Copiii care adorm tarziu risca sa dezvolte tulburari psihice

/ / Modificat: 2020-07-31
Copiii care adorm tarziu risca sa dezvolte tulburari psihice

Ora de culcare a copiilor tai ar putea avea un impact mental atunci cand vor creste.

Stii deja ca disciplina somnului este foarte importanta pentru un copil aflat in plin proces de dezvoltare. Nu degeaba le tot spunem celor mici ca trebuie sa doarma ca sa creasca mari, nu? Insa copiii nu cresc doar fizic in somn, ci si mental, pentru ca odihna favorizeaza alte procese fiziologice.

Multi dintre noi probabil ne amintim ca aveam ora fixa de culcare si ca nu era chip sa ii convingem pe parinti sa mai stam "doar putin". Acum, insa, lucrurile s-au schimbat si in multe cazuri copiii sunt cei care ii trimit la culcare pe parinti, in timp ce ei se culca tot mai tarziu, pe masura ce inainteaza in varsta.

Acest lucru se intampla de multe ori fara ca parintii sa isi dea seama: odata ajunsi in camera lor, cei mici stau cu ochii in smartphone sau tableta, se joaca sau navigheaza pe internet, socializeaza cu alti copii care isi "fenteaza" la fel parintii si de multe ori ajung sa adoarma abia spre zori. Cu o astfel de indisciplina a somnului nici nu este de mirare ca in timpul zilei copiii ajung sa fie lipsiti de energie si ca nu dau randament in activitatile pe care trebuie sa le faca, scolare sau extrascolare. Dar si mai ingrijorator este ca, potrivit specialistilor, a merge la culcare din ce in ce mai tarziu face ravagii pentru sanatatea mintala a celor mici.

Tulburari care pot fi cauzate de indisciplina somnului

Psihiatrul Jose Ferreira Belisario atrage atentia ca acei copii care dorm putin pot experimenta incapacitate de a se concentra, anxietate si alte tulburari.

In timp ce copilul doarme hormonii de crestere isi fac treaba, in special in acea faza de somn foarte profunda. Daca un copil merge tarziu la culcare, hormonii nu vor avea timp sa "lucreze" asa cum trebuie si de aici pot aparea o multime de probleme.

Hormonul de crestere isi incepe activitatea un a patra etapa a somnului, undeva in jurul orei 00.30. Studii imagistice au aratat ca un copil care se culca devreme are zone ale creierului mai bine dezvoltate decat ale unui copil care adoarme tarziu.

Ca parinti trebuie sa acceptam ca atunci cand un copil nu merge la culcare la o ora potrivita este o problema de sanatate. Nu este un obicei, nu este o intamplare si nu este deloc in regula, desi la inceput s-ar putea sa iti spui ca nu are ce sa se intample. Acceptarea este primul pas dintre masurile pe care trebuie sa le iei pentru a-ti disciplina copilul atunci cand are un program haotic de somn.

Reguli indispensbile pentru disciplina somnului

Stabiliti un program clar pentru cum va petreceti timpul seara. Faceti ordine, va jucati, va uitati la tv, luati cina, faceti baie si mergeti la culcare la ore fixe. Poate la inceput va fi dificil, mai ales cand copilul deja are obiceiuri proaste cand vine vorba de somn, insa in timp toate acestea vor deveni o rutina. Programul este de folos si pentru adulti, nu doar pentru copii.

Asigurati-va ca in casa este o atmosfera placuta si relaxata. Dupa o anumita ora evitati zgomotele puternice, muzica ascultata tare, discutiile energice. Pentru a putea merge linistit la culcare este nevoie de un mediu linistit. Discutati despre ce s-a intamplat peste zi si aratati-i copilului ca este in siguranta, mai ales daca a trecut prin lucruri neplacute.

Mergeti in pat doar cand este ora pentru somn. Nu va jucati in pat, nu luati o gustare in dormitor, nu faceti alte activitati, ci invatati-l pe cel mic ca patul este asociat cu odihna si cu somnul si odata ce veti stinge lumina va adormi in scurt timp.

Stingeti luminile sau creati o atmosfera obscura, chiar si cand cel mic va spune ca se teme de intuneric. Gasiti metode pentru a-l ajuta sa isi invinga frica pentru ca nu se doarme la fel de bine cu lumina aprinsa, iar melatonina nu isi va putea face treaba in timpul somnului.

Mancati ceva usor seara si niciodata chiar inainte de culcare. Un stomac incarcat poate provoca disconfort si chiar cosmaruri.

Fiti un exemplu pentru copil! Nu ii puteti cere lui sa fie disciplinat cand vine vorba de a merge la culcare, insa voi, parintii, sa sporovaiti apoi toata noaptea. Disciplina somnului este buna si pentru adulti! Iar pentru copii este cea mai sigura cale spre sanatatea emotionala si mintala.

Sursa: familias.com

Taguri Somn Copii

Articole recomandate

Citeste si despre