La ce varsta pot face copiii baie sau dus singuri?

/ / Modificat: 2017-06-21
La ce varsta pot face copiii baie sau dus singuri?

Baia este o proba greu de trecut pentru copii in fata parintilor. Acestia sunt mereu ingrijorati si constienti ca in baie exista o multime de pericole la care poate fi supus copilul de aceea au tendinta sa ii spele chiar ei pana la o varsta destul de inaintata. Totusi, pe masura ce cresc copiii au nevoie de intimitate. Intrebarea care apare este: cand anume sunt copiii apti sa se descurce singurei in baie atunci cand se spala?

Toti pediatrii te-au sfatuit mereu ca trebuie sa fii foarte atenta de fiecare data cand esti cu copilul in baie, pentru ca este nevoie doar de un moment de neatentie pentru ca micutul sa alunece sau sa se inece. Aceasta frica si repetarea indicatiilor medicilor te tot urmaresc incat iti vine sa ii faci baie pana in adolescenta, nu-i asa?

Invata copilul cum sa se spele singur de mic, sub supravegherea ta

Incepand cu varsta de 2 ani si pana pe la 5- 6 ani copilul trebuie invatat cum sa se spele singur, sub atenta ta supraveghere.

Cum? Urmareste pasii:

• pune copilul in cada si pune pe un burete sapun sau gel de dus si incepe sa ii vorbesti cum trebuie sa se spele pe tot corpul in timp ce tu il speli; repeta-i de fiecare data cum trebuie sa se desfasoare spalatul;

• cand vine vorba de clatit, invata-l ca trebuie sa inchida ochii si gura si ca trebuie sa isi tina respiratie pana numeri la 3, apoi pune dusul deasupra capului pentru a scurge spuma;

• daca tot ii este teama ca ii va intra sampon sau sapun in ochi, invata-l sa se clateasca cu capul pe spate;

• nu uita sa te joci cu el si sa canti atunci cand ii faci baie; trebuie sa vada acest lucru ca o activitate distractiva.

Copiii se pot spala singuri de la 6 ani

In general, copiii de 6 ani sunt destul de maturi si isi dezvolta suficient coordonarea si echilibrul pentru a putea incerca sa faca baie sau dus singuri. Dar nu trebuie lasati complet singuri in baie, fara niciun fel de supraveghere!

Stai prin preajma lui si ofera-i pentru inceput indicatii! Dupa ce i-ai oferit la cateva sedinte de imbaiat indicatii, incearca sa il lasi pe el sa se spele cap-coada, fara a interveni in ceea ce face (poate doar incurajandu-l si laudandu-l cand face ceva bine), dar urmarindu-l indeaproape. Este necesar sa intervii doar daca observi ca se dezechilibreaza, da drumul la apa fierbinte si in alte situatii cu potential periculos pentru el! Daca iti cere ajutorul, nu ezita sa i-l oferi, dar incurajeaza-l sa se descurce singur!

La 8-9 ani, copilul poate fi lasat singur in baie pentru a se spala

Incepand cu 8 ani iti poti lasa piticul singur in baie. Fa acest lucru numai daca te-a convins anterior ca este capabil si stie cum sa se spele singurel, in conditii de deplina siguranta. Il poti lasa sa se spele cu usa deschisa (pentru a mai arunca un ochi) sau poti inchide usa, pentru mai multa intimitate. Totusi, ai grija sa:

  • ai in cada amplasate dispozitive antialunecare;
  • sa ai o saltea sau un covoras pus pe jos care nu aluneca;
  • intreaba-l constant daca este bine si daca se descurca;
  • mai deschide usa din cand in cand daca esti nesigura (dar anunta-l in prelabil ca vei mai face asta pentru a nu simti ca ii invadezi intimitatea);
  • lauda-l de fiecare data cand reuseste sa se spele singur de la cap la coada.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baie copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre