in el. Asa ca incearca sa nu ii mai scoti ochii si sa vorbesti cu el cu calm.

Nu stabili reguli foarte stricte

Cand era mic, copilul tau mergea la culcare la ora indicata de tine, te asculta de fiecare data, insa transformarile din adolescenta l-au facut sa ia foc de fiecare data cand ii dai ora de sosit acasa, cand il intrebi cat sta cu prietenii, unde merge etc. Ei bine, ideal este sa inveti sa lasi si de la tine si sa faci compromisuri.

Cand iti spune ca iese in oras, daca ii spui sa vina acasa la ora 21:00, insa lui nu ii convine, atunci poti negocia inca o ora in plus. Daca un copil are parte de mai multa libertate si de parinti cu care poate sa discute, o sa vezi ca nu va mai fi atat de tentat sa fie un fel de "Gica contra". Lasa-i mai multa libertate si vei vedea ca atunci cand nu va mai avea niste reguli stricte de urmat, nu va mai fi atat de fascinat de lucrurile negative.

Nu tipa la el

Cand vezi ca ia note proaste la scoala, are un anturaj cu care nu prea esti de acord, a adoptat un stil vestimentar deloc potrivit varstei, parca iti vine sa o tii din pedeapsa in pedeapsa. Ei bine, in loc sa gasesti metode de a-l pedepsi sau sa tipi la el ori sa ii vorbesti urat, aduna-ti toata rabdarea din lume si asaza-te cu el la masa discutiilor.

Este bine sa ii dai exemple atunci cand ii explici de ce nu esti de acord cu un lucru sau altul. Poti chiar sa faci si glume pentru o atmosfera mai pasnica. Cu o astfel de atitudine ai mai multe sanse sa obtii si rezultate de la adolescentul tau, ceea ce nu s-ar intampla daca recurgi la tipete si pedepse drastice, caci poate sa inceapa sa isi caute linistea in alta parte si sa faca lucruri care stie ca te deranjeaza doar din ambitie.

Varsta la care vrea sa plece de acasa

La o cearta mai apriga cu parintii, adolescentul chiar poate veni cu replica "Plec de acasa!". Daca a spus-o o singura data, in mijlocul unui conflict, cel mai probabil nu este cazul sa te ingrijorezi. Insa sunt si situatii in care adolescentul iti poate repeta tot mai des asta, ca vrea sa plece de acasa, pentru ca se simte neinteles.

Ce este de facut? In primul rand, nu ii da replici de genul "Poti sa pleci, ai usa deschisa!" sau "Faci cum vrei", replici care arata indiferenta, nici nu il ameninta si nici nu il lua peste picior. Este prudent din partea unui parinte pus intr-o astfel de situatie sa ia in considerare faptul ca amenintarile cu plecarea de acasa sunt reale. Ceea ce poti face este sa ii spui ca vrei sa stii ceea ce il nemultumeste, sa iti arati deschiderea fata de el, sa ii spui ca vrei ca el sa ramana acasa si sa aveti o discutie despre ceea ce poti face, ca parinte, sa imbunatatesti situatia.

Poti incepe sa ii dai mai multa libertate, ceea ce ii va arata contrariul a ceea ce credea, va vedea ca, de fapt, ai incredere in el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescent Comportament adolescenti Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre