Ajuta copilul sa evite alergenii de la scoala!

/ / Modificat: 2013-03-16
Ajuta copilul sa evite alergenii de la scoala!

Salile de clasa se pot dovedi un factor de risc important pentru un copil alergic. Praful din clase, creta, alimentele de la cantina sau magazinul scolii si imbracamintea colegilor de clasa pot deveni factori alergeni periculosi pentru sanatatea si bunastarea micutului tau in mediul academic. Iata cateva metode eficiente prin care il poti invata cum sa se protejeze de factorii care-i pot declansa pe loc o reactie alergica!

Dezinfectarea si curatarea zilnica a bancii

Primul lucru pe care copilul trebuie sa il faca in momentul in care ajunge in clasa este sa isi dezinfecteze banca cu spirt si servetele. Este un obicei care il protejeaza de declansarea reactiei alergice la praf, dar si de alti microbi sau germeni la care ar putea fi alergic si care s-ar putea afla pe banca.

Evitarea prafului de creta

In cazul in care copilul este alergic la praful de creta, este important sa stea cat mai departe de ea. Vorbeste cu invatatoarea sau diriginta sa il scuteasca de serviciul pe clasa, cand este nevoit sa stearga tabla, iar in momentele in care este nevoit sa iasa la tabla, pune-l sa ia intotdeauna inainte un antihistaminic. Pe cat este posibil si rezonabil, muta copilul intr-o clasa dotata cu tabla magnetica, pe care se scrie cu marker.

Pachetelul de acasa

Cel mai sigur mod de a preveni o reactie alergica la mancare, mai ales daca sufera de acest tip de alergie, este ca micutul sa aiba zilnic la el pachetel de acasa. Invata-l si explica-i de ce este important sa nu manance nimic de la alti colegi sau sa-si cumpere singur alimente si care este pericolul care-l paste daca nu se limiteaza la pachetelul de acasa.

Scutirea de la orele de sport

In situatia in care copilul este alergic la praf, orele de sport vor fi taiate din orarul lui saptamanal. Cel putin orele care se desfasoara in salile de sport, unde, din cauza miscarii intense, praful se ridica de la sol si este inhalat cu usurinta de copii.

Evitarea apropierii de colegii cu animale acasa

In cazul in care copilul este alergic la parul de animale, este indicat sa stea cat mai departe de colegii care au astfel de exemplare acasa. Firele de par ale animalelor de companie pot ajunge pe hainutele micutilor, iar in momentul in care prichindelul tau sta langa ei, pot aparea simptomele de alergie.

Acelasi sfat este valabil si pentru copiii care imbraca pulovere sau haine din materiale la care micutul tau ar putea fi alergic (in general, casmir si angora, deoarece lasa fire). O alta solutie pentru combaterea reactiilor alergice ar putea fi mutarea copilului intr-o banca in spatele clasei sau undeva langa geam.

Alergia copilului tau nu trebuie sa fie o piedica in calea performantelor scolare si a interactiunilor sociale cu ceilalti colegi. Dar daca este foarte sensibil si sufera de mai multe tipuri de alergii, ar putea avea de suferit daca nu este atent si nu isi ia toate masurile de precautie. Este important sa vorbesti cu profesoara si sa il inveti si tu cum sa se fereasca de alergenii care i-ar putea iesi in cale zilnic, la scoala.  

Ai un copil alergic? Cum reuseste sa faca fata alergenilor la scoala? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre