Cand incluzi copilul in discutiile despre sanatatea lui

/ / Modificat: 2011-12-19
Cand incluzi copilul in discutiile despre sanatatea lui

Momentele in care parintii inteleg ca micutul lor a crescut si ca este timpul sa-si ia propriile decizii nu sunt usoare. Afla cand este important sa incluzi copilul in discutiile si deciziile despre sanatatea lui. Ca parinte, iei deciziile importante pentru sanatatea copilului tau pe termen lung insa mai devreme sau mai tarziu micutul tau creste si merita respectul tau.

Decizia de a include copilul in discutiile si deciziile despre sanatatea lui nu se limiteaza insa la predarea unor responsabilitati si atat. Ca parinte, este important sa-i porti in continuare de grija si sa te asiguri ca intelege cum ii pot afecta situatiile medicale viata pe termen lung.

Mai ales in cazul copiilor cu boli cronice, rolul lor in ingrijirea sanatatii proprii poate sa creasca odata cu inaintarea in varsta. Inarmeaza-te cu multa rabdare si afla cum este recomandat sa implici micutul tau in sanatatea proprie, in functie de varsta.

Ce discuti cu copilul pana la varsta de 11-12 ani

In cazul alergiilor sau al bolilor cronice, discutiile cu micutul tau incep, in mod firesc, mult mai devreme. Daca insa ai avut noroc si copilul tau nu a avut probleme grave de sanatate pana la aceasta varsta, este recomandat sa incepi sa discuti acum cateva lucruri importante.

La aceasta varsta, este necesar sa incurajezi copilul sa discute cu medicul de familie si in absenta ta. Acest lucru este util mai ales deoarece micutul tau are astfel ocazia sa discute cu un specialist intrebari pe care ii este rusine sa ti le puna tie direct.

Este recomandat ca micutul tau sa stie ce medicamente ia si de ce. Daca sufera de o boala cronica, invata-l de unde isi poate procura singur cele necesare. Copilul trebuie sa stie si ce grupa sanguina are si daca este alergic la anumite medicamente.

Ce discuti cu copilul pana la varsta de 13-14 ani

Pana la varsta de 14 ani, micutul tau se poate familiariza cu istoria lui medicala, ce include interventii chirgicale si bolile copilariei. Este recomandat ca copilul sa stie cum poate contacta singur medicul de familie si drepturile pe care i le confera asigurare medicala a parintilor.

Este necesar ca micutul sa stie cum sa obtina o reteta de la medic, cum sa o ia de la farmacie, dar si sa aiba scrisa o lista cu toate medicamentele pe care le ia, cu dozajul exact.


Foto: sheknows.com

Ce discuti cu adolescentul despre sanatate

La varsta de 16-17 ani, adolescentul preia un rol tot mai important in ceea ce priveste sanatatea proprie. Este important ca el sa stie de unde poate obtine istoricul sau medical si sa stie daca exista boli genetice sau predispozitii catre boli cronice in familia sa.

Da-i copilului mai multe detalii despre asigurarea de sanatate, pe care va fi nevoit sa si-o obtina singur odata ce iese din acoperirea asigurarii parintilor.

Chiar daca este tentant sa crezi toata viata ca stii ce este mai bine pentru copilul tau, este momentul sa-l lasi sa ia decizii proprie si cu privire la sanatatea lui. Ofera-i sustinerea ta si da-i sfaturi parintesti, insa lasa-l sa decida singur care sunt cele mai bune solutii pentru el atunci cand se apropie de majorat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate Ingrijiri medicale Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre