De ce e bine sa trimiti copilul in tabara

/ / Modificat: 2018-05-16
De ce e bine sa trimiti copilul in tabara

Se apropie vacanta de vara pentru copii. Timp de trei luni vor sta departe de scoala sau gradinita. Unii parinti opteaza pentru programul de vara al after-school-urilor, altii pleaca in concediu cu micutii, altii ii trimit la bunici. Mai exista si optiunea de a trimite copilul intr-o tabara. Cat de buna este o astfel de idee, care este varsta potrivita, cum il poate ajuta pe copil o astfel de experienta vei afla in cele ce urmeaza.

Uite care sunt avantajele

Intr-o tabara copilul petrece mult timp afara si este extrem de activ. Are ocazia sa alerge, sa sara, sa se catere, sa se ascunda, sa inoate. Iar timpul petrecut afara il ajuta sa se reconecteze cu natura. Are de asemenea ocazia sa stea fara tableta, telefon, internet sau televizor.

Tot intr-o tabara, copilul poate socializa, isi poate face prieteni noi. Copiii sunt mai relaxati ca la scola, au timp sa se joace impreuna mai mult, sa se distreze, sa se cunoasca mai bine. Este o ocazie potrivita pentru ca micutii sa dobandeasca noi competente sociale, sa invete sa coopereze, sa lucreze in echipa si sa imparta cu ceilalti.

Fiind departe de parinti, copilul are ocazia sa invete sa aiba grija de el, sa se gestioneze singur si sa devina mai independent. Mai mult, este o oportunitate prin care poate exersa sa ia decizii pentru sine.

Care ar fi dezavantajele

In tabara copilul este singur. Tu, ca parinte, nu stii prea bine ce face, pe cine intalneste si ce influenta au acele persoane asupra lui. Exista riscul sa se intoarca acasa cu o serie de idei sau comportamente care sunt in contradictie cu valorile familiei tale.

Sigur, poti face din aceasta experienta o ocazie de invatare: sa ii explici diferenta dintre bine si rau, ce inseamna valorile personale si de ce sunt importante.

Fiind expus la multe activitati, exista riscul ca micutul sa se simta obosit sau chiar epuizat. De asemenea, se poate intampla sa se intoarca din tabara si cu mici probleme de sanatate.Dar trebuie sa recunosti ca dezavantajele nu sunt atat de mari incat sa nu ii dai voie in tabara.

Care este varsta potrivita pentru mers in tabara

Cateodata "nu e pregatit pentru tabara" inseamna mai degraba ca tu nu esti pregatita sa il lasi. Cateodata este greu sa accepti ca micutul se descurca si fara tine. Daca copilul are cinci ani sau mai putin, este de preferat sa nu il trimiti in tabara. Puteti merge intr-o tabara impreuna.

Daca copilul are intre 6 si 8 ani il poti trimite in tabara numai daca se descurca sa isi faca dus singur si daca ii place sa petreca timp si fara tine. Daca este genul de copil care inca se agata de tine, mai bine amana experienta taberei.

E important sa stii ca la aceasta varsta nu e bine sa obligi copilul sa se duca in tabara. Sunt copii care cer ei singuri sa mearga, pentru ca au auzit de la fratii mai mari, prieteni sau colegi despre cum este in tabara.

Dupa 9 ani, poti trimite un copil in tabara fara nici un fel de problema. Daca el nu vrea, incearca sa il familiarizezi cu idea de tabara (ce se intampla acolo, cum se distreaza), incurajeaza-l sa afle informatii despre tabara, alegeti impreuna locul.

De asemenea, in cazul copiilor care ezita este bine ca parintii sa le explice de ce anume este folositoare o astfel de experienta pentru ei. Nu uita: daca copilul ezita sa plece in tabara la 9 ani, va ezita si la 11 ani si va ezita sa se desprinda de parinti chiar si la facultate.

Indiferent de varsta, atunci cand copilul pleaca in tabara pentru prima data este bine sa alegi una cu o durata mai scurta (5-7 zile).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tabara Tabara copii Tabara vacanta Avantaje tabara copii

Articole recomandate

Citeste si despre